Annonce
Sydjylland

Moderne staldanlæg har givet bedre miljø og øget dyrevelfærd

En 96 meter lang gang giver nogle gåture for Niels Blem Sørensen og hans fire ansatte, men arbejdsgangen er med tvillingebyggeriet alligevel blevet mere rationel. Foto: Carsten B. Grubach
Svineproducent har med kæmpeinvestering skabt en mere rationel arbejdsgang.

JORDRUP: Der var mødt flere end 1000 interesserede op til et åben stald-arrangement, da svineproducent Niels Blem Sørensen for to år siden indviede et topmoderne staldanlæg med optimal velfærd for både dyr og mennesker.

Der var taler af blandt andre formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, og formanden for Fødevareforbundet, Ole Wehlast. Det var stort, det her.

Niels Blem Sørensens moderne tvillingestald på 5330 kvadratmeter på Stenbrogård i Jordrup har skabt en rationel arbejdsgang. Set i bakspejlet er han her to år, en tørkesommer og en coronakrise senere meget tilfreds med sin beslutning om en investering på op mod 20 millioner kroner på gården i den nordlige udkant af Kolding Kommune.

3,4 millioner kroner er tilskud fra Moderniseringsstyrelsen, der gerne støtter større svinebrug, som med øget dyrevelfærd kan sikre, at danske grise avles i Danmark frem for at blive sendt til udlandet.

Annonce

Den moderne svinestald

Betonelementer i norsk marmor og en tagkonstruktion med gitterspær er de bærende elementer i det moderne staldbyggeri, som Gråkjær A/S i Holstebro har stået for.

Loftshøjden på 2,9 meter er sammen med en combi-diffus ventilation, gulvudsug og en luftrenser med til at give optimal luft og klima for både dyr og ansatte.

Gulvet i stalden varmes op via gyllekøling, og der er indbygget et vådfodersystem.

Lugten forsvinder i gulvet

- Jeg viser stadig gerne mine stalde frem, for dyrevelfærden er virkelig i orden. Vi har en fantastisk ventilation, hvor det meste af ammoniaklugten bliver suget ned i gulvet og ud, og mange siger da også, at man slet ikke kan lugte grisene, fortæller Niels Blem Sørensen og fortsætter:

- Vi laver traditionel svineproduktion – ikke noget med friland, økologi eller Antonius her, og vi forsøger at få alle grise igennem systemet. I min butik prøver jeg at værdsætte alle dyr ens, men selvfølgelig har vi nogle udfordringer. Når grisene går på beton, er risikoen for brok større, men vi strøer så meget, vi kan, og når de har fået brok, har vi nogle gummiplader, de kan gå på, så den ikke blive værre.

- Men vi mærker på grisene, at de har fået det bedre i de nye stalde, og det er kun 1-1,5 procent, vi ikke kommer igennem med ud af de 20.000 smågrise, vi har om året, siger Niels Blem Sørensen, der også privat drager fordel af det nye staldanlæg.

For et klimaanlæg sørger her for, at grisens efterladenskaber, gyllen, omdannes til vand, som kan varme stuehuset op.

God luft i stalden

Ud over sig selv har han fire ansatte til at pleje besætningen, der også tæller 580 søer, og de fodrer grisene fire gange dagligt med egen blanding af vand, korn og valle, mens en robot udfører det grove arbejde med at gøre rent i staldene.

- Det gode indeklima i stalden, hvor temperaturen er mellem 18 og 22 grader, betyder, at der også er færre halebid og øresut hos grisene, så investeringen på en million til en luftrenser har kunnet betale sig – den gode luft er god for både dyr og mennesker, forklarer Niels Blem Sørensen.

- Vi har fået nogle supergode tvillingestalde med en lang hovedgang på 96 meter og 14 afsnit, der ligner hinanden. Den lange gang giver nogle gåture, men det giver også en mere rationel arbejdsgang, at staldene ligger over for hinanden, tilføjer han.

- Det har også hjulpet mig i den daglige drift, at jeg ikke længere behøver at levere smågrise til opfedning til andre producenter, men kan det hele selv. Jeg behøver nu ikke at vente på en opringning, og det giver en mere rolig hverdag.

En rengøringsrobot laver alt det grove arbejde i staldene. Foto: Carsten B. Grubach

17.000 tons kød om året

- Vi flytter grisene til et udleveringsrum om dagen, og så bliver de hentet om natten to gange om ugen og kørt til Danish Crowns slagterier i Horsens og Blans. Der kan være 205 grise ad gangen. De vokser cirka med et kilo om dagen, og er her normalt i 12 uger, inden de skal slagtes. Med en gennemsnitsvægt på 86 kilo bliver det til 17.000 tons kød om året, siger Niels Blem Sørensen og viser tallet på sin lommeregner.

Den 53-årige svineavler, der har haft Stenbrogård siden 2002, producerer på egne marker 60 procent af det foder, grisene får, og efter et 2018, hvor han efter sin store investering i det nye staldanlæg og tørke gik i nul, gav hans svineproduktion oven på en god høst overskud i 2019.

- Selv om priserne er faldet under coronakrisen, er noteringen stadig god. Langt det meste svinekød går til eksport, men vi har da godt kunnet mærke, at restauranterne har været lukkede, siger svineproducenten, der samlet set er glad for sin investering i den nye stald.

– Jeg var da lidt nervøs, da vi startede, men vi kunne ikke fortsætte med det gamle. Og jeg er da også ved at bygge en ny silo, så jeg kan opbevare mere korn selv.

Grisene har godt med plads i de nye stalde. Foto: Carsten B. Grubach

Grisene er sky, når man går ind til dem. Men de er også nysgerrige,og de føler sig hurtigt trygge ved Niels Blem Sørensen og de øvrige ansatte på Stenbrogård. Foto: Carsten B. Grubach
Annonce
Annonce
Erhverv

Blikkenslager er blevet kistemager

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Digital hjælp er blevet gratis

Sydjylland

Samarbejde uden skriftlig aftale var omfattet af handelsagentloven: Enkeltmandsvirksomhed fik en halv mio. kroner i godtgørelse

Annonce