Annonce
Erhverv

Morten mistede sit drømmeprojekt og forretningsgrundlaget: Nu tager forandringsdoktoren sin egen medicin

- Forandringer er enten noget, som vi skaber, eller noget vi bliver ramt af, og lige nu er jeg ramt, forklarer Morten Toft, der i 30 år har beskæftiget sig som foredragsholder og forandringscoach. Foto: Allan Høgholm Henriksen
I mere end 30 år har Morten Toft undervist ledere og medarbejdere i at tackle forandringer. Nu oplever coachen selv at være ramt og må flytte sig derhen, hvor han kan sætte sine kompetencer i spil på ny.

AARHUS: Morten Toft havde kalenderen fuld, pakket kufferten og var på vej til at realisere sit drømmeprojekt.

Klar til at lade sin ungdomsroman Changemakers med karaktererne Max og Antonia gå fra fiktion til virkelighed. 76 highschools og UCLA, universitetet i Los Angeles, Californien skulle han besøge for at møde og undervise unge i det at gøre en forskel og at tage styring på eget liv.

Det var i foråret 2020. Det var lig med dårlig timing. For en pandemi satte en brat stopper for alle planer, og Morten Toft måtte blive hjemme i Aarhus.

Annonce

Arbejdet med at lære unge at skabe positive forandringer for både sig selv og andre har udviklet sig over 10 år og er det ene ben i Morten Tofts forretning som selvstændig i virksomheden mortentoft.com. Derudover har han gennem mere end 30 år undervist og trænet ledere og medarbejdere i innovation, forandring, ledelse og samarbejde, ligesom det er blevet til flere end 1000 foredrag og i alt fire bøger om de samme emner.

Men også dette andet ben har det seneste år fået et alvorligt knæk. Morten Toft blevet ramt af corona - ikke i helbredsmæssig forstand, men forretningsgrundlaget er stærkt svækket af nedlukninger på stribe.

Forandringens anatomi

- Forandringer er enten noget, som vi skaber, eller noget vi bliver ramt af, og lige nu er jeg ramt, siger Morten Toft om forandringens anatomi.

Som coach har han ofte hjulpet andre med at tænde lys i mørket. Nu tager Morten Toft sin egen medicin, og de gode råd giver han gerne videre.

Tilbage i 2013 skrev han bogen 'Innovationsrecepten' sammen med legetøjsdesigneren og tidligere udviklingsdirektør hos Lego, Ole Vestergaard Poulsen. En bog, hvor forfatterne optræder som henholdsvis Doktor Vestergaard og Doktor Toft, og med pointer, som stadig holder.


Den hårde kendsgerning er, at hvis du ikke selv flytter dig, når virksomheden flytter sig, eller livet ændrer sig, så ender du med at blive flyttet.

Morten Toft, coach og foredragsholder


- Det er altid bedre at forebygge end at helbrede. Det gælder også, når det handler om innovation og forandringer, men akkurat som vi kan gå til lægen og få besked om, at vi bør leve sundere, så er det først, når vi får diagnosen, og alarmklokken for alvor ringer, at vi får ændret retningen i vores liv, forklarer Morten Toft og fortsætter:

- På samme måde er det i virksomheder og arbejdsliv. Så længe platformen er lun, så går det jo nok, tænker vi. Det er først, når platformen brænder, at forandringer sker.

Annonce

Vær beredt

Det afgørende her er ifølge Morten Toft, hvordan vi griber de forandringer, som vi møder i livet - både dem, vi selv skaber, og de, der rammer os.

- Langt de fleste mennesker oplever på et tidspunkt at blive ramt af forandringer i livet, som de ikke selv er herre over, og når vi nu ved det, så kan vi lige så godt være forberedt på det. Vil du lykkes med forandringer, så handler det 80 procent om dit mindset og 20 procent om strategi, for alle forandringer begynder oppe i vores hoved, og det kan vi heldigvis træne, siger Morten Toft.

Han opfordrer alle ansatte på arbejdspladser og andre steder præget af forandringer til at spille med fremfor at stritte imod.

- Den hårde kendsgerning er, at hvis du ikke flytter dig, når virksomheden flytter sig, eller livet ændrer sig, så ender du med at blive flyttet.

Morten Toft advarer samtidig mod for megen selv-medlidenhed undervejs.

