Annonce
Erhverv

Midtjyske iværksættere har fundet en god opskrift: Solenergi giver sundere og bæredygtig madlavning i Afrika

Herning-firmaet Pesitho har udviklet et simpelt kogeanlæg, som ved hjælp af solenergi kan give landbefolkningen i Uganda nemmere adgang til sund mad. Foto: Pesitho
Pesitho har udviklet en billig og enkel løsning til mere sund og sikker madlavning i Afrika. Det gavner samtidig klimaet.

HERNING: Nogle gange glemmer vi, hvor godt vi har det i Danmark. Når vi er sultne, åbner vi bare køleskabet eller fryseren og finder noget mad, som kan tilberedes på komfuret eller i mikrobølgeovnen. Men hvad stiller man op i en lerhytte i Uganda, hvor der slet ikke er nogen elforsyning?

Det har midtjyske Pesitho fundet en god løsning på: ”Ecoca”, som ved hjælp af solenergi kan levere strøm primært til madlavning.

- Hver husholdning bruger i dag op til 24 timer om ugen bare på at samle brænde til madlavning. Madlavning foregår indendørs og afbrænding af træ udleder CO2 såvel som sundhedsskadelige partikler. Med Ecoca’en slipper de for at skulle samle brænde, fordi maden nu laves på el, og vi har fået mange positive tilbagemeldinger på, at maden smager bedre, fordi bismagen af røg ikke er til stede, fortæller Nikki Glud Kaasgaard, som er forretningsudvikler hos Pesitho.

Annonce

Ecoca er en færdig pakke, som indeholder et solpanel på 1,0 x 1,6 meter. Det leverer strøm til en robust kasse indeholdende et batteri og elektronisk styring, og oven på kassen kan man placere en specialudviklet, isoleret gryde - lidt samme princip som en el-kedel, som vi andre bruger til at koge vand til te og kaffe. Yderligere er der en genopladelig lampe og lommelygte med i pakken.

FAKTA: Pesitho

 • Pesitho har udviklet ”Ecoca” - en løsning til billig og bæredygtig fremstilling af mad i områder uden normal el-forsyning, blandt andet i Afrika, hvor man hidtil har været afhængig af at tilberede mad over åben ild.
 • En Ecoca koster cirka 525 US-dollars (3400 danske kroner). For det beløb får man et solcellepanel på 1,0 x 1,6 meter og en styringsbase med et kraftigt batteri, som giver strøm nok til at drive en specialudviklet, isoleret gryde, der som koncept minder lidt om en stor el-kedel og to lamper. Anlægget kan samtidig oplade mobiltelefoner og levere strøm til lys.
 • Ideen til et lille solenergi-anlæg, som kan drive madlavning og lys, er udtænkt af fire personer som mødtes gennem fælles bekendte. To af idemagerne er forsat aktive i virksomhedens daglige drift. I dag er der seks ansatte i Herning og en medarbejder i Uganda.
 • Pesitho var indtil nu leveret flest anlæg som led i aftaler om nødhjælp, men der er et spirende kommercielt marked. Planen er at få salgsprisen længere ned i kraft af masseproduktion og tilskud fra salg af CO2-kvoter, fordi Ecoca erstatter brug af diesel, lampeolie og fast brændsel.
 • Revisionsfirmaet EY har nomineret Pesitho i konkurrencen ”Entrepreneur of the year”, blandt andet fordi det på kun tre år er lykkedes Pesitho at skabe et lille overskud på både drift og egenkapital efter den første periode med omkostninger til produktudvikling.
 • Hjemmeside: www.pesitho.com

- Vi tænker nok ikke så meget over det, fordi vi har rigelig energiforsyning herhjemme, men der er faktisk et ret stort energitab, når man tilbereder mad på et komfur, så Pesitho udviklede sin egen gryde, der er isoleret. Den er meget energi-effektiv, og man kan sagtens koge eksempelvis ris eller bønner i den. Den er designet til at matche det madlavningsbehov de lokale retter kræver i Uganda, forklarer Nikki Glud Kaasgaard.

Sikkerhed i køkkenet

Han demonstrerer gryden ved at koge vand i den, opvarmet med energi fra solpanelet uden for kontoret i Herning. Og så viser han en meget vigtig bonusgevinst, da han sætter sine bare hænder på siden af gryden mens den koger:

- Den er varm eller lun at røre ved, men jeg brænder ikke fingrene. Og så står den i øvrigt også rigtig godt og stabilt på kontakten, lige som en el-kedel sidder fast på sin strøm-enhed. Dermed kommer legende børn ikke til at vælte den. Når man rejser i Uganda, ser man desværre rigtig mange nedbrændte hytter. Disse nedbrændinger sker ofte ved bål, der kommer ud af kontrol, eller børnene kommer til at vælte en tændt olielampe, som er en typisk lyskilde, fortæller Nikki Glud Kaasgaard.

Solen brænder kraftigere i Uganda end i Herning, så et enkelt panel kan give en familie strøm nok til madlavning og lys, fortæller Nikki Glud Kaasgard. Foto: Pesitho

For de afrikanske familier har skiftet fra åben ild til el endnu en fordel.

- Ecoca har USB-stik, så du kan bruge den til at oplade en mobiltelefon eller mindre husholdningsapparater. Der er faktisk nogle, som får en lille ekstraindtægt fra Ecoca på at oplade folks mobiltelefoner. Men man skal også tænke på, at solen går ned allerede ved 19-tiden i Uganda, så med hjælp fra Ecoca’ens batteri og den lampe, som følger med i pakken, så har familien også lys, så børnene bedre kan læse lektier, siger Nikki Glud Kaasgaard.

Annonce

525 US-dollars

Pesitho har indtil nu leveret omkring 1500 Ecoca-anlæg. Prisen på 525 US-dollars, svarende til cirka 3400 danske kroner, lyder måske billig for os, men det er desværre relativt få familier i Uganda, som kan betale det beløb.

- De fleste er solgt via aftaler med nødhjælpsorganisationer. For eksempel har FN’s World Food Programme købt nogle af dem og har placeret dem i flygtningelejre. Men der er faktisk også et spirende kommercielt marked, især når man kommer tættere på de større byer, hvor folk har flere penge, men stadig mangler strøm, forklarer forretningsudvikleren.

Af samme grund har Pesitho ansat en lokal medarbejder i Uganda, som dels hjælper med salg og markedsføring, dels hjælper med at håndtere installation og service.

Når Ecoca erstatter madlavning over åben ild eller energi fra fossile brændsler, så kan en husstand reducere klimabelastningen med helt op til fem tons CO2 pr. år.

Nikki Glud Kaasgaard, forretningsudvikler hos Pesitho

På sigt er der gode muligheder for, at prisen kan sænkes yderligere, dels ved en skalering til masseproduktion, dels via en aftale med andre virksomheder, som kan dække en del af omkostningerne. Ecoca’en er nemlig rigtig godt for klimaet, så det ville være oplagt at lade løsningen indgå i en aftale om CO2-reduktion.

- Når Ecoca erstatter madlavning over åben ild eller energi fra fossile brændsler, så kan en husstand reducere klimabelastningen med helt op til fem tons CO2 pr. år. Vi arbejder lige nu på at blive godkendt til at sælge certificerede CO2-kvoter, og på den måde kan virksomheder i industrialiserede lande være med til at investere i renere og sundere madlavning i Afrika, til gavn for lokalbefolkningen, miljøet og klimaet, siger Nikki Glud Kaasgard.

Annonce

Finansiering fra CO2-kvoter

Han ved godt, at nogle er skeptiske over for CO2-kvoter, men værdien er skam god nok.

