Annonce
Fyn

Selvstændig og far til tvillinger: Jeg skal arbejde, til jeg er 67, men Kasper og Lukas er kun otte måneder én gang

Under et længere ophold på Kreta begyndte Mikkel Ahlburg at undervise forretningsfolk i dansk, og da han sammen med sin hustru efter to år vendte tilbage til Danmark, besluttede han sig for at undersøge, om der var et marked for det samme herhjemme. Det var der, og han er nu selvstændig med Ahlburg Sprog, som han har fået en god start med, selv om han også er blevet far til for tidligt fødte tvillinger i samme periode. Foto: Trine Grauholm
Mikkel Ahlburg er optaget af at give den bedste undervisning og skabe sig et godt arbejdsliv, der også rummer tid til at være sammen med sine tvillingedrenge Kasper og Lukas. - Mit mål er ikke at tjene en masse penge. Mit mål er at yde en god service og skabe mig et godt arbejdsliv, forklarer han.

Odense: En tegning af to små tvillingedrenge, vietnamesiske plakater, en globus og et verdenskort på kontoret fortæller en masse om Mikkel Ahlburgs bevæggrunde for at blive selvstændig med virksomheden Ahlburg Sprog, der tilbyder undervisning i dansk sprog og kultur til virksomheders udenlandske arbejdskraft.

Det er nemlig hans interesse for andre mennesker og kulturer og et ønske om at yde den bedste og mest fleksible undervisning, der er hans store drivkraft. Samtidig skal familielivet, der kredser om de otte måneder gamle tvillinger, Kasper og Lukas, gå op. Det kræver en vis fleksibilitet, for de er født for tidligt og har været inde og ude af hospitalet flere gange.

- Mit mål er ikke at tjene en masse penge. Mit mål er at yde en god service. Kan jeg så tjene udmærket på det, jeg laver, er det fint. Det handler om at skabe et godt arbejdsliv, og det er projektet, der driver mig. Vækst må komme, hvis det kommer, forklarer han.

Annonce

Underviste på Kreta

Efter fem gode år i den danske folkeskole var Mikkel Ahlburg i 2018 blevet træt af for mange møder og for mange administrative pligter, og sammen med sin hustru tog han derfor imod et tilbud om at være med til at bygge "Den Danske Skole og Kulturforening" på Kreta op. Ved siden af begyndte han også at undervise græske forretningsfolk, der kunne se gode muligheder i at forbedre deres danskkundskaber i forhold til de mange danske turister, der hvert år kommer til øen.

Da parret to år senere vendte tilbage til Danmark, havde han lyst til at fortsætte i samme spor, og han fandt hurtigt ud af, at behovet også var til stede herhjemme, for udenlandsk arbejdskraft med fuldtidsjob i Danmark har sjældent overskud til at tage på sprogskole og modtage undervisning sammen med en hel klasse på vidt forskelligt niveau.

Mikkel Ahlburg besluttede sig derfor for at tilbyde individuel og fleksibel online-undervisning. Først som en bibeskæftigelse, men allerede et halvt års tid senere kunne han droppe sit lønarbejde og gå på fuld tid i sin egen virksomhed, der holder til i iværksættermiljøet Stjerneskibet på havnen i Odense.

- Jeg har da været i tvivl om, hvorvidt jeg turde springe ud i det. Jeg vidste jo ikke, om der kom en løn hver måned eller ej, og så er der noget usikkerhed forbundet med, om andre har behov for det, man tilbyder. Da jeg endelig havde truffet beslutningen, fandt min kone og jeg ud af, at vi ventede tvillinger, fortæller Mikkel Ahlburg.

Annonce

Opbakning hjemmefra

Efter fødslen af de to små drenge, har familielivet naturligt fyldt en masse hos Mikkel Ahlburg, og han var usikker på, om det kunne forenes med et liv som selvstændig. Opbakningen hjemmefra fik ham imidlertid til at holde fast i sine planer.

- Min kone har nærmest skubbet mere på, end jeg selv har gjort, fordi hun kunne se, at jeg havde drivet, og som selvstændig er det meget vigtigt, at man har baglandet i orden. Det giver mig endnu mere lyst til at arbejde med virksomheden og til at få familie- og arbejdsliv til at gå op, siger Mikkel Ahlburg.

Før han blev far, arbejdede han typisk fra otte morgen til 20-21-tiden hver aften, fordi en del af hans koncept netop er at være tilgængelig, når kunderne har tid til at blive undervist. Det gik ikke længere med to små drenge i familien.

Ahlburg Sprog

  • Tilbyder undervisning i dansk sprog og kultur til udenlandsk arbejdskraft i Danmark.
  • Undervisningen foregår som udgangspunkt altid online og kan både være individuel eller i mindre grupper.
  • Virksomheden er stiftet af Mikkel Ahlburg, der er uddannet folkeskolelærer. Han har kontor i iværksætterfællesskabet Stjerneskibet i Odense.
  • Har en ekstern undervisningskonsulent tilknyttet til at varetage en del af undervisningstimerne.

