Nyborg: De lune rugbrød er lige kommet ud af ovnen, sække med havremel ligger i stakke langs væggene, og certifikatet som økologisk producent er på trapperne.
Plantekompagniet, der har haft økologiske, veganske og naturligt glutenfri produkter på hylderne i supermarkederne i halvandet år, er nu klar til selv at producere knækbrød, brød og boller og fra 1. april også plantedeller i to produktionshaller i Nyborg.
- De plantebaserede køderstatninger er kommet godt i gang, og mange har prøvet det. Vi tror på, at vi nu skal til at lave anden generation af det plantebaserede. Det behøver ikke smage som kød. Vi skal være tro mod, at det er grøntsager, vi laver.
- Vores plantedeller er lavet af 70 procent hakkede grøntsager, og vi tror på, at vi skal inspirere forbrugerne. Der er mange gode smagsstoffer i grøntsager, men vi ved også godt, at det er en rejse, hvor forbrugerne skal vænne sig til det, siger Lasse Vinderslev.
Han har arbejdet hele sin karriere i dagligvarebranchen ved store multinationale selskaber som Kraft Foods og Orkla Foods.
I fem år drev han virksomheden Oxfords Bisquits. Et kiksebrand, som han med rugbrødssnacks og andre fødevarer med et højere fiber- og protein-indhold end traditionelle kiks, forsøgte at trække i en sundere retning.
Det var imidlertid svært med et etableret brand og en målgruppe, der ikke nødvendigvis ville det samme. Derfor besluttede han at stifte Plantekompagniet for at kunne starte fra scratch med en helt ren forbrugeropfattelse af brandet og mulighed for at føre sine visioner ud i livet.
- Nu er der overensstemmelse mellem den målgruppe, jeg gerne vil ramme, og det, brandet står for. Det er missionen, at vi skal fange de forbrugere, der interesserer sig for en sundere livsstil, siger Lasse Vinderslev.
Udvikling er afgørende
I Plantekompagniet besluttede han, at alle produkter skal være økologiske, veganske, laktosefri og naturligt glutenfri. Det sidste betyder, at Plantekompagniet ikke bruger almindeligt hvedemel, hvor man blot har trukket gluten og dermed proteiner ud af melet. I stedet bruger virksomheden primært havremel, og det giver nogle udfordringer i forhold til at få brød til at hæve.
Lasse Vinderslev, direktør i PlantekompagnietVi ønsker at ramme en bred målgruppe, og vores mission er at inspirere danskerne til at lave så gode, plantebaserede måltider, at de vælger det til.
Derfor har det også været vigtigt for Plantekompagniet at få sin egen produktion op at stå, fordi det giver langt større fleksibilitet i forhold til produktudvikling. Til at begynde med fik Plantekompagniet nemlig produceret brød og kager hos Mols Organic og Plantedeller hos Food Design i Solrød.
- Vi tror på, at dem, der vinder det her marked, er dem, der bliver bedst på produktudvikling, og det er en hæmsko at være begrænset af at skulle producere ude. Der er typisk nogle tidsmæssige begrænsninger i forhold til, hvor meget tid de kan bruge på mig som tredjepart, fordi de selvfølgelig også har travlt med deres egen hverdag. Nu kan vi sætte vores egen agenda i forhold til at vinde det plantebaserede, forklarer Lasse Vinderslev.
Virksomheden har investeret omkring 10 millioner kroner i både bygninger og produktionsapparat, og det giver ifølge Lasse Vinderslev Plantekompagniet en kæmpe fordel at stå med et produktionsapparat, der er designet præcist til virksomhedens behov i stedet for at have bygget noget om til at kunne fungere.
Det betyder nemlig, at Plantekompagniet kan være konkurrencedygtig på pris.
- Med det netværk, vi har, har vi sat et produktionsapparat op, som kan spare nogle omkostninger, og vi dermed kan få prisen ned. Pris er meget baseret på volumen, og kan vi få nogle europæiske kunder til at trække på samme produktionsanlæg, er det måden at få kostprisen ned, siger han.
Som eksempel kommer Plantekompagniet til at starte med til at satse på glutenfrit, økologisk knækbrød, hvor norske Sigdal fylder på hylderne i de danske supermarkeder, men selv om Lasse Vinderslev er sikker på, at Plantekompagniets bageri er langt mindre end nordmændenes, er det lykkedes virksomheden at få sat nogle processer op, der gør den danske startup konkurrencedygtig.
- Det har betydet, at vi allerede fra uge seks har fået nogle kontrakter, hvor vi får rigtigt meget volumen. Vi er selvfølgelig spændt på, om vores kalkulationer holder stik. Vi har testet det hele på bageriet på Mols, og hvis beregningerne holder, betyder det, at vi kan tage nogle kontrakter, som nordmændene ikke kan være med på. Vi er mere kosteffektive, selv om vi er små, fortæller Lasse Vinderslev.
Stor koncern i ryggen
Han har i opstartsfasen udnyttet sit netværk i dagligvarebranchen og har fra start fået sin tidligere distributør, Nordic Seafood, med på iværksætterrejsen.
Til at begynde med fik Plantekompagniet nogle kostvejledere til at hjælpe med produktudviklingen. På den måde fik virksomheden sat et sortiment sammen, som ledelsen i Nordic Seafood kunne se så meget perspektiv i, at virksomheden i første omgang købte sig ind i Plantekompagniet med 40 procent.
