Annonce
Erhverv

Mia Wagner og Anne Stampe Olesen vil gøre fremtiden lettere for deres døtre: - Det er okay at tage den billige billet ind

Trods agendaen med at få flere kvinder ind på de vigtige poster i erhvervslivet bryder Anne Stampe Olesen sig ikke om at beskrive sig selv med ordet feminist. - I min årgang er det lidt et fyord, forklarer hun. Men hun oplever, at ordet i dag klinger knap så skarpt i ørerne på de unge. Foto: Morten Pedersen
De første 100 dage i firmaet Nordic Female Founders er for Mia Wagner og Anne Stampe Olesen gået med medvind og masser af taletid i både medier og blandt politikere. Nu er tiden kommet til at gøre noget ved snakken.

VIBORG: Ligestilling er kommet på mode. Det er 36-årige Anne Stampe Olesen blevet bekræftet i flere gange, siden hun og Mia Wagner, kendt fra DR-programmet Løvens Hule og tidligere administrerende direktør i Freeway-koncernen, tilbage i november 2020 meldte deres planer ud om at starte egen virksomhed op med flere kvindelige iværksættere, investorer og bestyrelsesmedlemmer som mål.

Siden da er tiden gået med blandt andet at sortere i de mange henvendelser fra andre selvstændige iværksættere såvel som etablerede virksomheder, interesseorganisationer og politikere, der alle har henvendt sig med et ønske om at bidrage til Nordic Female Founders arbejde.

For selvom de to stiftere i deres netværk af kvindelige iværksættere gerne italesætter, at modgang er en del af pakken, når man starter ud som selvstændig, er det langt fra, hvad de har oplevet.

Annonce

- Vi har ramt lige ind i en timing og en dagsorden, hvor alle vil noget med diversitet. Så vi har haft et godt talerør og fået en flyvende start, fortæller Anne Stampe Olesen fra sin plads på kontoret i Viborg, hvor firmaet officielt har til huse, til trods for at firmaets anden stifter Mia Wagner i dag bor i Vedbæk lidt udenfor København.

Den overvældende medgang har på mange måder overrumplet kvinderne, der ikke havde kunnet forestille sig en meget bedre start på tilværelsen som selvstændige.

- Nogle gange kan jeg næsten blive helt flov over at starte op som iværksætter, og så have sådan en medgang til at starte med. For vi er fuldstændigt blevet blæst over af al den medgang og kærlighed, vi har fået med fra alle mulige hjørner, siger Anne Stampe Olesen.

- Men vi har talt lidt om, at nu er bryllupsrejsen ovre, så nu skal vi i arbejdstøjet, fortæller hun med et grin.

Værdibåren dagsorden

Helt fra start har Nordic Female Founders’ ambition været at fremme kvinders muligheder i det danske erhvervsliv.

Det er en ambition, som i dag er udmøntet i tre kerneforretningsområder. Dels er Nordic Female Founders aktive investorer i blandt andre flere af de virksomheder, som Mia Wagner investerer i gennem Løvens Hule.

Dels driver kvinderne et online fællesskab for kvindelige iværksættere, der i et trygt forum kan dele oplevelser, udvide deres netværk og få inspiration til den videre rejse gennem et månedligt medlemskab. Og sidst, men ikke mindst, sætter firmaet indenfor få uger et inkubatorforløb i gang, hvis formål er at matche iværksættervirksomheder med mindst en kvinde i stiftergruppen med aspirerende kvindelige investorer.


Vi har oplevet kvindelige iværksættere, som bliver bedt om at tage deres far eller mand med, når de skal tage et lån i banken.

Anne Stampe Olesen, medstifter og direktør i Nordic Female Founders


- Vi ved, at der kun er én procent af al venturekapital, altså den tidlige kapital, gives til startups med diversitet, hvor der for eksempel er kvinder med. Og det kommer vi simpelthen til at lave om nu med de her inkubatorforløb, siger Anne Stampe Olesen, der forventer, at firmaet indenfor de kommende uger vil udvælge de i alt 20 iværksætterfirmaer, der får mulighed for at deltage i forløbet i enten Viborg eller København, alt efter ønske.

For sammen med Mia Wagner håber hun oprigtigt på at ændre på de statistikker, der i øjeblikket slår fast, at investeringer i virksomheder med kvinder i er få, og antallet af kvindelige investeringer ligeså.

- Vi vil være med til at flytte denne her dagsorden. Vi vil fandeme flytte på statistikkerne, siger Anne Stampe Olesen og tilføjer:

- Det er simpelthen så værdibåret for os, at vi får flyttet denne her dagsorden. For vi vil sgu være nogle af dem, der har været med til at gøre en forskel, så det om 10 eller 15 år, når vores piger kommer ud på arbejdsmarkedet, bliver nemmere for dem.

For der er stadig en kamp at kæmpe, når det kommer til ligestilling, mener den 36-årige medstifter og direktør i firmaet.