I stedet har han prioriteret at få en ekstern undervisningskonsulent ind til at undervise i de ydertimer, han ikke selv kan være til stede i, fordi han nu tager hjem sidst på eftermiddagen og også holder skemalagt fri tre-fire timer hver tirsdag for at kunne aflaste derhjemme og tage med til sundhedsplejerske og lignende.

- Det har selvfølgelig kostet noget på økonomien i forhold til tidligere, men jeg har valgt at prioritere familien. Jeg skal arbejde, til jeg er 67, men tvillingerne er kun otte måneder én gang, og fleksibiliteten betyder helt sikkert noget, siger Mikkel Ahlburg.

Annonce

Projektet i centrum

Skal han kategorisere sig selv som en af de fire iværksættertyper, SOM forretningsudvikler Birgitte Feldborg typisk arbejder med, så er han hverken den traditionelle iværksætter, der er optaget af at være herre i eget hus og tjene en god løn, eller den vækstpotentielle iværksætter, der drømmer om at skabe noget stort.

Det handler om at skabe et godt arbejdsliv, og så må vi se, hvor det senere bærer hen.

Mikkel Ahlburg, Ahlburg Sprog

Han kan til gengæld se meget af sig selv i både den projektorienterede iværksætter og livsstilsiværksætteren, der er optaget og drevet af deres faglighed og projekt men til gengæld ikke bliver motiverede af at skulle bogføre, stå for det administrative og markedsføre virksomheden over for nye kunder.

Det er da også i den del af iværksætterlivet, Mikkel Ahlburg har oplevet de største udfordringer.

Allerede inden han stiftede Ahlburg Sprog begyndte han at sætte sig ind i markedsføring, som han dengang ikke kender noget til. Han vurderer, at han dengang brugte omkring 10 timer om ugen på bare at lære og forstå, hvad der skal til for at skaffe kunder i butikken.

Derefter kommer selve udførelsen af de forskellige tiltag, og Mikkel Ahlburg lægger ikke skjul på, at det i begyndelsen var grænseoverskridende bare at lægge tekster på Facebook og Linkedin. Nu kæmper han med at skulle overvinde barrieren med at filme sig selv og lægge videoer ud. For hvad er det lige, man skal sige, når man pludselig står i en uvant rolle foran kameraet og selv skal skille de gode idéer fra de mindre gode?

Annonce

Markant øget omsætning

Regnskabsudfordringen tog også om sig, i takt med at antallet af kunder steg. Relativt tidligt indså Mikkel Ahlburg derfor, at han ikke kunne lave fakturaer og regnskab i Excel. Det tog ganske enkelt for lang tid, så han blev nødt til at investere i et simpelt regnskabsprogram, så den del nu fungerer langt bedre for ham.

- En af de store udfordringer har også været prissætningen, for hvordan finder man ud af, hvad man skal tage for det, man laver? Det kan godt være, at du har fået en bestemt løn tidligere, men skal man bare dividere den ud på antallet af timer og så tage den pris? Jeg prøvede at sætte en pris, der fik kunderne til at bide på i begyndelsen, og så har jeg siden kunnet øge den lidt, men jeg er på ingen måde der, hvor mine konkurrenter ligger endnu, erkender Mikkel Ahlburg.

Til gengæld har han formået at øge omsætningen med 200 procent, hvis man sammenligner oktober 2020 med oktober 2021, og der er også tid til de to små drenge fra tegningen på kontoret.

- Det handler om at skabe et godt arbejdsliv, og så må vi se, hvor det senere bærer hen, siger han.

Annonce
Annonce
Randers

Kabinefabrik kræver ikke, at medarbejdere viser coronapas, men alternativet er krav om mundbind

Annonce
Østjylland For abonnenter

Holch Povlsen og prins Joachim taber penge i Horsens-selskab: Omsætningen dykkede efter Wedells exit

Annonce
Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Nu trækker vi lod om den grønne omstilling

Fyn

Kendt erhvervsmand lod drømmejobbet i efterretningstjenesten ligge for at blive iværksætter: Jeg stræber altid efter at gøre tingene lidt bedre

Østjylland

Stærkere sammen: Konkurrerende firmaer hjælper hinanden med rottebekæmpelsen landet over

Erhverv For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Vestjylland

Offshore-møller har givet RG Rom Gummi vind i sejlene: - Vi håber at kunne åbne en afdeling i USA

Vestjylland

Søren V. Jensen vælger vækst på vestjysk: - Vi har ikke glemt, hvordan det var i 2008

Annonce