Annonce
Erhverv

Mere vækst og flere jobs: Sønderborg satser endnu mere grønt

Det opsigtsvækkende hotel Alsik på havnen i Sønderborg et et godt eksempel på et bæredygtigt og miljøvenligt byggeri. Arkivfoto: Claus Thorsted
Fem strategiske initiativer skal skabe mere vækst og flere nye arbejdspladser.

SØNDERBORG: Corona-pandemien har gjort det svært for Sønderborg Vækstråd at fortælle den store omverden, at den grønne omstilling i de kommende år er andet og mere end ProjectZero, der har som mål at gøre kommunen CO-neutral i 2029.

- Vi har i kommunen på den ene eller måde en lang række virksomheder, som producerer viden og løsninger og har produkter, som bidrager til den grønne omstilling, siger Michael Hamann, direktør for Sønderborg Vækstråd, der nu har tid, plads og mulighed for at lancere den kommercielle satsning på klima og bæredygtighed satsning. Det sker med fem strategiske initiativer – et demonstratorium, nye udviklingsprojekter, såkaldt Climate Action Planning, markedsføring og erhvervsturisme, der skal skabe grøn vækst og nye arbejdspladser.

- Vi vil være frontløbere og vise resten af verden, hvordan det skal gøres. Danfoss er her en væsentlig medspiller, men der er også en række andre virksomheder i området, hvor vi kan demonstrere den grønne omstilling i living labs - det nye hotel, lufthavnen, hvor man udvider på den mest grønne måde, og Nordals Resort, der opføres bæredygtigt.

Annonce

Vi kan vise, hvordan man kan udnytte overskudsvarmen fra supermarkederne andre steder. Vi vil invitere delegationer fra hele verden og vise dem, at det er sådan, det kan gøres. Det kan godt være, at Shanghai er meget anderledes som by end Sønderborg, men vi kan vise dem, hvordan man kan gøre det i den virkelige verden. Og det er ikke kun et laboratorium, men en real site, lyder det selvbevidst fra Michael Hamann.

Han og vækstrådet er dog med på, at det kræver videreudvikling af mekanik, mekatronik og elektronik, hvis man forsat skal levere ind til den grønne løsning og understøtte den rolle, man har taget på sig.

- Vi går efter at nå CO2-nullet i 2029, men vi skal også gå efter mere vækst og jobskabelse, siger Michael Hamann, direktør for Sønderborg Vækstråd. Foto. Carsten B. Grubach

- Vi skal i dialog med virksomhederne. Den skal danne grobund for fælles udviklingsprojekter, og virksomhederne skal have fat i penge i offentlige programmer, både nationalt og i EU.

Han nævner som eksempel et elektro-digi-vækstprojekt til tre millioner kroner, hvor halvdelen er støttet af dansk erhvervsfremme og EU’s strukturfond.

Fem strategiske grønne initiativer

Sønderborg Kommune, Sønderborg Vækstråd, der finansieres af kommunen og medlemskontingenter, en række lokale virksomheder, ProjectZero, miljøklyngen Clean og Syddansk Universitet står bag de fem strategiske initiativer:

Demonstratorium: Alle gode grønne lokale løsninger samles her for at vise andre byer/kommuner, som har behov for at vide, hvordan de kan opnå CO2-neutralitet, og det henvender sig desuden til potentielle kunder, investorer og samarbejdspartnere.

Nye udviklingsprojekter: Offentlige og private virksomheder i Sønderborg-området kan i samarbejde med Syddansk Universitet eller en anden forsknings- eller uddannelsesinstitution udvikle nye løsninger.

Climate Action Planning: Sønderborgs særlige viden om at planlægge en bys strategiske klimaindsats via ProjectZero skal videreformidles, og Climate Action Planning skal være med til at tiltrække besøgende til områdets demonstratorium.

Markedsføring: Klima og digitalisering er oppe i tiden – og her skal Sønderborgs stærke udgangspunkt fortælles vidt og bredt for at tiltrække unge.

Erhvervsturisme: Det skal være nemt og attraktivt for erhvervskunder at besøge områdets demonstratorium.

- Vi skal danne konsortier, der skal have fyrtårnsprogrammer, som passer til vores virksomhedsmiljøer. Nogle kan virksomhederne selv udvikle, andre kræver, at man finder innovationspenge. Vi går efter at nå CO2-nullet i 2029, men vi skal også gå efter mere vækst og jobskabelse.

Stor industrikommune

Heldigvis er man begyndt at få øjnene op for, hvad vi har gang i her i Sønderborg.

Man ser, hvad der er sket på hele havneområdet med en helt ny bydel, der er vækst i området, selv om vi har en udfordring med demografien med for mange ældre og for få unge. Vi er den fjerdestørste industrikommune i landet, og vi ligger ikke længere bare for enden af motorveje, vi er en speciel størrelse.

Kommer du fra Sønderborg? Hvad vi du da der? spurgte man før. I dag siger man wauw, for der er fuld gang i den, kommunen har fået et helt andet image og får mere og mere momentum. Vi har et bredt udsnit af erhvervs- og ingeniøruddannelser, vi savner sygeplejerskeuddannelsen, som vi havde før, for vi har flest mandefag.

Vi har styrkepositioner med virksomhedssammensætningen og en stor pool af tekniske uddannelser. Uddannelserne på universiteterne passer som fod i hose med de trends, der er med, at alt skal gøres elektrisk, påpeger Michael Hamann.

Annonce
Annonce
Østjylland

Dansk firstmover på genbrug af plast i opråb: Genanvend nu i stedet for at brænde plastik af

Annonce
Fyn

Podcast: Da Tokes datter måtte genoplives, gav han sig til at hjælpe andre

Annonce
Østjylland

Arkitektfirma skiftede navn for at komme mere i øjenhøjde med kunderne: Nu er de nomineret til pris

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Droner bruges mere og mere til transport: Om ti år er de lige så almindelige som biler

Erhverv

Reick Møbler kørte fint forbi coronaen

Erhverv

Klumme: Er din direktør lønnen værd? Hvad med 155.000 kroner om dagen?

Erhverv

Klumme: 60 mio. kr. til digitalisering af SMV’er - Sådan får du del i puljerne

Erhverv

Klumme: Efter coronaen - Afviklingen af moms- og A-skattelån

Fyn

Sagde prestigejobbet op uden at vide, hvad der skulle ske: Nu er prisbelønnet journalist årets iværksætter på Nordfyn

Annonce