Annonce
erhvervplus

Mere end et familiefirma: Dansk Halentreprise skatter sine medarbejdere højere end vækst

Dansk Halentreprise har engang haft tegnestue i Smedegade i Horsens, men i dag er hele virksomheden samlet i en ejendom på Vejlevej, hvor også virksomhedens stifter Hans Erik Frost bor. Foto: Morten Pape
Et godt arbejdsklima og kort vej fra top til bund. Det er opskriften på succes for firmaet Dansk Halentreprise, der til trods for en omsætning på et trecifret millionbeløb ikke har vækst, men derimod trivsel som mål.
Annonce

Horsens: Dansk Halentreprise er en familievirksomhed.

Det opdager man hurtigt, hvis man kigger forbi virksomheden, hvor den 10 måneder gamle cockerspaniel-hvalp Viggo byder hjerteligt velkommen med logrende hale. Hvalpen er ejet af den 45-årige administrerende direktør, Thomas Frost, hvis far stiftede firmaet tilbage i 1979.

Men det er hverken det faktum, at Thomas Frost tager sin hund med på arbejde i den virksomhed, han har overtaget fra sin far Hans-Erik Frost, eller det faktum, at virksomheden siden 1990’erne har haft til huse i den samme ejendom, som Hans-Erik Frost bor i og som Thomas Frost er vokset op i, der gør Dansk Halentreprise til en familievirksomhed.

Det er derimod den ånd, der hersker på stedet, og de stærke bånd, der er mellem virksomhedens ansatte, som gør stedet til noget for sig.

- Hele familieånden gennemsyrer virksomheden. Vi har for eksempel en kerne af tømrere, der har været her i 20-25 år, hvilket det er lidt specielt, da de traditionelt set skifter jobs forholdsvis ofte. Og i vores tegnestue og byggeledelse har vi ikke haft nogen, der er stoppet, de sidste 17 år, fortæller Thomas Frost, der ser sammenholdet i firmaet som en vigtig del af forklaring på Dansk Halentreprises succes.

Annonce

Et stort potentiale

- Når man løser en opgave til 100 millioner kroner, så dur det jo ikke, at man for eksempel skifter byggeleder undervejs. Så derfor er det vigtigt, at man har et godt arbejdsmiljø, hvor man kan finde ud af at holde på sine medarbejdere. Og det er desværre ikke det, der umiddelbart kendetegner branchen, siger Thomas Frost, der har været administrerende direktør i firmaet siden 2016.

Han startede selv sin karriere som projektleder i cementkoncernen FL Smidth tilbage i 2001, men vendte i 2003 ”hjem” til Dansk Halentreprise, hvor han i flere år har arbejdet side om side med sin far i firmaet, der har været i rivende udvikling, lige siden det blev grundlagt i 1979.

Dengang bestod opgaven primært i at bygge haller. Sidenhen er porteføljen udvidet væsentligt, så virksomheden i dag foruden idrætshaller, produktionshaller og lager- og logistikhaller også bygger erhvervsbyggeri såsom butikker, kontorhoteller og erhvervsdomiciler i særligt Danmark, men også Sydsverige.

I øjeblikket er Dansk Halentreprise blandt andet ved at bygge en tilbygning til et fuldautomatiseret lager for Netto på Sjælland. Foto: Morten Pape

I øjeblikket er det særligt inden for lager- og logistikhaller, at udviklingen tager fart. For med nye muligheder for at automatisere processer kan man i dag næsten fuldautomatisere et lager, og netop den udvikling er blandt andre Salling Group, som Dansk Halentreprise arbejder for, i gang med.

- Der er en tendens til, at byggerierne i Danmark bliver større, højere og mere automatiserede. Lige nu er vi for eksempel ved at bygge en tilbygning til et nærmest fuldautomatiseret lager for Netto, der som et af de første steder i Danmark kommer til at få robotarme til at pakke de varer, der skal ud til butikkerne, fortæller Thomas Frost begejstret.

Netop her ser han et stort potentiale for virksomheden fremadrettet. Men det er ikke drømmen om det store overskud, der driver firmaet fremad.

Annonce

Tæt på projekterne

Sidste år kom Dansk Halentreprise på dagbladet Børsens liste over de 1000 største virksomheder i Danmark målt på omsætning. En bedrift, som Thomas Frost ikke var klar over, før han sad med en journalist i røret, der gerne ville høre mere om succesen.

For selvom han glæder sig over, at det går virksomheden godt, er vækst ikke et mål i sig selv for den 45-årige direktør.

- Jeg kan godt lide måden, vi arbejder på, hvor jeg er med på det hele og kender alle projekter og bygherrer. Og hvis vi vokser mere, så vil jeg miste det. For så ville jeg blive nødt til at ansætte en mellemleder eller en direktør, og det ville tage glæden ved arbejdet fra mig. Så vi kunne egentligt godt vækste, men vi vælger i stedet at sige nej til opgaver, siger Thomas Frost.


