Annonce
Erhverv

Miljø i tankerne: 70 ansatte i gang med en grøn omvæltning

Kvalitetschef Ronni Kamp med overskydende metaldele, som køres væk til genbrug. Foto: Carsten B. Grubach
HN Group tænker miljø ind i alle arbejdsgange.

BILLUND: De er vant til at arbejde på tværs og i projekter. Fleksibilitet er et nøgleord hos de 70 ansatte i HN Group A/S i Billund, hvor der i døgndrift med 55 maskiner i tre haller produceres sprøjtestøbte og termoformede plast-emner til industrien i Danmark og ude i Europa.

Fleksibiliteten og omstillingsparatheden får de ansatte brug for i den grønne miljøsatsning, virksomheden er gået ind i for fuld kraft.

- Vi har været vant til at gøre tingene anderledes, at vende tingene på hovedet og turde tage en risiko. Det er en del af vores værdier. Og vi har ikke været bange for at lave fejl, for så retter vi dem i morgen, siger administrerende direktør Henrik Fomsgaard-Knudsen.

Annonce

Han bakkes op af kvalitetschef Ronni Kamp, der står for den praktiske forvandling i produktionen, hvor opgaven er en øget grøn omstilling og en samlet forbedring af CO2-regnskabet.

- Der skal være meget kort fra tanke til handling, så vi kan forbedre miljøet og rykke sammen, når behovet opstår. Vi skal gå helhjertet ind i opgaven, og der skal en adfærdsjustering til. For eksempel når vi sorterer affald, siger kvalitetschefen og sammenligner øvelsen med den hjemlige opgave af hverdagsaffald.

- Når vi får nye maskiner, skal vi have fokus på både det tekniske og det miljømæssige synspunkt.

- Ja, og når vi køber biler, er det kun hybridbiler, fordi det er det bedste alternativ i øjeblikket, tilføjer Henrik Fomsgaard-Knudsen.

Grønt salg

Helt nede på produktionsgulvet handler det om den enkelte plastmager, som skal sørge for den rette affaldshåndtering, så der går så lidt til spilde som muligt, og HN Group vil ikke bare bruge flere miljøvenlige materialer i fremtiden, men også installere en varmepumpe, afkøle vandet og dermed spare strøm.

Alt overskydende plast presses sammen og sendes til genbearbejdning. Foto: Carsten B. Grubach

- Den grønne omstilling kan også bruges i salgsafdelingen, som kan sparre med kunderne og fortælle dem, at det måske godt kan betale sig at få materiale fra Tyskland i stedet for Kina, når man ser på miljøregnskabet med CO2-aftryk, genbrug og cirkulær økonomi. Og så kan det godt være, at man vælger en løsning, der er lidt dyrere, end hvis materialet er fra Kina eller USA, siger Henrik Fomsgaard-Knudsen.

Ronni Kamp er overbevist om, at det ikke varer mange år, før den tankegang vil være gængs i mange virksomheder.

HN Group har med de to lederes udtryk handlet ud fra sund fornuft på det miljømæssige område indtil for et års tid siden, da man så begyndte at arbejde mere struktureret. Nu købes der kun grøn strøm, flere råvarer købes i Europa, og man har planer om at sætte solceller op på taget.

- Vi sætter fuldt skrald ind på, at vi gerne vil være en del af den grønne omstilling, det skal være en del af vores dna, siger den administrerende direktør.

Specialist i plast på tre ben

  • HN Group A/S hviler på tre ben: Sprøjtestøbning, termoformning og støbeværktøjer. Virksomheden i Billund leverer til mange forskellige kunder inden for medicinalvarer, fødevarer, legetøj, elektronik, hi-fi, biler, vindmøller, solceller samt gas- og vandteknik.
  • Virksomheden er specialist i indstøbning af metaldele i plastkomponenter og thermoformning af transportbakker til at understøtte automatiseringen af produktionslinjer, herunder Pick & Place-robotter.
  • I 2014 tilsluttede HN Group A/S sig det internationale initiativ Operation Clean Sweep. Det forpligter virksomheden til at gøre en aktiv indsats for at forhindre, at råvarer fra dens produktion ender i havet.
  • I praksis har tilslutningen til Operation Clean Sweep medført, at HN Group A/S har indført en langt finere sortering af sit affald med en række skarpt opdelte kategorier. Det forhindrer i videst muligt omfang, at spildt eller overskydende plastgranulat ender i afløb og derfra via kloaksystemet i vandmiljøet. Produktionen i Billund-virksomheden er leanoptimeret.

HN Group har løbende haft fokus på at optimere direkte og indirekte miljøpåvirkning inden for energiforbrug, kølevand, affaldshåndtering, materialevalg og papirforbrug.

Alt kølevand recirkuleres i et lukket system med integreret frikøl. Det reducerer energiforbruget væsentligt, når temperaturen er under syv grader.

- Vi er ikke så naive, at vi tror, vi kan redde verden, men vi kan tage vores del af ansvaret, siger Henrik Fomsgaard-Knudsen. administrerende direktør i HN Group A/S. Foto: Carsten B. Grubach

Affaldssorteringen er sket med størst mulig grad af genbrug og miljømæssig korrekt bortskaffelse. Alt overskydende plastfolie fra termoform-produktionen presses i baller og sendes til genbearbejdning. Det samme gælder plastsække fra granulat og andre materialer.

For at gøre læringskurven stejlere har HN Group meldt sig til et lokalt netværk, Billund ErhvervsFremme har taget initiativ til. Her har virksomhederne blandt andet lært at opgøre og udarbejde deres eget CO2 regnskab.

Vi sætter fuldt skrald ind på, at vi gerne vil være en del af den grønne omstilling, det skal være en del af vores dna.

Henrik Fomsgard-Knudsen, administrerende direktør, HN Group A/S

- Vi er ved at gennemgå vores CO2-regnskab, og det er kun cirka 10 procent af det samlede regnskab, vi kan påvirke på egen matrikel. Vi er ikke så naive, at vi tror, vi kan redde verden, men vi kan tage vores del af ansvaret, pointerer Henrik Fomsgaard-Knudsen, der gerne åbner dørene til virksomheden, så andre kan lade sig inspirere af arbejdet med den grønne omstilling.

Annonce
Annonce
Fødevarer

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Annonce
BYGGERI

HPH Totalbyg i fremgang - øger omsætning med 50 procent

Annonce
Lov & ret

Klumme: Momsfritagelse af transportydelser kræver direkte tilknytning

Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Erhverv For abonnenter

Stærke sager: Andreas og Emil satser stort på produktion af sennep i Svendborg

Østjylland

Marketingbureauet ZUPA ZITA overtager Norlys' inhouse bureau

ØKONOMI

Regeringen styrker lånemulighederne for små erhvervsdrivende

Østjylland

Netselskaber står bag ny platform til installationstilmelding

Økonomi

Klumme: Aktiefesten ebber ud – men musikken spiller videre i 2022

Annonce