Annonce
Fyn

Magien ligger i at være en del af noget større: Vinatur vil have toplederne ud i naturen for at reducere stress

Simon Høegmark og Sigurd Hartvig tager selvfølgelig deres egen medicin og søger jævnligt ud i naturen. Faktisk har de et mål om at mindst halvdelen af deres arbejdstid foregår udenfor. Foto: Trine Grauholm
Coronakrisen har i høj grad fået danskerne til at søge ud i naturen, hvor vi kan føle os som en del af noget større og genopbygge følelsen af at være forbundne med naturen og andre. Derfor valgte Vinatur bevidst at opruste undervejs i krisen, og med Allan Frydenrejn Kristensen som ny partner går virksomheden nu efter erhvervslivets topledere for at forebygge stress og udbrændthed. - Vi kommer til at vækste kraftigt det kommende år, siger den ene af Vinatur to stiftere, Simon Høegmark.

Svendborg: Grene knækker, fugle kvidrer og bindingsværksidyllen er fuldendt i de naturskønne omgivelser nær Hvidkilde Sø på Sydfyn, hvor samtalen handler om det, alle mennesker i hele verden higer efter.

Bare at være.

Et øjeblik. Et splitsekund væk fra strømmen af krav, forventninger og pres. En tidslomme, hvor fortid og fremtid fortoner sig, og det parasympatiske nervesystem får tid til at restituere, så det igen kan tåle en tur i hamsterhjulets præstationsræs.

Annonce

Simon Høegmark og Sigurd Hartvig kender rumlen alt for godt. De har begge ledererfaring, har været ramt af stress og gjort alt det forkerte, mens de stod i det. Nu er det anderledes, og de to stiftere af Vinatur har både som erklæret mål at redde verden og skabe verdens bedste arbejdsplads, og i deres jobbeskrivelse står, at mindst halvdelen af arbejdstiden skal foregå udenfor.

Siden 2014 har de taget andre med ud for at formidle naturens magiske kræfter, men det, der dengang begyndte som et vildmandsprojekt for mænd i livskrise, har i dag skiftet karakter, så det i højere grad handler om at forebygge stress og udbrændthed og åbne mere op for de kompetencer, mange af os besidder men er for pressede til at bringe i spil.

- For at tænde et håb, er det vigtigt for mennesket at tro på, at det er en del af noget større. Evolutionsmæssigt har man også set, at det har været vigtigt for de kulturer, der har klaret sig bedst. Når du for eksempel står og kigger ud over en bjergtagende dal, mens solen står op, glemmer du dine problemer. Din hjerne får en pause og begynder at restituere. Det kan man simpelthen måle. Du er bare. Den følelse kan vi opnå, når vi bliver en del af naturen, og det er den følelse, man universelt i alle kulturer og alle religioner i hele verden søger efter. Bare at være er det højeste, man kan opnå, forklarer Simon Høegmark.

Stor søgning mod naturen

Den effekt er der mange, der har fået øjnene op for det seneste år, hvor vi under nedlukningen af Danmark er valfartet ud i naturen. Mange har - uden Vinaturs videnskabelige baggrund og metode - mærket, at det kan noget at blive blæst igennem og se årstiderne skifte. Måske endda bevæge sig fra A til B med processen og ikke blot målet for øje.

Efter en periode i foråret 2020, hvor Vinatur ligesom de fleste andre ikke vidste, hvad de kommende måneder ville bringe, kunne virksomheden hurtigt spotte trenden. Danskerne ville ud.

- Vi søger følelsen af at være forbundet med naturen, mens vi savner de andre fællesskaber - uden at vide, at det er det, der sker. Samtidig stod skolerne med en kæmpe opgave i forhold til at skulle undervise mere udenfor. Vi har fået enormt mange henvendelser og er begyndt at lave uddannelser til undervisere i forhold til at bruge naturen til undervisning også fremover, fortæller Sigurd Hartvig.

Trods begrænsede muligheder for at samle kursister valgte Vinatur bevidst at opruste under krisen for at være helt klar til at trykke på speederen nu, hvor muligheden for at samles i større grupper igen er til stede. En mulighed, der timingmæssigt passer perfekt med, at Simon Høegmark den 1. juli afleverer sit ph.d.-projekt om naturens påvirkning af vores psyke. Samtidig har de to stiftere fået Allan Frydenrejn Kristensen med som partner, og mulighederne åbner sig.

Annonce

Satser på toplederne

Fremover kommer Vinatur til at satse på flere spor for at genskabe kontakten og kærligheden til naturen.

Blandt andet etablerer virksomheden en fond, der skal plante træer og skabe større biodiversitet, mens Vinatur kører videre med rehabiliteringen af dem, der allerede er syge, men mindst lige så vigtigt også fokuserer på at uddanne endnu flere i virksomhedens metode og udbrede den til erhvervslivets topledere for derigennem at få tankerne til at gennemsyre hele organisationer og på den måde forebygge stress og udbrændthed.


Nu må vi igen samles i større grupper udenfor, og folk higer efter at komme ud og gøre noget. Vi kan selvfølgelig ikke røre ved hinanden som før corona, men vi kan skabe et fællesskab og en følelse af at være forbundet, hvad enten det er i en virksomhed eller en privat gruppe. Vi har brug for at føle os forbundne. Mere end nogensinde. Der er et kæmpe behov, og det handler ikke om, at folk er syge, men at vi kan give dem redskaber til en helt ny måde at kommunikere og samarbejde på.

Sigurd Hartvig, Vinatur


Et behov, der er så stort, at Simon Høegmark kopierer verdenssundhedsorganisationen WHO og flere gange bruger ordet pandemi. Ikke om Covid19-krisen men om den bølge af mentale udfordringer, verden står overfor i form af mental overbelastning, som også sætter sine fysiske spor hos mange af de ramte.

Ifølge Stressforeningen lider 250.000 - 300.000 danskere af alvorlig stress, og 500.000 danskere føler sig udbrændte på jobbet på grund af stress.

- Vi higer alle efter at være okay. At få trukket stikket i forhold til det tankemylder, det arbejdspres og det tryk, lederne oplever fra bestyrelsen. I Danmark har 70 procent af gymnasieeleverne symptomer på stress. Hvis det rammer sundhedssektoren, vakler fundamentet under vores samfund, og vi kan spare en masse penge ved at forebygge. Ifølge en rapport fra WHO i 2020 får du fire dollars igen, hver gang du investerer én dollar i mental sundhed. Udover livskvaliteten betyder det noget, når vi taler med erhvervsledere, forklarer Simon Høegmark.

Annonce

Kraftig vækst i sigte

Det er virksomhedens nye partner, Allan Frydenrejn Kristensen, fuldt optaget af.

Han har tidligere arbejdet både som salgsleder og management-konsulent med en række store, danske virksomheder som kunder. Han blev dog selv ramt af arbejdspresset, søgte ud i naturen, gik Caminoen og var efterfølgende til foredrag med Simon Høegmark.

Siden 1. januar 2021 har han været partner i Vinatur, og det åbner en masse nye muligheder for virksomheden, der det seneste år har oprustet på medarbejdersiden, så virksomheden har fem fuldtidsmedarbejdere og en på halv tid foruden fem-10 tilknyttede undervisere. Det tal bliver væsentligt større det kommende år.

- Vi kommer til at vækste kraftigt det kommende år. Vi skal som minimum være 15 mere på grund af de projekter, vi nu sætter i gang, siger Simon Høegmark.

- Allan taler erhvervslivets sprog og kan være med til at give virksomheden den struktur, vi har brug for i forhold til at sætte det rigtige hold, forhandle kontrakter og lægge budgetter, sådan at vi også kan skabe en forretning, og det hele ikke bare er idealistiske tanker. Hvis vi skal udvikle Vinatur, skal vi også gøre det til en god forretning, forklarer Simon Høegmark på en gåtur i de naturskønne omgivelser nær hans hjem.

Annonce

Svært at slukke tankestrømmen

Der søger stifterne selv ud for at lave åndedrætsøvelser, meditere, vinterbade eller lave kinesiskinspirerede Qi Gong-øvelser inden vigtige møder, så de kan være nærværende og fuldt til stede.

Vinatur

  • Startede i 2014 som et vildmandsprojekt, der skulle hjælpe mænd i livskrise. Nu handler det om at forebygge og uddanne andre i Vinaturs metode til at bruge naturen som helende kraft.
  • Virksomhedens metode bygger på evolutionspsykologien, og Simon Høegmark afleverer den 1. juli 2021 sit ph.d.-projekt om naturens påvirkning af vores psyke.
  • Tilbyder kurser, workshops, foredrag og uddannelser af forskellig længde. Hjælper desuden andre virksomheder med  indretning af kontorlokaler og med at få en grøn virksomheds profil.
  • Har planer om at etablere en fond, som skal plante træer og skabe større biodiversitet.
  •  Har udgivet bogen "Vi er natur - genopdag naturen og mærk dens helbredende kræfter" sammen med Jane Sørensen, og Simon Høegmark skal snart i gang med at skrive en bog om hjernen og naturen sammen med hjerneforsker Åsa Svenningsen fra Syddansk Universitet.
  • Har 5,5 fuldtidsansatte medarbejdere plus fem-10 tilknyttede undervisere. Forventer at projektansætte 15 medarbejdere i løbet af det kommende år.
  • Udvidede ejerkredsen den 1. januar 2021, så Allan Frydenrejn Kristensen nu er medejer af virksomheden sammen med de to stiftere, Simon Høegmark og Sigurd Hartvig.
  • Virksomheden kom ud af 2019 med et lille underskud på 53.000 kroner før skat.

Selv om det umiddelbart lyder enkelt at gå ud, suge indtrykkene til sig og trække vejret helt ned i maven, er det ikke så ligetil. Især ikke, hvis kroppen er fuld af stresshormoner eller tankerne buldrer af sted med andre ting.

- Mange af dem, vi tager med herud, har tankemylder, når de kommer. De kan næsten have dårlig samvittighed over at stå her, fordi de tænker på alle de mails, de skulle have svaret på, men stille og roligt får vi dem til at give slip og flyde med. Vi bruger vores viden om evolutionspsykologien til at vide, hvordan mennesker reagerer, tænker og føler, og så rammer vi dem universelt, lige i hjertekulen, fortæller Simon Høegmark.

Det er store, filosofiske spørgsmål, som hvor kommer vi fra, hvem er vi, hvad skal vi her, og hvor skal vi hen, der bliver drøftet mellem træstammer, skovbund og bålgnister, og for en gangs skyld handler det ikke om at komme med de bedste svar, men udelukkende om at skabe ro. I modsætning til mange andre teambuildings-øvelser handler det ikke om at være aktive sammen, men om at få lov at slappe af.

- Vi oplever, at folk har vanvittigt mange kompetencer, men de har ikke overskud til at bruge dem. Når vi efterfølgende vender tilbage til virksomhederne, ser vi, at der pludselig er blevet overskud til at implementere nogle af de gode vaner fra de øvrige kurser, man hele tiden skal på. Og det er et af problemerne: Vi har hele tiden en ny deadline. Vores mission er at genskabe kontakten til naturen. Ved at gøre det, kan vi opnå en restitution, så man kan bruge sine øvrige redskaber, forklarer Sigurd Hartvig.

Annonce

Talenter skal nurses

Den dagsorden er flere og flere virksomheder ved at købe ind på. I hvert fald har Vinatur rygende travlt med at lukke aftaler.

- Allan har helt klart åbnet nogle døre for os. Hans daglige drive og store personlige interesse i at få implementeret vores metode i erhvervslivet er inspirerende. Han har lavet en salgsproces med syv step, fået implementeret et nyt CRM og CMS system og kontakter nu 100 af de største virksomheder i Danmark foruden personer fra hans eget netværk. Nogle har vi allerede indgået samarbejde med. Andre har stillet os videre til folk fra deres netværk, som kunne være interesserede. Vi oplever, at nogle af de helt store virksomheder godt kan se pointen i at gøre noget både for at beholde deres største talenter og for at mindske sygefraværet, siger Simon Høegmark.

Netop det at holde på talenterne er en vigtig dagsorden for mange virksomheder. Samtidig er der i disse måneder et enormt behov for at genopbygge det fællesskab, som har lidt under, at mange har siddet isoleret bag en skærm en meget stor del af tiden de seneste 14 måneder.

- Nu må vi igen samles i større grupper udenfor, og folk higer efter at komme ud og gøre noget. Vi kan selvfølgelig ikke røre ved hinanden som før corona, men vi kan skabe et fællesskab og en følelse af at være forbundet, hvad enten det er i en virksomhed eller en privat gruppe. Vi har brug for at føle os forbundne. Mere end nogensinde. Der er et kæmpe behov, og det handler ikke om, at folk er syge, men at vi kan give dem redskaber til en helt ny måde at kommunikere og samarbejde på, siger Sigurd Hartvig.

Det, der begyndte med smådeprimerende samtaler mellem mænd i krise, handler nu om meget mere end sygdom. Det handler om ro, håb og livsgnist. Skabt ved at søge tilbage til naturen og blive mindet om, at vi hver især er en lille del af noget meget stort.

Annonce
Annonce
Fødevarer

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Annonce
BYGGERI

HPH Totalbyg i fremgang - øger omsætning med 50 procent

Annonce
Lov & ret

Klumme: Momsfritagelse af transportydelser kræver direkte tilknytning

Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Erhverv For abonnenter

Stærke sager: Andreas og Emil satser stort på produktion af sennep i Svendborg

Østjylland

Marketingbureauet ZUPA ZITA overtager Norlys' inhouse bureau

ØKONOMI

Regeringen styrker lånemulighederne for små erhvervsdrivende

Østjylland

Netselskaber står bag ny platform til installationstilmelding

Økonomi

Klumme: Aktiefesten ebber ud – men musikken spiller videre i 2022

Annonce