En konstruktion, der giver store muligheder for Plantekompagniet.
- Nordic Seafood er ejet af et børsnoteret japansk selskab, der er verdens næststørste inden for distribution af fisk. En gigant, der aldrig før har prøvet at købe en opstartsvirksomhed. De ville faktisk hellere, at vi var en milliardvirksomhed, som de kunne købe, men for os er det fantastisk at få deres netværk i ryggen.
- Vi har adgang til likviditet, hvis vi kan præsentere nogle gode businesscases, men vi har også adgang til deres aftaler, hvis vi skal lande en fragtaftale eller købe emballage. Der er mange områder med synergieffekter, men vigtigst af alt har de 14 datterselskaber rundt omkring i Europa, som nu også skal sælge vores produkter, siger Lasse Vinderslev.
Han står på den måde i en optimal situation, fordi han har opstartsvirksomhedens fleksibilitet og agilitet, og samtidig et stort netværk og likviditet i ryggen.
Efter 16 år i multinationale Kraft Foods nyder han at være med fra bunden. Også selv om kontoret foreløbig er en skurvogn, og alt skal bygges op nedefra.
- I store virksomheder lærer man meget om kvalitetsstandarder og effektive procesflow, men det kan også være meget tungt, når man snakker produktudvikling. Det kan være svært at rykke hurtigt i den slags organisationer, så det her er et drømmescenarie for mig.
- Jeg får det bedste af alle verdener med en stor organisation og dens støtte, viden og netværk i ryggen uden den administrative belastning, der kan hindre fleksibiliteten eller sætte tempoet ned. Faktisk er det dem - og ikke mig som founder - der lægger pres på i forhold til, at vi skal flytte os hurtigt, fortæller Lasse Vinderslev.
Går efter bred målgruppe
Når produktionen ligger i Nyborg skyldes det, at Lasse Vinderslev som direktør er den, der står med koncepter og visioner, mens Søren Holm Christensen, der tidligere har været en del af Bavinchi-kæden og er bosat i Svendborg, er blevet en del af virksomheden og står for produktudviklingen.
Sammen med de øvrige medarbejdere går opgaven nu ud på at ændre den danske madkultur, hvor måltiderne i høj grad er bygget op om kød.
Plantekompagniet
- Er ejet af Nordic Seafood og Lasse Vinderslev og har haft økologiske, veganske, laktose- og glutenfri produkter på markedet i halvandet år.
- Nu er virksomheden i gang med at etablere egen produktion i Nyborg i en del af Tenax' gamle lokaler på Langelandsvej for selv at kunne styre produktudviklingen.
- Produktionen af brød, kager og knækbrød foregår nu fra Nyborg, mens produktionen af plantedeller bliver flyttet fra Solrød til Nyborg 1. april.
- Målet er at udvikle og producere anden generation af plantebaserede fødevarer, hvor det ikke handler om at erstatte kød, men stå ved, at produkterne er baseret på grøntsager.
- Virksomheden har foreløbig fire medarbejdere, men det tal bliver øget fra 1. april. På sigt er det meningen, at antallet skal øges yderligere.
- Plantekompagniet skal udnytte Nordic Seafoods distributionskanaler og går også efter at etablere eksport. Virksomheden har sendt de første ordrer til Tyskland og er tæt på en kontrakt med den store schweiziske kæde Migros.
- Danmark er noget bagefter andre lande i forhold til at spise plantebaseret. Går du ind i et svensk supermarked, er de noget længere fremme, og det samme gælder i Tyskland, hvor de har en anden tradition for at fylde tallerkenen med den type produkter, mens danskerne er meget kød-fokuserede, siger Lasse Vinderslev.
Han er ikke veganer, men vurderer, at han i tre ud af fem måltider spiser vegansk, og det er den brede befolkning, som Plantekompagniet vil have fat i.
- Vi ønsker at ramme en bred målgruppe, og vores mission er at inspirere danskerne til at lave så gode, plantebaserede måltider, at de vælger det til, siger Lasse Vinderslev og erkender, at konkurrencen på området er hård.
Ikke mindst fordi store globale fødevareproducenter selvfølgelig også er gået ind i området. Folkene bag Plantekompagniet tror imidlertid på, at der er plads til dem med produkter, der står ved, at de består af grøntsager.
Mål om sorte tal
I første omgang er der fire medarbejdere i virksomheden, men når produktionen af plantedeller går i gang 1. april bliver det tal forøget med syv fra produktionen i Solrød. På sigt kan Lasse Vinderslev sagtens forestille sig, at antallet stiger markant.
- Vi håber ikke, der er nogen grænser, og hvis vi får hul igennem til nogle af de tyske kæder, bliver vi lynhurtigt 20 medarbejdere, vurderer han.
I første omgang er målet imidlertid at blive en økonomisk bæredygtig virksomhed. Derfor har parterne etableret et ejendomsselskab, som ejer bygningerne og de maskiner, der ikke er leaset, mens Plantekompagniet er et driftsselskab med forudsigelige udgifter.
- Vi har et stærkt håb om, at vi bliver økonomisk bæredygtige i år. Vi har forudsætningerne, og hvis vores budget holder stik, lykkes det, men det er ikke afgørende. Men speederen bliver meget tungere, hvis der er sorte tal på bundlinjen, for det vil være et tegn på, at vi har styr på vores processer, og at vores investeringer hænger sammen i forhold til det, der kommer ud af dem, forklarer Lasse Vinderslev.