Annonce
Mødekultur

Mødekultur: Stilhed er som at komponere musik

Forbedringskonsulent Vibeke Hatting fra Region Syddanmarks Børne- og Ungdomspsykiatri, Sydjylland, har oplevet så stor succes med stilhed under møder, at det inden længe også skal bruges i møder med patienter.

Vejle: For Vibeke Hatting er det at at lægge stilhed ind i møder som at komponere musik.

Det er en form for rytme, der både gør møderne mere behagelige og får teamsamarbejdet frem, og det får patienterne i Region Syddanmarks Børne- og Ungepsykiatri, Sydjylland, måske at mærke i løbet af nogle måneder. Det er i hvert fald Vibeke Hattings ambition.

Hun er forbedringskonsulent i Region Syddanmarks Børne- og Ungepsykiatri, Sydjylland, og for hende er unødvendig støj og snik-snak under møder det samme som spild af tid.

Derfor blev hun nysgerrig, da hun stødte på Bastian Overgaard og hans arbejde, og hun kastede sig hurtigt ud i at afprøve stilhed som værktøj på en regional konference for ledere og konsulenter.

- Jeg nåede da at mærke desperationen undervejs og overveje, hvad det var, der gjorde forskellen på mit ene minuts stilhed og den stilhed, der for eksempel er til begravelser. Jeg ønskede jo ikke, at deltagerne skulle have de associationer. Men det gik faktisk godt, husker hun.

Annonce

Kortere møder

Den helt store forskel på akavet og brugbar stilhed ligger i, hvordan stilheden bliver forklaret og faciliteret.

Sammen med to ledere har Vibeke Hatting siden sine første erfaringer været på et masterclass-forløb i både silent leadership og silent co-creation, ligesom børne- og ungdomspsykiatriens medarbejdere har haft en temadag med emnet. Det seneste år har de brugt stilhed som et værktøj til at holde bedre møder.

- Førhen var møderne ofte lange og ukonkrete. Der var meget støj, og vi kunne nogle gange være i tvivl om, hvorvidt vi havde opnået det, vi ville med møderne. Nu har vi forkortet de møder fra 60 til 45 minutter, og nogle møder er endda helt nede på 30 minutter. Samtidig har vi indført en standard-dagsorden, så vi aldrig går til et møde uden at vide, hvad formålet er, og hvad der skal komme ud af det, fortæller Vibeke Hatting.

Hun arbejder med stilhed på to måder.

Dels bruger hun stilheden systematisk i begyndelsen af mødet, nogle gange undervejs og igen til sidst. Dels bruger hun og hendes ledere silent co-creation som en metode i spørgsmål, hvor det er vigtigt, at alle byder ind.

Det første giver blandt andet den effekt, at alle når at lande på en god måde i et møde, og derfor er nærværende. Samtidig bliver møderne mere effektive, når man eliminerer vanen med, at nogle taler hele tiden, mens andre ikke byder ind.

- Det er i hvert fald vores oplevelse, at man dels når at tænke over, hvad man gerne vil ud med, og om det er vigtigt i den givne sammenhæng, siger Vibeke Hatting.

Silent co-creation bruger regionens børne- og ungepsykiatri i Sydjylland for medarbejdere, når de vil sikre, at alle kommer til orde.

- Vi kan dele mødedeltagerne op i grupper af to-tre. De begynder med at have stilhed sammen, og så har de en fælles drøftelse, inden de i stilhed skriver ned, hvad de er nået frem til. Alle spiller ind på lige fod, og vi får den respons, at folk synes, det er rart. De opfatter det som en god mulighed for at komme i kontakt med, hvad de gerne ville sige. Det åbner nogle flere mentale døre, forklarer Vibeke Hatting.

Spiller hinanden gode

Umiddelbart skulle man måske tro, at man ved at bruge tid på gruppearbejde under et i forvejen presset punkt, er nødt til at sætte yderligere tid af til behandlingen.

Erfaringen er den stik modsatte. Silent co-creation har vist sig som et effektivt værktøj.

- Desuden siger medarbejderne, at det er en behagelig omgangsform, og at de får lov at lande og være i det uden at føle sig stressede og pressede. Det kan godt være, de har en god pointe, de gerne vil ud med, men der bliver mere tid til at rumme det og få spillet hinanden gode, oplever Vibeke Hatting.

Hun har derfor en ambition om, at det at være stille sammen også skal brede sig til relationen mellem børne- og ungdomspsykiatriens ansatte i Sydjylland og patienterne. Det kan både hjælpe de ansatte til at være endnu mere nærværende i de svære samtaler og til at favne patienternes egne oplevelser bedre.

- Vi har et kæmpe setup og ved præcis, hvilke greb eller behandlingstilbud, vi kan iværksætte. Vi har en enorm kompetence og faglighed, men vi skal også kunne favne patienternes egne oplevelser og erfaringer, og det kan stilheden hjælpe os med. Med den italesatte stilhed er vi sammen som ligesindede mennesker, siger Vibeke Hatting.

Afhængig af corona-virussens udvikling håber hun, at initiativet kommer patienterne til gode allerede inden sommerferien.

Annonce
Annonce
Fyn

Plan Organic ramt af læbestiftseffekten

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Digital hjælp er blevet gratis

Annonce