Annonce
Sydjylland

Markant museum rejser sig i Sønderjylland: Specialbyggeri med masser af tekniske udfordringer

Den markante røde bygning, der kan øjes på lang afstand, står færdig i sensommeren 2021. Foto: Carsten B. Grubach
Markant museumsbygning med kølerum, sandblæsning og røntgenafdeling tager form og er klar til sommer.
Annonce

BRUNDE: - Det er ikke bare en industrihal. Og ikke noget, vi har prøvet før. For ud over at være en bygningskasse i rød beton er det en meget teknisk bygning med mange rum, der stiller særlige tekniske krav.

Jonas Gaardsted, projektlederen fra totalentreprenøren Base i Horsens, har nok at se til, mens hans virksomhed og hele 30 underentreprenører er i gang med at bygge et nyt Bevarings- og Læringscenter for Museum Sønderjylland på Voldbrovej i Brunde tæt på motorvejsafkørslen i Rødekro.

- Vi begyndte i marts, lige da coronaen brød ud, og vi skal være færdige til sommer. Og det skal vi nok nå, for vi følger tidsplanen og har fået dækket af, så vi nu kan arbejde indendørs. Og her i november begynder vi at stille otte meter høje reoler op, fortæller projektlederen, der med tiden blandt andet skal have indrettet et anoxia-rum, hvor gas trækker alt ilt ud af rummet, så man for eksempel kan have danefæ liggende i tre måneder, så det bliver blottet for alt levende.


Det er jo en unik bygning på mange måder - der bliver også bygget et røntgenrum med en røntgenkanon, som man kender fra sygehuset, og der vil være et sandblæsningsrum, hvor ventilationen bliver vigtig.

Jonas Gaardsted, projektleder, Base


- Det vil blive indrettet flere specialrum. Der vil være et frysebehandlingsrum ned til minus 40 grader og lige ved siden af et varmebehandlingsrum op til 60 grader, så det stiller jo krav til en masse styring. Det har vi en kølerumsmontør til at installere. Og et hollandsk firma har ansvaret for anoxia-delen, der skal gøre sit til at bevare den sønderjyske kulturarv, forklarer Jonas Gaardsted og fortsætter:

- Vi kommer til at afprøve det hele i flere step inden afleveringen. Det er jo en unik bygning på mange måder - der bliver også bygget et røntgenrum med en røntgenkanon, som man kender fra sygehuset, og der vil være et sandblæsningsrum, hvor ventilationen bliver vigtig.

Annonce

250.000 genstande

Det 600 kvadratmeter store center, der opføres i hjertet af Sønderjylland, koster 80 millioner kroner, og pengene er blandt andet fundet hos de fire sønderjyske kommuner, A.P. Møller Fonden og Augustinus Fonden.

Den røde farve på bygningen skyldes gammelt affaldsjern, der er brændt og i pulveriseret form er blevet blandet i sand fra grusgraven Hostrup Sand i Esbjerg, så det bliver til cement. Og rød passer jo også både til Rødekro og til slotte og teglværk i Sønderjylland.

Centret skal kunne opbevare i alt 250.000 genstande inden for historie, arkæologi, kunst og naturhistorie, så magasinerne med de høje reoler kommer til at spille en vigtig rolle.

Annonce

Tegnet af Friis & Moltke

Førstesalen deles op med kontorer til ansatte i Museum Sønderjylland i den ene side og lærings-rum til skoleklasser på den anden. Herfra kan man kigge ned på et transitrum, der bliver hjertet i bygningen, der er tegnet af arkitektfirmaet Friis & Moltke A/S i Aarhus.

- Opgaven lød på at forene den grove industrielle logistik, der tillader trucks og ladvogne at køre til med nye fund, med det sirlige arbejde med skrøbelige genstande i forbindelse med konservering. Oven i skal der være plads til, at skoleklasser kommer på besøg og får indblik i det arbejde, der foregår i museumskulissen.

Det første af sin art herhjemme

  • Museum Sønderjylland har en forpligtelse til at bevare de genstande, der er en del af museets samling, for eftertiden.
  • Genstandene er national kulturarv og skal konserveres og opbevares, så de også kan berige og tale til kommende generationer.
  • Derudover søger museet også at optimere forholdene for både sine ansatte og sine gæster.
  • Centret giver nye muligheder for at invitere publikum og især børn og unge med ind i hjertet af museet og se det museumsarbejde, der ellers er skjult.
  • Ved at kombinere konservering, opbevaring og læring bliver centret det første af sin art herhjemme.
  • Museum Sønderjyllands konservatorer og arkæologer åbner i løbet af 2022, men byggeriet ventes afleveret til indflytning i sensommeren 2021.

- Vores idé er at blande de tre forskellige afdelinger, der flytter sammen, uden at gå på kompromis med de rationelle arbejdsgange, der finder sted på en arbejdsplads som denne, forklarer Friis & Moltkes kreative chef, arkitekt Thomas Ruus Christensen, på Museum Sønderjyllands hjemmeside.

Jonas Gaardsted kalder rummenes sammenhæng for rytmen i byggeriet, og opgaven er i denne vinter for ham og de mange underentreprenører er så at få fyldt pladsen ud mellem de rå betonvægge, der også efter færdiggørelsen stadig vil være rå i stueetagen.

Jonas Gaardsted, projektleder fra Base, i et af de teknikrum, der skal holde det nye center kørende. Foto: Carsten B. Grubach
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce