Annonce
Storkøbenhavn

Magnus og Anders laver bæredygtig nydelse af kaffeblade

Magnus M. Harrison (t.v.) og Anders Boserup Lauritsen med de foreløbig to varianter af 'Twisted Leaf'. Hvad der begyndte i et køkken på Wilkensvej, har udviklet sig til to højkvalitets-nydelsesprodukter. Foto: Bo Børresen
Det begyndte i et lille køkken på Frederiksberg for tre et halvt år siden. I dag står Magnus M. Harrison og Anders Boserup Lauritsen med verdens første lav-alkoholiske drik forædlet på kaffeblade – en hidtil uudnyttet ressource.

FREDERIKSBERG: - De troede ikke rigtigt på os, da vi henvendte os og efterspurgte deres kaffeblade. De har jo altid betragtet kaffetræets blade som et restprodukt, der normalt bliver brændt. Nu kom vi så og tilbød dem penge for deres 'affald'.

Magnus M. Harrison husker tydeligt sin og makkeren, Anders Boserup Lauritsens, første henvendelse til de kenyanske kaffebønder. Forud for mødet med den afrikanske kaffeindustri var gået timevis af tests og eksperimenter hjemme i Anders' lille køkken på Frederiksberg, hvor han boede dengang.

Soldat og militærnægter

Det hele begyndte tilbage i marts 2017. Magnus gik rundt med en viden om, at man i lande som Etiopien og Sydsudan har drukket te på både friske og tørrede kaffeblade i flere århundreder, og at kaffeblade i sig selv er særdeles nærende.

- Jeg tænkte, at det måtte vi kunne føre videre og tage til et nyt niveau. Idéen var fra start af at lave udvikle en lavalkoholisk drik på udtræk af kaffeblade.

- Anders har 10 års erfaring fra drikkevarebranchen, så jeg bankede på hos min gamle ven, og så begyndte vi ellers at eksperimentere hjemme i Anders' køkken, fortæller Magnus.

Idéen var fra start af at lave udvikle en lavalkoholisk drik på udtræk af kaffeblade. Det er blevet til to varianter af Twisted Leaf, som Magnus M. Harrison og Anders Boserup Lauritsen her viser frem. Foto: Bo Børresen

36-årige Anders Boserup Lauritsen, som oprindeligt er fra Odense, og 35-årige Magnus M. Harrison, der er opvokset på Langeland, kender hinanden fra Viby Efterskole, hvor de var værelseskammerater for 20 års tid siden.

På trods af forskelligheder udviklede de et stærkt venskab under efterskoleopholdet. Et venskab som har holdt ved siden - også selvom de gik i stik modsat retning efter skolen: Anders valgte hæren med en udstationering i Irak, mens Magnus var militærnægter og tog med Operation Dagsværk til Kirgisistan.

I dag har de to igen fundet et fællesskab i deres eventyrlyst, deres pionerånd og deres lidenskab for drikkevarer.

Annonce

Manglede EU-godkendelse

Hjemme i køkkenet på Frederiksberg var Anders' stempelkande på overarbejde i foråret 2017. Kaffeblade overhældt med kogende vand, lime og rom udviklede sig så godt, at de gik hen og vandt den danske finale i 'Creative Business Cup 2017' og siden fik en ærespris ved den internationale finale. Det kvalificerede dem desuden til verdensmesterskaberne for fødevarerinovation i 2018, hvor de to danske iværksættere blev nummer fem.

- Vi fandt til gengæld også ud af, at vi ikke måtte sælge vores produkt, da kaffeblade ikke var en anerkendt fødevarer i EU, fortæller Anders.


Ved at betale for kaffeblade, som hidtil har været anset som et restprodukt, etablerer vi en ny og tiltrængt indtægtskilde, som skaber lokale jobs, stabil indkomst og bedre levevilkår i Østafrika.

Magnus M. Harrison


Så sent som i juli 2020 blev Twisted Leaf, som Magnus og Anders i mellemtiden havde døbt deres produkt, den endelige EU-godkendelse.

- Eftersom vi er de første i verden til at producere færdige drikkevarer på kaffeblade, krævede det særlig godkendelse. Det var meget dyrt og tog altså knap to et halvt år. Undervejs har vi blandt andet arbejdet sammen med Teknologisk Institut og en stribe udenlandske eksperter. Så glæden var stor, da EU-godkendelsen omsider kom, siger Anders.

Annonce

Skaber bedre levevilkår

Siden den spæde start i 2017 har det været Magnus og Anders' ambition, at de ville lave et højkvalitets-nydelsesprodukt med bæredygtigheden i højsædet, og at man gerne ville støtte østafrikanske kaffebønder.

- Ved at betale for kaffeblade, som hidtil har været anset som et restprodukt, etablerer vi en ny og tiltrængt indtægtskilde, som skaber lokale jobs, stabil indkomst og bedre levevilkår i Østafrika, forklarer Magnus, som har ni års erfaring med politisk arbejde inden for international udvikling, uddannelse og menneskerettigheder

Han fortsætter:

- I første omgang er det udelukkende i Kenya, vi køber vores kaffeblade, men allerede i 2019 kom vi med i et Danida-projekt i Etiopien. Projektet, som Verdens Skove også er en del af, har til formål at forbedre levevilkårene for op imod 3.000 små kaffefamilielandbrug i Etiopien. Vi forventer at købe de første kaffeblade gennem dette projekt i foråret 2021.

Twisted Leaf er spritnyt på det danske marked. Indtil videre kan man kun købe de to varianter - én med vanilje og lime lavet på økologisk rom og én med hindbær og lime lavet på økologisk vodka - i 55 Irma-butikker i hovedstadsområdet og på Sokkelund Café & Brasserie.

Den berømte café på Frederiksberg har været Anders og Magnus' stamcafé i årevis. Ikke mindst Anders har tilbragt mange timer på Sokkelund:

- Det går helt tilbage til min tid på CBS på Solbjerg Plads, hvor jeg tog min master i økonomi og psykologi, fortæller han.

Nu er Magnus og Anders' drøm og ambition at lære Sokkelunds gæster og resten af Danmark, at kaffeblade kan andet og mere end at være et restprodukt:

- Bladet fra kaffetræet kan noget særligt - både i smag og som råvare - og så er det sprængfyldt med næring og antioxidanter, fastslår Anders.

Annonce
Annonce
Randers

Kabinefabrik kræver ikke, at medarbejdere viser coronapas, men alternativet er krav om mundbind

Annonce
Østjylland For abonnenter

Holch Povlsen og prins Joachim taber penge i Horsens-selskab: Omsætningen dykkede efter Wedells exit

Annonce
Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Nu trækker vi lod om den grønne omstilling

Fyn

Kendt erhvervsmand lod drømmejobbet i efterretningstjenesten ligge for at blive iværksætter: Jeg stræber altid efter at gøre tingene lidt bedre

Erhverv For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Vestjylland

Offshore-møller har givet RG Rom Gummi vind i sejlene: - Vi håber at kunne åbne en afdeling i USA

Vestjylland

Søren V. Jensen vælger vækst på vestjysk: - Vi har ikke glemt, hvordan det var i 2008

Østjylland

Stærkere sammen: Konkurrerende firmaer hjælper hinanden med rottebekæmpelsen landet over

Annonce