Annonce
Erhverv

Midt i epicentret: Vinden er med Øglænd System

Claus Vilhelmsen og Øglænd System har leveret 4500 såkaldte TP'ere, som man kan se dele af i baggrunden, til off shore vind-industrien. Foto: Carsten B. Grubach
Dansk afdeling har specialiseret sig i offshore vind og har alle de store aktører på markedet som kunder.

HADERSLEV: Verden er til vind. Verden er til vindmøller. Og produktionen og salget ekspanderer ude i den store verden.

- Epicentret for offshore vind på verdensplan ligger i aksen mellem Aalborg-Hamborg og Esbjerg-København. Og så ligger vi rigtig godt her i Haderslev, siger Claus Vilhelmsen.

Han er direktør for Øglænd System A/S og de i alt 12 ansatte på kontoret i Haderslev i den norskejede koncern, der for fire år siden blev opkøbt af giganten Hilti.

Annonce

Hilti er med sine 32.000 ansatte rigtig stærk med værktøj og maskiner på landjorden, og så gav det med Claus Vilhelmsens ord jo god mening at investere i Øglænd, der er stærk offshore.

Den danske afdeling har specialiseret sig i offshore vind og udvikler en bred vifte af produkter - ophængssystemer, kabelbaner og kabelstiger, infrastruktur, skibsbygning, vindkraft, renrumsanlæg og vandbehandling - og har alle de store aktører på markedet som kunder -  Vestas, Siemens Gamesa, Ørsted, Shell, Vattenfall og det kinesiske selskab Envision.

Alle produkter kan tilpasses kundens specifikke krav til design og størrelse, og heri ligger styrken i salgs- og ingeniørkontoret på Niels Bohrs Vej i Haderslev, hvor et lager med lejet arbejdskraft sender stål- og glasfiberprodukter fra hovedkvarteret i Stavanger i Norge, fra Kina eller fra Malaysia videre ud til kunderne - også tilskåret og monteret, hvis man ønsker det.

Succes med TP'ere

- Det er især såkaldte TP’ere, transition pieces, vi producerer til wind hubs. Man skal forestille sig, at man har en stor pløk i havet, så sætter vi TP’en på pløkken, og så kommer vindmøllen ovenpå, forklarer Claus Vilhelmsen, der har været direktør siden 2013 og selv er uddannet bygningsingeniør, selv om han i det meste sf sit faglige liv mest har arbejdet som maskiningeniør.

- Vi har indtil nu leveret 4500 TP’ere til offshore møller over hele verden, og 73-74 substations, der vejer lige fra 1500 til 300-4000 tons og bygges hos Bladt i Aalborg, en af verdens førende producenter på området.

- Vi laver færdige løsninger og designer alt, vi designer for eksempel føringsveje og flytter strømmen fra møllen over til substationen med kabler med op til 66.000 volt. Vi kan lave det hele i vores projekter, nogle gange sender vi en tegning med, andre gange samler vi det hele for kunden, så vi er lige et niveau højere end andre på markedet.

- Vi får derfor de projekter, vi byder ind på, og det kan tage mellem 12 og 18 måneder at udarbejde et projekt, siger Claus Vilhelmsen, der ser det som en klar fordel for kunden at få systemet samlet hos Øglænd i Haderslev, for det er billigere, end hvis man gør det på havnekajen eller - endnu dyrere - til søs.

Øglænd System A/S slog sig ned i Haderslev i 2007 og har siden 2011 arbejdet i vindbranchen. Det har generelt har været en god forretning, selv om vinden også i denne branche på det økonomiske område blæser med forskellig styrke.

- Der udvikles så hurtigt, at det, der var sandheden om mandagen, ikke er den samme sandhed om onsdagen, siger Claus Vilhelmsen.


Vi har indtil nu leveret 4500 TP’ere til offshore møller over hele verden, og 73-74 substations, der vejer lige fra 1500 til 300-4000 tons og bygges hos Bladt i Aalborg, en af verdens førende producenter på området.

Claus Vilhelmsen direktør, Øglænd System A/S, Haderslev


Økonomisk er det gået op og ned i de seneste to år, hvor Øglænd System i 2020 havde er overskud på 8,1 millioner kroner efter skat, mens 2019 var et på papiret et dårligt år med et minus på 602.000 kroner.

Det skyldes ifølge Claus Vilhelmsen, at Haderslev-afdelingen havde udgifter på nogle projekter, som andre afdelinger så tjente penge på.

En platform til en wind hub er klar til afsendelse. Foto: Carsten B. Grubach

- Det irriterer mig selvfølgelig, for jeg har aldrig før haft underskud med det, jeg har arbejdet med, men omvendt kan det jo være lige meget, om pengene går i den ene bukselomme frem for den anden, bare de bliver det samme sted, siger direktøren og anslår, at Haderslev-afdelingen på den konto har mistet en omsætning på et tocifret millionbeløb.

- Vi arbejder på nogle store projekter i USA, og her vil det være kollegerne derovre, der får noget ud af det.

Ingen mangel på arbejdskraft

Der er stor mangel på ingeniører, og mange virksomheder i regionen søger desperat efter kvalificeret arbejdskraft. Øglænd System A/S i Haderslev har dog ingen problemer med at tiltrække dygtige ingeniører som for eksempel kører fra Gram, Fredericia og Odense. En enkelt medarbejder kommer fra Hongkong, men har dog bosat sig i nærområdet.

Med en egenkapital på 17,4 millioner kroner er Øglænd System A/S dog så solid en forretning, at der er råd til at sætte flere projekter for andre i søen. Og vinden - den er med i en branche, der forventes at få en stor fremtid i en verden, der bliver mere og mere grøn.

Annonce
Annonce
Erhverv

Vindmølle-vokseværk i Munkebo: Lorc er gået fra nul til 25 megawatt på syv år - og er klar til at bygge endnu større

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Eventyret på Industrisvinget: Fra lys idé til succesfuld forretning

Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland For abonnenter

Brødre har ramt en guldåre i roboteventyr: Markrobot giver kæmpe vækst hos sydjysk virksomhed

Erhverv

Aarhus-firma hyrer flere medarbejdere: Computerspil sælger for 365 millioner før det er udgivet

Erhverv For abonnenter

285 mand var sendt hjem, alligevel satte fynsk fabrik rekord i overskud

Erhverv For abonnenter

Dansk erhvervsliv mister sine enhjørninger til udlandet

Erhverv For abonnenter

Lastbilchaufføren Lasse er møgtræt af ulovligt parkerede campingvogne på motorvejs-rastepladser: Er blevet svinet til, når han har påpeget problemet

Erhverv

Sunde kunder hjælper Danske Bank til større milliardoverskud

Annonce