Jeg kan godt lide måden, vi arbejder på, hvor jeg er med på det hele og kender alle projekter og bygherrer. Og hvis vi vokser mere, så vil jeg miste det. For så ville jeg blive nødt til at ansætte en mellemleder eller en direktør, og det ville tage glæden ved arbejdet fra mig. Så vi kunne egentligt godt vækste, men vi vælger i stedet at sige nej til opgaver.

Thomas Frost, administrerende direktør i Dansk Halentreprise


Af samme grund bruger han heller ikke tid på at ærgre sig over, at omsætningen for 2019 dalede til 350 millioner kroner i forhold til året før, hvor omsætningen lød på 519 millioner kroner. For det er ikke omsætningen i sig selv, men derimod projekterne, der vækker lysten til at drive værket.

- Vi er meget styret af det antal projekter, vi tager ind. Så hvis vi har store projekter, har vi en stor omsætning, og hvis vi har mindre projekter, så er omsætningen tilsvarende mindre, forklarer Thomas Frost, der går mere op i, at hvert enkelt projekt bliver en succes, så forretningen kan fortsætte som den plejer.

Og det kan den. Selv i år, hvor corona-krisen har udfordret flere virksomheder på eksistensen, har Dansk Halentreprise haft rigeligt at se til.

Annonce

Et vigtigt fællesskab

- Faktisk var vores kurve fladet lidt ud op til corona, men lige nu oplever vi et peak, siger Thomas Frost, som har en forventning om, at det også i år vil lykkes virksomheden at lande en omsætning i lejet 300-500 millioner kroner krisen til trods.

En udvikling, han i høj grad giver medarbejderne en del af æren for.

- Vi er et lille tæt samarbejdende hold, der er gode til at træffe korte, effektive beslutninger, og som samtidigt er meget fleksible. Og det er vigtigt, når man har at gøre med så store projekter, som vi har. For der dur det ikke, at byggepladsen skal vente to uger på, at en beslutning skal træffes. Det skal man kunne gøre fra dag til dag, og det kan vi, understreger han.

Det tætte og gode samarbejde hos Dansk Halentreprise skyldes flere ting.

For det første gør Thomas Frost meget ud af at arrangere alt fra rejser til sociale begivenheder for de ansatte, så de også lærer hinanden at kende uden for arbejdstid. Oplevelser, der er med til at styrke det kollegiale fællesskab, hvilket også er en stor fordel for arbejdspladsen i det daglige, da de ofte løser opgaver på tværs af flere faggrupper.

For det andet går Thomas Frost op i at møde sine ansatte individuelt og ud fra den situation, de befinder sig i. For han ved, at der er forskel på, om man er ungkarl, familiefar eller nærmer sig pensionsalderen, og de forskelle vil han gerne tage højde for.

Annonce

Viden slår rødder

- Det er hårdt at arbejde i byggebranchen. Man skal tidligt op, køre langt og være klar til at stille op, når der er brug for det. Derfor er det rigtigt vigtigt, at man udviser forståelse for, hvis folk for eksempel har brug for at holde fri i en periode, og at man i det hele taget giver dem frihed under ansvar, mener Thomas Frost, der omvendt oplever, at den tillid han viser medarbejderne, kommer retur den anden vej.

-Når jeg lægger en opgave på deres skrivebord, er det altid med hel ro i maven, fordi jeg ved, at de kan løse opgaven, siger han.

Der er i alt 12 funktionæransatte og 16 tømrere i firmaet til at varetage de på årsbasis omkring 15 projekter, som Dansk Halentreprise tager ind. I forgrunden ses Bjarne Poulsen, der har været ansat i firmaet de sidste 15 år. Foto: Morten Pape

Og det er vigtigt. For konkurrencen i branchen er hård, og derfor er det nødvendigt at kunne byde ind med noget, som de andre firmaer ikke kan.

- Opgaven kan måske se simpel ud udefra, men der er både komplicerede myndighedskrav, man skal leve op til samtidig med, at det er et meget konkurrencepræget marked. Og der er vi et godt og stabilt firma, der har været gode til at holde på den viden, som vi har opbygget i huset gennem årene. Så vi har den know-how, det kræver, siger Thomas Frost.

En viden, der vil blive i huset lige så længe, som de ansatte bliver.

Om Dansk Halentreprise

  • Dansk Halentreprise (også kendt som Dansk Hal, red.) er en mellemstor bygge- og anlægsvirksomhed med hovedsæde i Horsens.
  • Virksomheden har hovedsæde i Horsens og beskæftiger pt 28 ansatte.
  • Virksomheden omsætter årligt for 300 – 500 millioner kroner.
  • Virksomheden blev grundlagt af Hans Erik Frost i 1979.
  • I dag er Hans Erik Frost fungerende bestyrelsesformand i Dansk Halentreprise, mens sønnen Thomas Frost har overtaget posten som administrerende direktør.
  • Thomas Frost ejer i dag 90 procent af selskabet, mens Hans Erik Frost ejer 10 procent.
Annonce