- Det er vigtigt for mig at understrege at det ikke handler om at bare købe ”klima-aflad”, da køb af CO2-kvoter ikke nødvendigvis gør, at man må - eller vil - udlede mere CO2 som virksomhed. Køb af CO2-kvoter er et helt konkret bidrag til reduktion af CO2-udledningen et andet sted, end hvor køberen er. Når andre køber CO2-kvoter kan vi sælge Ecoca’en til en pris, som flygtninge og den rurale befolkning har råd. Dermed forbruges el i stedet for biomasse, hvilket resulterer i CO2 reducering, forklarer Nikki Glud Kaasgaard.

Han erkender, at det måske ikke er den perfekte løsning. Men det virker, og det er bedre end ingenting.

- Det bedste var jo nok at få udbygget el-infrastrukturen og drive den via grøn strøm, men her er en praktisk løsning, som fungerer her og nu, og som gør en forskel for mennesker, miljø og klima. Ved hjælp af CO2-kvoter kan vi forhåbentlig blive uafhængig af donationer fra nødhjælpsorganisationer, og de almindelige markedskræfter vil sikre, at Ecoca’en kan sælges til en pris overkommelig pris for brugeren, siger han.

Annonce

Helst ingen almisser

- Der var måske nogle, som gerne ville donere et tilskud til en Ecoca, lige som vi giver hinanden geder i julegave, så kunne man ikke forestille sig en form for crowd-funding?

- Vi har tidligere gjort forsøg med crowdfunding via Coop’s platform til et konkret projekt, så jeg vil ikke helt afvise, at det kunne være en supplerende mulighed. Men den bedste langsigtede og bæredygtige løsning er stadig, at vi bliver mindre afhængige af donationer via salg af CO2-kvoter, så det ikke ”bare” er velgørenhed, men en reel mekanisme, der giver mulighed for, at vi kan sælge produktet til en realistisk pris for brugerne i Uganda, siger Nikki Glud Kaasgaard.

Peshitos direktør og medstifter Simon La Cour er i skrivende stund på vej til Uganda for at arbejde videre på et aktuelt projekt. På hjemmesiden www.pesitho.com og på virksomhedens sociale medier, blandt andet YouTube, kan man følge med i projekterne og se eksempler på, hvordan konceptet hæver levestandarden.

EY Entrepreneur of the Year

Kriterierne for at være med i startup-kategorien ved EY Entrepreneur of the Year er:

 • Virksomheden skal have aflagt et og maksimalt fire regnskaber.
 • Virksomheden skal have en solid forretningsmodel og et skalleringspotentiale.
 • Der skal være "proof of business" og "proof of concept".
 • Virksomheden har gerne rejst venture-/seed-kapital og/eller kapital fra private investorer (Business Angels), eller via fremmedfinansiering – bank, Vækstfonden m.v. Dette er ikke et krav, men velanset.

Der er ligeledes lagt vægt på:

 • Virksomhedens evne til at eksekvere
 • Dens CSR-strategi, bæredygtighed og diversitet
 • Ledelseskompetence
Annonce
Annonce
Vestjylland For abonnenter

Kronprinsen og fodboldstjernerne går i tøj fra Ringkøbing: Frederik og Casper sælger eksklusive jakker til de kendte

Annonce
Erhverv

Klumme: Familieoverdragelse af fast ejendom kan fremover ske efter en +/-20%-regel

Annonce
Erhverv

Klumme: Højt afkast til lav risiko - undervurderer du også din tidshorisont?

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Juryen måtte skride til afstemning for at finde en vinder: Cane-Line er Fyns bedste til vækst

Erhverv

Klumme: Ønskelisten til den danske investorkultur

INSPIRATIONSPRISEN

Torben Larsen viser vejen i kampen mod mangel på arbejdskraft: Derfor fortjener han Inspirationsprisen

Østjylland

Ny bog guider: Sådan undgår du, at din klimatale bliver tom snak

INSPIRATIONSPRISEN

Jesper Refning modtager Inspirationsprisen på Fyn: Han tror på mennesket og sætte kollegerne fri til at lede selv

Erhverv

Fynsk cannabisfabrik bryder lydmuren - Lægemiddelstyrelsen godkender første danske produkt

Annonce