Annonce
Sydjylland

Martin giver containeren nyt indhold

Miljøet omkring containerne har fanget Martin Stephansen, der har indrettet surfcafé og butik i en af containerne. Foto: Carsten B. Grubach
Vejlevirksomheds pilotprojekt i Fredericia baner vej for flere byggerier.

FREDERICIA/VEJLE: Ideen er god. Så god, at den breder sig over landet. Containere bruges både til boliger og erhvervslejemål.

Otte containere i to plan i det nye boligområde Kanalbyen i Fredericia har siden 2017 været pilotprojekt for Vejle-virksomheden Container Living. Der er herefter skabt et containermiljø i Spinderihallerne i Vejle, og der er større projekter i gang i Randers, Roskilde og København, hvor der skal bygges ungdomsboliger.

- Vi har hver gang bygget en mock up (model af det færdige produkt, red.), inden vi er gået i gang med selve byggeriet, og det er blevet større hver gang, siger Brian Gade, direktør i Container Living A/S.

Annonce

- Jeg vidste, at der var gang i noget i Kanalbyen og ringede så og spurgte, om vi ikke skulle i gang med nogle gode historier. Vi er meget selektive, når vi skal udvælge de steder, vi vil bygge og holder fast i det, vi tror på, fortæller Brian Gade og fortsætter:

- Det kan være fristende at bygge boliger til Femern-forbindelsen og flygtningeboliger og tjene en masse penge på kort sigt, men vi vil hellere ud på den lange bane, og vi vil vide hvem, vi har med at gøre.

Miljø for unge

Den gode historie, den galej – eller skulle vi måske hellere skrive det bræt? – er Martin Stephansen med på. Han har lejet sig ind i en container i Kanalbyen og indrettet den til surf-cafe og -butik, og han er begejstret for de nye, meget anderledes omgivelser.

Den 47-årige tidligere europamester i surfing arrangerer surfkurser i sommerhalvåret og har sat liv i området, som byens unge har taget til sig. Kommunen har støttet ham økonomisk i arbejdet med unge med sociale udfordringer, og hans cafe er blevet er populært samlingssted, hvor folk dropper ind og får en kop kaffe.

- Jeg har prøvet lidt af hvert her i livet, som surfer har jeg rejst over hele verden, jeg har været direktør for Nordisk Film Playstation og arbejdet med unge kriminelle i ungdomsfængslet Egely på Fyn. Jeg faldt for de unge mennesker, og jeg kan godt lide at være med til at skabe et miljø for de unge, forklarer Martin Stephansen.

Annonce

Liv i området

- Vi brugte først en af de ikke-isolerede containere, der var herude, men det var for koldt, så jeg lejede mig ind her, og så har Brian været så venlig at smide noget sand uden for, så det ligner en rigtig strand. Miljøet har fanget mig, siger Martin Stephansen, der godt kan surfe på Lillebælt med sine kursister, men også tager til surferparadiset Klitmøller med dem for at få mere bølgegang ind i undervisningen.

- Men der kan altså godt være fire-fem meter høje bølger i Lillebælt, hvis strømmen går i den rigtige retning, pointerer han.

Han har fra sit 30 kvadratmeter store lejemål skabt masser af liv i området med de otte containere. Nogle af dem lejes ud til besøgende hos shippingvirksomheden Monjasa, og Fredericia Teater har også brugt containerne til kortere ophold. Og lejerne stikker så hovedet forbi og får en kop kaffe.

Bæredygtig produktion

  • Baseret på ”lean manufacturing” gør Container Living sit byggeri til en bæredygtig produktion uden materialespild eller høje byggepladsomkostninger.
  • Den tyske fabrik, der leverer containerne, udmærker sig ved at have en meget høj produktionskapacitet, men også i at være videns- og udviklingscenter for en række andre aktører i branchen på internationalt plan.
  • Byggetiden er væsentligt afkortet, da ejendommen er produceret samtidig med, at jord- og beton-entreprenøren forbereder fundament og tilslutninger.
  • Teknikken muliggør også opførsel på forurenet grund uden oprensning, men med jordbalance og klimasikring. Derfor er der ikke behov for en paragraf-8 tilladelse til byggeriet.
  • Containerbyggeriet i Kanalbyen rummer to hotellejligheder på 30 kvadratmeter, en hotellejlighed på 60 kvadratmeter, et kunst- og aktivitetslejemål ligeledes på 60 kvadratmeter samt to erhvervslejemål på 30 kvadratmeter.

- Man må gerne bruge containerne som hotellejligheder, men ikke som permanente boliger, så man kan ifølge lokalplanen ikke have folkeregisteradresse her, understreger Brian Gade, der har en aftale om placeringen af containerne med Kanalbyen frem til 2024.

I Vejle er aftalen frem til 2027, mens containerne i de nye projekter får en permanent placering.


Det kan være fristende at bygge boliger til Femern-forbindelsen og flygtningeboliger og tjene en masse penge på kort sigt, men vi vil hellere ud på den lange bane, og vi vil vide hvem, vi har med at gøre.

Brian Gade, direktør, Container Living A/S


Brian Gade er lige som Martin Stephansen first mover. Det var ham, der fandt på ideen med containerne, som i dag bygges i Estland og Tyskland, og Container Living, der har 10 ansatte på hovedkontoret i Vejle, har allieret sig med Arkitema Architects, et af Skandinaviens førende arkitekthuse, og bylivsbureauet Urbanistas, der arbejder med at skabe levende byer og designer byrum for at skabe de rigtige kreative miljøer omkring de firkantede kasser, som containere jo i realiteten bare er.

Brian Gade fik ideen med at bygge boliger og erhvervslejemål i containere, og projektet fra Fredericia breder sig nu ud over resten af landet. Foto: Carsten B. Grubach
Annonce
Annonce
Fyn

Hos Aktiedysten kan du risikofrit satse på den næste aktieraket: Nu går virksomheden efter at blive en international platform

Annonce
Fyn For abonnenter

Til at begynde med havde Per lager under dobbeltsengen: I dag leger Søndersøvirksomheden med de helt store på markedet

Annonce
Erhverv

Dansk erhvervsliv øjner grønne ordrer efter tysk valg

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Klumme: Iværksætterselskaber synger på sidste vers

Erhverv

Klumme: Det betaler sig at skrue ned for mandehørmen

Erhverv

Klumme: Tønder med både tiltrækning og fastholdelse

Sydjylland

Robotter fra Vejen arbejder i 15 meter høje bølger på rejetrawler i barskt klima: - De er så stor en succes ombord, at vi netop har bestilt anlæg nummer tre

Sydjylland For abonnenter

Unge Kolding-drenge producerer medicinsk cannabis: - Vi vil gerne give folk med smerter noget håb

Erhverv

Klumme: Næste generation af ejerskifter venter lige om hjørnet

Annonce