Annonce
Sydjylland

Mohamad vil være dansker

Mohamad Mosleh instruerer Bjarke Hansen, der er blevet så god, at han har fået en praktikplads som datatekniker ved en virksomhed i Kolding. Foto: Carsten B. Grubach
Statsløs palæstinenser har fået et perfekt liv som it-instruktør på EUC Syd. Men sproget giver problemer.

SØNDERBORG: - Kyre. Hans søn på syv år griner af ham, når han igen har sat et y i køre i stedet for det ø, der er så svær at udtale.

Han mener jo køre, og det ved Mohamad Moslehs dansktalende søn også godt.

Det er svært at lære dansk for den 34-årige statsløse palæstinenser, der er født i en lille bjergby i Libanon, har arbejdet i Dubai i 11 år og rejst rigtig meget i engelsktalende lande for at hjælpe studerende fra Dubai til udlandet.

For to år siden kom Mohamad Mosleh til Danmark og blev familiesammenført med sin danskfødte kone, som han havde mødt i Dubai, og deres søn. Han er dansk statsborger og skulle til at gå i skole, og så valgte familien Danmark som det nye hjemland.

Der er kommet en søn mere til i familien, og Mohamad er ikke i tvivl. Han vil være dansker og for første gang i sit liv have et land, han kan tilhøre. I dag arbejder han som it-instruktør med programmering som speciale på EUC Syd i Sønderborg.

Annonce
Jeg var til samtale med fem personer i en hel time, og jeg var meget nervøs. Og forventede ikke at få jobbet. Jeg kommer fra en helt anden kultur, og det var jo ikke sikkert, de ville have mig.

Mohamad Mosleh

Familie, fodbold og job

- Vi havde tre til samtale, og det, der gjorde udfaldet, var, at Mohamad viste, at han ville have det job. Han arbejdede endda gratis for at vise, hvad han kunne, og vi kunne jo hurtigt se, at han havde erfaring med at instruere studerende, så han havde de rigtige kvalifikationer. Han faldt da også hurtigt ind i jobbet, siger Thomas Bjerner Hansen, afdelingschef i EUC Syd.

Og Mohamad Mosleh stråler:

- Jeg har et perfekt liv nu med familie, fodbold og et arbejde, hvor jeg kan tjene mine egne penge. Det er kun sproget, jeg har lidt problemer med, jeg taler egentlig ret godt dansk, men forstår det ikke så godt, når der tales hurtigt, siger Mohamad Mosleh, der foretrækker at tale engelsk i dette interview, selv om hans danske er ganske udmærket for en mand, der kun har opholdt sig her i to år.

- Jeg har en bachelor i computervidenskab og informationsteknologi fra Beirut og rejste allerede som 22-årig til Dubai, hvor jeg først arbejdede som programmør, inden jeg begyndte med at rejse ud for finde pladser til udvekslingsstuderende, siger Mohamad Mosleh.

Han er glad for, at al programmør-sprog er på engelsk, så han har ikke haft problemer med at kommunikere med de studerende, som skal klædes teoretisk på hos EYC Syd, inden de skal ud i praktik.

Vant til arbejde

Mohamad Mosleh har fulgt de sprogkurser, han skal i Danmark, og tager nye kurser om aftenen for at forbedre sit danske, så kyre kan blive til køre.

– Da jeg kom til Danmark, havde jeg kun 12 timer om ugen, hvor jeg lærte dansk, og da min kone arbejder som pædagogmedhjælper i en børnehave, og børnene er i børnehave, havde jeg meget tid til overs. Jeg var vant til at arbejde meget i Dubai, og jeg ville gerne gøre noget nyttigt. Derfor søgte jeg ind på mekatronik-studiet på Syddansk Universitet her i Sønderborg, og jeg blev også optaget, fortæller Mohamad Mosleh og fortsætter:

- Jeg hørte så om den ledige stilling på EUC Syd og søgte den. Jeg var til samtale med fem personer i en hel time, og jeg var meget nervøs. Og forventede ikke at få jobbet. Jeg kommer fra en helt anden kultur, og det var jo ikke sikkert, de ville have mig, når jeg ikke kendte så meget til dansk kultur. Men jeg kom så med i anden runde og fik jobbet. Jeg ved, jeg skal forbedre mit dansk, og min kone siger, at jeg skal lade være med at være genert.

Mohamad Mosleh kender betingelserne for at blive dansk statsborger, og han håber, at det kan lade sig gøre om et par år. Foto: Carsten B. Grubach

Drøm om statsborgerskab

- Jeg er meget glad for at spille fodbold to gange om ugen i Sønderborg Inter, hvor der både er danskere og arabere på oldboysholdet. Jeg har arbejdet som frivillig i Frelsens Hær. Jeg ved godt, at det er en kristen organisation, men selv om jeg er muslim, kan jeg godt hjælpe til der. Det er jeg vant til fra Libanon, hvor folk fra forskellige religioner hjælper hinanden, forklarer Mohamad Mosleh.

Han overvejer at læse mekatronik på Syddansk Universitet om aftenen. Han arbejder dog allermest på at leve op til kravene om at blive dansk statsborger og gøre opholdstilladelsen permanent. Og han kender betingelserne:

– Jeg har fået et fuldtidsjob, hvor jeg tjener flere end 280.000 kroner om året, jeg har en pletfri straffeattest, og jeg har lært dansk på højt niveau. Så måske kan jeg blive dansk statsborger, når jeg har været her i fire år, lyder det optimistisk fra den statsløse palæstinenser, der føler sig velintegreret i Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce