Annonce
Vestjylland

Mads Fuglede: Udflytning af uddannelsespladser behøver kritisk masse for at blive en succes

Det lokale folketingsmedlem for Venstre Mads Fuglede (tv) var gæstetaler, da Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd mødtes til business brunch. Her er han sammen med erhvervsrådets direktør Hans Jørn Mikkelsen. Foto: Thomas Maxe
Erhvervsrådets brunch-møde gav en god debat om værdien af udflytning af uddannelsespladser til Skjern.

SKJERN: De har det godt, de knap 8000 indbyggere i Skjern. De bor i en hyggelig by med et godt handelsliv, en dygtig håndboldklub og et stort center for ungdomsuddannelser.

Trods alt det, er der alligevel et stykke vej til at kalde Skjern for en storby eller en universitetsby. Men det er, som om nogen har glemt at fortælle det til kommunen, erhvervslivet og Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd. I hvert fald er ambitionerne skyhøje.

Erhvervsrådet var forleden vært for et businessbrunch-møde, hvor erhvervslivet var inviteret til information og debat om digitalisering. Men det var kampen om de unge, der kom i fokus.

Annonce

- Når vi taler om bosætning, så skal man kigge på befolkningstilvæksten. Her ligger Vestjylland generelt på 0,7 procent, men i Ringkøbing-Skjern er tallet desværre negativt. Og bare til sammenligning: I København er væksten på 18 procent, fortalte det lokale folketingsmedlem Mads Fuglede (V), som var en af gæstetalerne.

Mads Fuglede ser to afgørende veje til at vende udviklingen i - eller i hvert fald bremse affolkningen af - de mindre byer: Adgang til bredbånd og let adgang til gode uddannelser.

- Jeg ville gerne kunne tage æren for, at regeringen har foreslået at flytte procesteknolog-uddannelsen her til Skjern. Men ærligt talt, så har jeg bare lænet mig op ad det strategiarbejde, som I har gjort lokalt - både borgmesteren og jer i erhvervslivet. Det bliver virkelig bemærket på Christiansborg, når der er så flot opbakning i lokalområdet, sagde Mads Fuglede.

Han nævnte lægerne som et godt eksempel på værdien af, at man kan uddanne sig lokalt.

- Det har været næsten umuligt at få nogen af de færdiguddannede læger til at tage job langs den jyske vestkyst. Sådan var det, indtil man lærte af erfaringerne fra Norge og flyttede en del af den medicinske uddannelse til Esbjerg, og så gav det altså en positiv effekt. Der, hvor man uddanner sig, vælger man ofte at slå sig ned bagefter, forklarede Mads Fuglede.

Behøver kritisk masse

Nogle af de fremmødte erhvervsfolk udtrykte bekymring over, om én uddannelse vil være spændende nok til de unge, mens andre udtrykte bekymring for, om man kan opretholde et tilstrækkeligt fagligt miljø for underviserne, når man udflytter studiepladser.


Det gælder om at nå en kritisk masse, indtil uddannelsesinstitutionen kan blive ”selvfødende”.

MF Mads Fuglede (V) om udflytning af studiepladser


- Der vil uden tvivl være steder, hvor det går godt, og steder, hvor det går skidt. Det gælder om at nå en kritisk masse, indtil uddannelsesinstitutionen kan blive ”selvfødende”, og det bliver attraktivt for unge at rejse derhen, hvor uddannelsen er. Og så skal man være ærlig og erkende, at det koster mere pr. studerende, når man decentraliserer. Så længe vi bare er bevidst om, at det er prisen for at skabe mere lige muligheder for unge, uanset hvor de bor i landet, sagde Mads Fuglede.

Annonce

Mødes på tværs af fag

Steen Larsen, adm. direktør for pumpeproducenten Landia, udtrykte håb om, at man kunne skabe et studiemiljø, hvor unge fra forskellige uddannelser kunne få et fagligt og socialt fælleskab.

Det kommer der også, forsikrede direktør for Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd Hans Jørn Mikkelsen:

- Vi har her til morgen hørt om vores samarbejde med Aarhus Universitet, som kommer til at have studiepladser i Digital Lab, som vi bygger her i Innovest. Og så flager vi i øvrigt i dag for at fejre dimission for et hold markedsføringsøkonomer, så vi gør allerede en del for at skabe et godt og varieret studiemiljø her i Skjern, og det vil vi arbejde videre med, forsikrede han, inden debatten fortsatte på uformel plan hen over en lækker brunch.

Erhvervsrådets medlemmer mødes til netværksmøde igen efter sommerferien. Se oversigt over kommende events på www.rserhverv.dk.

Innovest fandt alle de gode sager frem, da cirka 30 medlemmer af erhvervsrådet mødtes til brunch og debat om digitalisering og uddannelse. Foto: Thomas Maxe
Annonce
Annonce
Erhverv

Vindmølle-vokseværk i Munkebo: Lorc er gået fra nul til 25 megawatt på syv år - og er klar til at bygge endnu større

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Eventyret på Industrisvinget: Fra lys idé til succesfuld forretning

Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland For abonnenter

Brødre har ramt en guldåre i roboteventyr: Markrobot giver kæmpe vækst hos sydjysk virksomhed

Erhverv

Aarhus-firma hyrer flere medarbejdere: Computerspil sælger for 365 millioner før det er udgivet

Erhverv For abonnenter

285 mand var sendt hjem, alligevel satte fynsk fabrik rekord i overskud

Erhverv

Sunde kunder hjælper Danske Bank til større milliardoverskud

Erhverv For abonnenter

Dansk erhvervsliv mister sine enhjørninger til udlandet

Erhverv For abonnenter

Lastbilchaufføren Lasse er møgtræt af ulovligt parkerede campingvogne på motorvejs-rastepladser: Er blevet svinet til, når han har påpeget problemet

Annonce