Annonce

I banken med far

- Mellem 70-80 procent af alt det, der bliver købt i onlinehandel, bliver købt af kvinder. Så er det da mærkeligt, at nogle af de største onlinebutikker kun har mænd siddende i bestyrelsen og på ledelsesposterne, siger Anne Stampe Olesen, der frygter, at viden går tabt i ekskluderingen af de ofte veluddannede kvinder fra erhvervslivets topposter.

- Så det handler om, at vi skal have øget diversiteten, hvis vi som erhvervssamfund skal være med helt fremme, slår hun fast.

Sådan er de første 100 dage gået

  • Siden november 2020 har Nordic Female Founders indtil videre offentliggjort investeringer i fire firmaer, fået 200 medlemmer af deres netværk for kvindelige iværksættere og er på vej til at lancere firmaets første inkubatorforløb for vækstvirksomheder med diversitet.
  • Derudover kunne firmaet i januar 2021 offentliggøre at de erfarne erhvervsfolk, administrerende direktør i Schur Technology og medejer af Schur-koncernen, Johan Schur, samt direktør og grundlægger af Maj Invest Jeppe Christiansen, træder ind i firmaet.
  • Mens Jeppe Christiansen i dag agerer sparringspartner og långiver for virksomheden, har Johan Schur dels investeret i virksomheden og dels blevet aktiv i bestyrelsen som formand.
  • Firmaet, der startede ud med Mia Wagner og Anne Stampe Olesen, har desuden siden starten ansat i alt fire medarbejdere i firmaet, som i dag tæller seks ansatte. Fem kvinder og en mand.

Selv har hun blandt andet oplevet ulighed på nært hold gennem sine tidligere arbejdspladser. Blandt andet har hun som projektleder for det danske kvindelandshold i fodbold oplevet, hvordan kvinderne har måtte affinde sig med mindre prestige og budget, end hvad tilsvarende var for mændene på herrelandsholdet.

Og hun har som driftsdirektør i Freeway-koncernen fået et indblik i nogle af de udfordringer, som kvindelige iværksættere står med, der ikke rammer mændene i tilsvarende situationer.

- Vi har oplevet kvindelige iværksættere, som bliver bedt om at tage deres far eller mand med, når de skal tage et lån i banken. Eller bliver set ned på, bare fordi de er kvinder. Og det synes jeg ikke er fair, siger Anne Stampe Olesen.

- For vi ved bare, at kvinder klarer sig bedre gennem hele uddannelsessystemet. Men lige så snart vi kommer ud på arbejdsmarkedet, så overhaler mænd os, tilføjer hun.

Annonce

Den lette vej ind

Men måske er billedet ved at ændre sig. I hvert fald får Anne Stampe Olesen i dag ofte henvendelser fra virksomheder, der går med ønske om at øge diversiteten, og som derfor leder efter en kvinde som hende til at besætte en bestyrelsespost på samme vis, som hun i stadig stigende grad bliver inviteret med til at holde oplæg til konferencer, der ellers udelukkende har mandlige oplægsholdere.

- Jeg føler helt sikkert, at jeg nogle gange bliver spurgt, alene fordi jeg er ung kvinde, som kan skabe diversitet. Det er der ikke nogen tvivl om, siger Anne Stampe Olesen.

Dem har Nordic Female Founders investeret i:

  • Female Invest
  • Decofarver (gennem Løvens Hule)
  • Eyda (gennem Løvens Hule)
  • Locked (gennem Løvens Hule)

Men selvom hun ville foretrække at blive spurgt på baggrund af sine kompetencer snarere end sit køn, siger hun alligevel ja til flere af henvendelserne. For som hun siger:

- Det nytter ikke at blive fornærmet og sætte sig op på en piedestal for at se sur ud. Så er det bedre at tage de nemme billetter ind, og så håbe, at det, når vores døtre om 10 år skal ud på arbejdsmarkedet, er blevet helt naturligt, at man rent faktisk tager kvinderne ind, fordi de foruden diversitet bidrager med den viden, de nu engang kommer med.

Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Kig med indenfor i Oldenborghus: Spritnye ungdomsboliger står snart klar og der er mange ledige

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Annonce
Erhverv

Vindmølle-vokseværk i Munkebo: Lorc er gået fra nul til 25 megawatt på syv år - og er klar til at bygge endnu større

Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland For abonnenter

Eventyret på Industrisvinget: Fra lys idé til succesfuld forretning

Sydjylland For abonnenter

Brødre har ramt en guldåre i roboteventyr: Markrobot giver kæmpe vækst hos sydjysk virksomhed

Erhverv

Aarhus-firma hyrer flere medarbejdere: Computerspil sælger for 365 millioner før det er udgivet

Erhverv For abonnenter

285 mand var sendt hjem, alligevel satte fynsk fabrik rekord i overskud

Erhverv

Sunde kunder hjælper Danske Bank til større milliardoverskud

Erhverv

Ulovligt parkerede campingvogne sætter lastbiler i dilemma på rastepladser: Enten skal de parkere ulovligt eller bryde regler om køre- og hviletid

Annonce