Annonce
Erhverv

Mere hjemmearbejde kan give gevinster for 14,2 milliarder

Det vil kunne give milliardstore samfundsøkonomiske gevinster, hvis lønmodtagere, der har mulighed for det, begynder at arbejde mere hjemme end før coronakrisen. (Arkivfoto). Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Der er store besparelser at hente i tid og kørselsudgifter, hvis folk arbejder mere hjemme, viser analyse.
Annonce

Under coronakrisen er flere lønmodtagere begyndt at arbejde hjemme.

På den anden side af coronakrisen vil der være penge at spare for samfundet, hvis flere bliver ved med at have mere hjemmearbejde.

Det viser en analyse fra interesseorganisationen Dansk Erhverv.

Analysen tager udgangspunkt i, at alle lønmodtagere, der har mulighed for det, får en dags ekstra hjemmearbejde sammenlignet med før coronakrisen.

Det vil ifølge Dansk Erhverv kunne give gevinster for 14,2 milliarder kroner om året.

Ifølge Poul Noer, der er chefkonsulent på it- og teleområdet i Dansk Erhverv, er det især på transportområdet, at der vil kunne hentes besparelser.

- Vi er kommet frem til, at folk har en gennemsnitlig køretid på 52 minutter om dagen til og fra arbejde.

- Og hvis alle dem, der kan, bare tager en hjemmearbejdsdag mere om ugen end før coronakrisen, så sparer de rigtig meget både i forhold til tid, men også i forhold til omkostningerne til trafik, siger Poul Noer.

Analysen fra Dansk Erhverv er lavet ved hjælp af en regnemodel fra Transportministeriet. Den forsøger at medregne alle samfundseffekter - positive som negative.

Selv om regnemodellen tager højde for eksempelvis mindre motion på cykel og gåben til og fra arbejde, så kan den ikke medregne faktorer, som at nogle lønmodtagere arbejder bedre på arbejdspladsen end derhjemme.

- I den transportøkonomiske model siger man bare, at man sparer det her beløb i blandt andet transporttid. Og det er noget, der i princippet kommer alle, der arbejder hjemmefra, til gode.

- Men det er klart, at i den praktiske verden skal man tage mange hensyn til den enkelte medarbejder, så man finder den løsning, der er bedst både for trivslen i arbejdet, men også for effektiviteten, siger Poul Noer.

I øjeblikket opfordrer regeringen arbejdsgivere til at lade medarbejdere arbejde hjemme, der hvor det er muligt.

Opfordringen skyldes den nuværende smittesituation og spredningen af en ny variant af coronavirusset.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce