Annonce
Sydjylland

Maritimt fyrtårn i Esbjergs nye rekreative bydel

Det nye maritime center til 50 millioner kroner bliver arkitektonisk i samme klasse som bunkermuseet Tirpitz og Vadehavscentret. Illustration: WERK
Første spadestik til opsigtsvækkende byggeri tages i november.
Annonce

ESBJERG: Datoerne er fastlagt. 9. november tages første spadestik, og 7. januar 2022 åbnes dørene til et ikonisk bygningsværk på Esbjerg Strand lige nord for den nuværende erhvervshavn.

Det opsigtsvækkende byggeri, der er døbt Lanternen, kommer til at ligge i en arkitektonisk liga med bunkermuseet Tirpitz ved Blåvand og Vadehavscentret vest for Ribe.

Det skal rumme et maritimt center, som ikke kun skal markere Esbjerg som søfartsby og vække arkitektonisk opsigt, men først og fremmest være fuld af liv af medlemmer fra foreninger inden for alle mulige former for vandaktiviteter - blandt andre roere, sejlere samt den lokale havneskole, hvor elever fra kommunens skoler lærer at begå sig på vandet.

Pris: Små 50 millioner kroner for cirka 3000 kvadratmeter.

Lokale- og Anlægsfonden har bidraget med 530.000 kroner til arkitektkonkurrencen, mens to lokale fonde, Claus Sørensen Fonden samt Alice og Tage Sørensens Fond, har doneret 11 millioner kroner, så kommunen og skatteborgerne slipper med omtrent 38 millioner kroner.

Annonce

Hård konkurrence

Det københavnske arkitektfirma WERK, det rådgivende ingeniørfirma Oluf Jørgensen og det verdensberømte norske arkitektfirma Snøhetta, der har baser over en stor del af kloden, vandt konkurrencen om det opsigtsvækkende byggeri i kamp mod stærke konstellationer som 3xN, Orbicon, Holsting Architect-support, GHB landskabsarkitekter og FM Bygningsdrift, Dorthe Mandrup, der har tegnet Vadehavscentret, AB Clausen og Marianne Levinsen Landskab og Friis & Moltke Architects, Green Sustainable Landscape og Rambøll.

- Vi har lige haft licitation på de syv fagentrepriser og skal nu tilbage til styregruppen med resultatet. Og vi forventer så at gå i gang i november, når projektet har været under politisk behandling, siger Michael Ansager Jensen, der er kommunal projektleder på byggeriet.

Esbjerg og havet

- Den nytænkende arkitekturs robuste og poetiske skønhed kan give et ualmindeligt inspirerende løft til fællesskabet og klublivet inde i huset. Lanternen er mere end et lokalt klubhus til maritime fritidsaktiviteter. Det er en manifestation af Esbjerg og havet, som vil gøre stedet til en kendt og tiltrækkende destination.

- Ved at lægge ud med Lanternen som det første byggeri på Esbjerg Strand sætter Esbjerg Kommune barren højt for den arkitektoniske kvalitet i den nye bydel, sagde arkitekt Anne Mette Exner, tegnestuen Anne Mette Exner Arkitektur, ved præsentationen af projektet.

Hun var den ene af to fagdommere i dommerkomiteen, der havde borgmester i Esbjerg Kommune, Jesper Frost Rasmussen (V), som formand.

- Vi har holdt workshops med de kommende brugere, og det har betydet, at vi har fået flere fleksible rum, og at huset er blevet skruet lidt anderledes sammen indvendigt. For eksempel var der ikke behov for syv meters højde i et bådværksted, så der har vi kunnet skyde et ekstra dæk ind.

- Vi har ikke fået flere kvadratmeter, men det er blevet mere fleksibelt, siger projektlederen om det byggeri, som de kommende brugere har arbejdet for at få i flere år.


Vi har lige haft licitation på de syv fagentrepriser og skal nu tilbage til styregruppen med resultatet. Og vi forventer så at gå i gang i november, når projektet har været under politisk behandling.

Michael Ansager Jensen, kommunal projektleder, Lanternen


Det maritime center på Esbjerg Strand skal fungere som fyrtårn i det nybyggede område, hvor flere byggerier gerne skulle følge efter. Esbjerg Kommune er i øjeblikket i gang med at byggemodne i det nye rekreative område med det monumentale maritime servicecenter.

Også indvendig adskiller det nye maritime center sig markant fra andre byggerier. Foto: WERK
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce