Annonce
Fyn

Millioner på vej: 60 forskere får mulighed for at skabe Danmarks næste erhvervseventyr

Esben Østergaard var i sin tid som studerende på SDU med til at grundlægge Universal Robots. Nu skal et nyt projekt med en bevilling på 75 millioner kroner fra Villum Fonden sikre, at der bliver skabt flere forskningsbaserede virksomheder ud fra universitetsmiljøerne over hele landet. Foto: Victoria Mørck Madsen
Robotbranchen har bevist, at det kan lade sig gøre at udvikle ny teknologi på landets universiteter og senere gøre det til millionforretninger. Nu skal andre akademiske idéer på samme måde udvikle det kommercielle potentiale gennem projektet Spin-outs Denmark, som er støttet med 75 millioner kroner fra Villum Fonden.

Odense: De sidder inde med en guldgrube af viden om nye, teknologiske muligheder, og nu skal et nyt nationalt projekt, Spin-outs Denmark, gøre det nemmere for talentfulde forskere også at omdanne dem til kommercielle succeser. Danmark har nemlig et uforløst potentiale, når det handler om at overføre forskning til forretning og gøre forskere til succesfulde iværksættere. Det viser en international analyse.

- Rapporten viser, at Danmark har excellent forskning og rigtigt gode universiteter. Vi får meget ud af vores forskningsmidler, men når vi kigger på innovationsdelen, har vi et uforløst potentiale. Vi har allerede i vores øko-system nogle meget stærke aktører, men vi skal blive endnu bedre til at spille hinanden stærke og bygge bro mellem, forskningen, talenterne og det øvrige økosystem for innovation, siger Søren E. Frandsen, der er chef for SDU Research & Innovation Organisation (RIO) og programejer af Spin-outs Denmark.


Annonce

Forhåbentlig kan vi udvikle nogle små, men stærke virksomheder, og det gør ikke noget, hvis vi skaber en ny Universal Robots eller MIR, hvad enten det bliver i Odense, Aarhus, Aalborg eller København.

Søren E. Frandsen, chef for SDU Research & Innovation Organisation (RIO) og programejer af Spin-outs Denmark


Det sker med 75 millioner kroner i støtte fra Villum Fonden over de kommende fem år. De penge skal bruges til at skabe flere såkaldte spin-outs fra universiteterne. Projektet koordineres fra SDU i Odense men er banebrydende, fordi det sker i samarbejde mellem alle landets otte universiteter. Formålet er at skabe flere og bedre forsknings- og teknologibaserede virksomheder fra universiteterne, skabe flere akademiske iværksættere og understøtte udviklingen af et nationalt økosystem af akademiske iværksættere.

Konkret betyder det, at op til 60 forskere fra hele landet i løbet af de kommende fem år kan få finansieret deres tid i op til et år, mens de arbejder på at gøre deres idéer kommercielle. De bliver tilbudt forretningsudviklingsforløb og mentorforløb, der skal skabes stærkere netværk af akademiske iværksættere, og så skal universiteterne udvikle et endnu stærkere samspil med virksomheder, private fonde og de offentlige innovationsprogrammer og investorer om at få iværksættere fra forskningsmiljøerne hele vejen gennem udviklingen til bæredygtige virksomheder.

Projektet kigger blandt andet på mulighederne for at udnytte forskningen i nye sammenhænge indenfor blandt andet digitale og bæredygtige teknologier, kunstig intelligens, robotter, droner, det agrotekniske område og informationsteknologi.

- Det handler om effektiv produktion, teknologi og transport, og det er fantastisk, at en privat fond som Villum Fonden går ind og støtter universiteterne på denne måde. Det er i sig selv nyskabende, siger Søren E. Frandsen.

Klynger giver god effekt

Han mener, at man i universitetsmiljøet har lært meget af erfaringerne fra for eksempel robotmiljøet, der udviklede sig i et tæt samspil mellem universitetet og virksomhedernes stiftere og undervejs blev støttet af både offentlige og private midler.

- Vi havde nogle stærke eksempler indenfor robotområdet fra dets spæde start med nogle fantastiske iværksættere som for eksempel Thomas Visti og Esben Østergaard, der givetvis kunne have tænkt sig nogle flere muligheder, end vi kunne tilbyde på daværende tidspunkt. Nu skal vi blive endnu bedre til at understøtte forskere, der springer ud som iværksættere. Men vi lærte også betydningen af at skabe en klynge. Der er mange virksomheder i robotbranchen, der er underleverandører til hinanden og kender hinanden, og som klynge står man rigtigt stærkt, når man skal tiltrække kapital og etablere sig som et internationalt brand. Vi rækker ud efter en bred faglighed, og så bliver det meget fokuseret i de enkelte forløb, forklarer Søren E. Frandsen.

- Rapporten viser, at Danmark har excellent forskning og rigtigt gode universiteter. Vi får meget ud af vores forskningsmidler, men når vi kigger på innovationsdelen, har vi et uforløst potentiale, forklarer Søren E. Frandsen fra SDU RIO om baggrunden for i Spin-outs Denmark. Foto: Robert Wengler/SDU

Han håber, at mindst 50 ud af de 60 forskere, der får mulighed for at komme igennem iværksætterforløbet, undervejs også kommer til at pitche foran investorer for at se, om de kan tiltrække kapital til deres idéer.

- Forhåbentlig kan vi udvikle nogle små, men stærke virksomheder, og det gør ikke noget, hvis vi skaber en ny Universal Robots eller MIR, hvad enten det bliver i Odense, Aarhus, Aalborg eller København, siger Søren E. Frandsen.

Spin-outs Denmark

  • Er et fem-årigt, nationalt projekt, som er finansieret med 75 millioner kroner fra Villum Fonden. Projektet har til formål at sætte akademisk innovation og forskningsbaseret iværksætteri på dagsordenen og sikre, at der udspringer flere virksomheder fra de danske universiteter.
  • Konkret får op til 60 talentfulde forskere med en god idé mulighed for at få finansieret deres tid i op til et år for at udvikle idéen til en kommerciel forretning. Samtidig skal der etableres en mentorordning og et stærkere nationalt netværk og økosystem af akademiske iværksættere.
  • Alle landets otte universiteter er med i projektet, som bliver koordineret fra SDU i Odense.

Han har skævet til udenlandske erfaringer i arbejdet med at skrue projekt "Spin-outs Denmark" sammen, men han understreger samtidig, at man ikke blot kan kopiere succesfulde erfaringer fra udlandet på grund af blandt andet rammevilkår, finansieringsmodeller og erhvervskultur.

- I vores advisory board sidder fire meget spændende, internationale profiler, og vi vil gerne trække noget best practise til Danmark og lære af det, de gør andre steder. Blandt andet England har en forholdsvis god tradition og flotte eksempler, og der er bestemt nogle ting, vi kigger på. Amerikanerne lader vi os også inspirere af, og Israel taler man ofte også om. Og så er der nogle spændende nedslag i Østrig, Schweiz og Tyskland. Men når det er sagt, skal vi i Danmark finde vores egen ambitiøse model for at dyrke det her, siger han.

Der er netop ansat en projektleder, som skal rundt på alle universiteterne, og Søren E. Frandsen forventer, at man kommer til at se de første resultater af Spin-outs Denmark i løbet af programmets første tre år. For ham bliver det også et afgørende succeskriterium, at projektet baner vejen for endnu stærkere initiativer efter projektperioden på de fem år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Forfatter Peter Borbergs har været fascineret af Piet Hein siden 1990'erne: Må knibe sig selv i armen over kildematerialet til stor biografi

Annonce