Annonce
Østjylland

Mindeord: Hun var en af de mest betydningsfulde og nyskabende erhvervskvinder, vi har haft herhjemme

"Inger Grene havde et skarpt blik for tidens trend og var kendt for sin særlige sans for kunst, farver og designs. Hun var meget afholdt og værdsat af de mange medarbejdere, som var en del af de virksomheder, hun var med til at starte. Samtidig var hun kendt som meget bestemt og målrettet med en stædighed, som gjorde, at hun formåede at skabe imponerende resultater i sit begivenhedsrige og spændende liv", skriver familien i mindeordet. Privatfoto

Mindeord: Familien bag Søstrene Grene har indsendt følgende om medstifter Inger Grene, der blev 87 år:

Inger Grene var ret ukendt i offentligheden og sagde altid nej til at deltage i interviews, men hun var samtidig en af de mest betydningsfulde og nyskabende erhvervskvinder, vi har haft herhjemme, som har været involveret i succesfulde og internationalt anerkendte virksomheder inden for bl.a. modetøj, garn og brugskunst.

Mest bemærkelsesværdigt er dog detailhandelskæden Søstrene Grene, som hun var medstifter af i 1973 og aktiv del af i både bestyrelsen og den daglige drift frem til sin død.

Annonce

Inger Grene voksede op i Skjern, som datter af den driftige forretningsmand Christian C. Grene, som i mellemkrigstiden opbyggede en blomstrende forretning, der var leverandør af maskiner til de danske landmænd.

Faderens to ugifte fastre arbejdede også i virksomheden og kom senere til at blive rollemodeller for de navnkundige søstre Anna og Clara, som Søstrene Grene-konceptet er bygget op omkring.

Som ung drog Inger Grene dog først til København for at uddanne sig som indretningsarkitekt.

Senere flyttede hun til Aarhus, hvor hun mødte iværksætter og balletinstruktør Knud Cresten Vaupell Olsen, som havde startet en lille butik i Vestergade 58 med plaider og antikviteter, hvor Inger Grene var blevet ansat som ekspedient.

Parret havde også et galleri, hvor de inviterede forskellige kunstnere ind.

Karrieren tog dog først fart, da de kastede sig over at producere og levere kirkehynder over hele landet i 60'erne. Det blev en hurtigtvoksende forretning, og i løbet af få år tjente de til at købe en strøgejendom i Aarhus.

Ejendommen blev startskuddet på den navnkundige Boutique 22, som åbnede i 1966, og som var den første butik, der solgte moderigtigt teenagetøj uden for København.

Inger Grene tegnede selv tøjet efter tidens nyeste strømninger fra Paris og London, og parret havde egen systue i Frederiksgade, hvor der på et tidspunkt var ansat over 50 syersker.

Det blev til en hel kæde af succesfulde butikker (Gangsters og Super), hvor et af højdepunkterne var, da Inger Grene designede og leverede scenetøj til Rolling Stones (World Tour 1971), efter at have mødt dem på et hotel i København.

I 1973 var der sparet sammen til at købe endnu en strøgejendom i Aarhus - denne gang på den anden side af gaden.

I ejendommen var der en svært tilgængelig førstesal, hvor der skulle noget ekstraordinært til for at lokke kunderne op. Derfor skabte parret et banebrydende og innovativt selvbetjeningskoncept, hvor alle sanser skulle stimuleres med iscenesatte, æstetiske varepræsentationer, klassisk musik og alskens dufte.

Varerne blev købt over hele verden og havde ofte et eksotisk præg. Rammen var historiefortællingen om de to søstre Anna og Clara.

Butikken med den særlige stemning blev straks en succes, men sov tornerosesøvn i 16 år, i og med at parret kastede sig over andre succesfulde erhvervseventyr, herunder engros-virksomheden Hvide Får Garn, som solgte til 14 forskellige lande, herunder England, USA og Japan, indtil garn brat gik helt af mode.

Dette kastede parret ud i en kortvarig krise, men blev også anledning til at videreudvikle på Søstrene Grene-konceptet i 1989, hvor der blev åbnet franchisebutikker i Herning og Aalborg.

I dag finder man 244 Søstrene Grene-butikker i 15 forskellige lande med en omsætning på over to mia. kr.

Inger Grene havde et skarpt blik for tidens trend og var kendt for sin særlige sans for kunst, farver og designs.

Hun var meget afholdt og værdsat af de mange medarbejdere, som var en del af de virksomheder, hun var med til at starte.

Samtidig var hun kendt som meget bestemt og målrettet med en stædighed, som gjorde, at hun formåede at skabe imponerende resultater i sit begivenhedsrige og spændende liv.

Med tabet af Inger Grene har vi mistet en relativt ukendt, men alligevel betydningsfuld dansk erhvervskvinde.

Inger Grene blev født 28. marts 1934 og døde 10. maj 2021. Hun efterlader sig datteren Malene Grene Sich samt sønnerne Mikkel og Cresten Vaupel Grene, som viderefører Søstrene Grene i dag.

Inger Grene bisættes fra Frederikskirken i Højbjerg ved Aarhus onsdag 19. maj. Bisættelsen foregår i privat regi med få indbudte grundet covid-19.

Annonce
Annonce
Fødevarer

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Annonce
VÆKST

Preben har vækst i sit livsværk nummer to: - Min kone mente ikke, jeg var klar til at gå pension

Annonce
Fødevarer

Populær remoulade får bedre produktionsforhold

Annonce
Forsiden netop nu
BYGGERI

HPH Totalbyg i fremgang - øger omsætning med 50 procent

Lov & ret

Klumme: Momsfritagelse af transportydelser kræver direkte tilknytning

Randers

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Erhverv For abonnenter

Stærke sager: Andreas og Emil satser stort på produktion af sennep i Svendborg

Østjylland

Marketingbureauet ZUPA ZITA overtager Norlys' inhouse bureau

ØKONOMI

Regeringen styrker lånemulighederne for små erhvervsdrivende

Annonce