- Alle falder i 'stakkels mig'-fælden, men her er det væsentlige, hvor længe du bliver nede i hullet, for jo mere 'stakkels mig', jo større bliver offer-tankegangen, og jo sværere bliver det at komme videre.

Annonce

Træn dine tanker

Morten Toft peger på fire værdifulde trin for den, der vil gå forandringer succesfuldt i møde.

- Vores vigtigste mentale værktøj er vores forestillingsevne, fordi alt er skabt to gange - først i vores fantasi og dernæst i virkeligheden. Det er det første skridt på vejen. At se, hvad fremtiden positivt kan bringe - et idealbillede, som måske kræver nye kompetencer.

Fire trin til forandring

  1. Forestil dig forandringen, og hvad du gerne vil have til at ske
  2. Fokusér på det, du gerne vil have til at ske
  3. Tag beslutningen og commit dig til det, der skal ske
  4. Brug og træn din vilje, så du når i mål - opbyg en disciplin til en ny adfærd 

- Det næste skridt er fokus, fordi det, vi fokuserer på, også er det, der vokser, og når vi har forestillingsevne og fokus på plads, så handler det om at tage beslutningen og committe sig til den. Det kan man for eksempel gøre ved at udfordre og sætte mål op for sig selv, og det er altid en god idé at have en støtteperson, som kan hjælpe og give støtte på rejsen, så vi ikke stopper og giver op undervejs, fortæller Morten Toft og tilføjer det sidste trin på stigen:

- Endelig handler det om viljen til at opbygge en disciplin og ændre adfærd for at nå målet, fordi nye vaner kommer med gentagelserne.

Annonce

Slået hjem - ikke ud

Den planlagte forandringsskaber-turné til USA er foreløbig sat på standby. Men nu håber Morten Toft at kunne gennemføre sit changemaker-projekt med udgangspunkt i Aarhus og Østjylland i stedet for Los Angeles og Californien:

- Efter coronaen slog mig hjem, og ingen ved, hvornår jeg vil kunne tage til USA igen, har jeg startet et fundraiser-projekt, så jeg kan gøre det her. Målet er at rejse tre-fem millioner kroner til aktiviteter i wecreatechange.dk, og her er jeg i gang med at finde danske fonde og sponsorer blandt virksomheder, som vil være med til at tage et socialt medansvar for ungdommen.

- Når verden nu er lukket ned, forsøger jeg at tage min egen medicin ved flytte mig og mine kompetencer derhen, hvor jeg har mulighed for at sætte dem i spil, så egentlig har det tændt endnu mere op for den del af min forretning, slutter Morten Toft.

Han forventer at kunne påbegynde sit changemaker-projekt i Østjylland fra juni 2021 i partnerskab med FO-Aarhus og Sager der Samler.

Om Morten Toft

  • Er foredragsholder og har holdt mere end 1000 foredrag og kurser i ind- og udland.
  • Er forandringscoach og har undervist og trænet ledere og medarbejdere i innovation, forandring, ledelse og samarbejde i mere end 30 år.
  • Er forfatter til disse 4 bøger "Ærligt talt – en bog om autentisk lederskab“, "Innovationsrecepten – hvordan man skaber en sund innovations-kultur“, "Changemakers – ungdomsroman om forandring og det at gøre en forskel“, og "Dit livs puslespil – om drømme og mål i livet“
  • Er stifter af organisationen, der nu kendes landsdækkende som Danske Hospitalsklovne.
Annonce
Annonce
Erhverv

Ny sygeplejefaglig direktør har stået i spidsen for akutafdelingen i Horsens - nu skal hun helt op i helikopteren

Annonce
Fyn

Konferencecentre forventer nyt rekordår

Annonce
Erhverv

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Nordsjælland

Abekopper sender aktie på himmelflugt: Kvistgård-virksomhed stiger syv milliarder i værdi

Fyn For abonnenter

Biotech-firma i Odense blev kendt under corona: Fordobler millionoverskud efter testspurt

Erhverv

Analyse: Bankerne betaler ikke negative renter længere. Gør du?

Sydjylland

"Det viste sig at være helt nødvendigt med en oprydning": Spildevandsselskab har sagt farvel til top-direktør

Fyn

Sydfynsk cykelhandler i stort gear: Største overskud nogensinde

Annonce