Annonce
Vestjylland

Lovende fremtid for 3D-print: Kan forlænge levetiden på vindmøller

Baettr i Skjern har i samarbejde med Force Technology og erhvervsklyngen MADE arbejdet på løsninger med 3D-print til reparation af kostbare komponenter til vindmøller. Foto: MADE
Udviklingsprojekt viser lovende potentiale, som kan få de store vindmøller til at holde længere.

LEM: På sigt er det muligt at reparere kostbare emner til for eksempel vindmøller ved hjælp af 3D-print oven på det normale støbejern. Det viste et MADE Udviklingsprojekt, hvor Skjern-virksomheden Baettr fik indsigt i teknologiens potentialer via sparring fra Force Technology.

Det fortæller MADE i et nyhedsbrev. MADE er forkortelsen for ”Manufacturing Academy of Denmark”, som er national klynge for avanceret produktion - altså et samarbejde mellem erhvervsliv og forskning.

MADE har sammen med FORCE Technology udbudt et MADE Udviklingsprojekt om reparation af store metalemner via 3D-print, da der er et stort industrielt behov for at forlænge emners levetid.

Annonce

- Behovet findes blandt andet i store højvindmølle-komponenter som har en større værdi end bare en skrotværdi, forklarer Peter Tommy Nielsen, afdelingsleder i Force Technology

Print oven på jern

I projektet blev Baettr fra Lem, der støber, bearbejder og overfladebehandler emner til vindmølleindustrien, introduceret til en ny reparationsmetode via 3D-print:

- Det normale støbejern, som vi leverer, kan man rent faktisk 3D-printe oven på med forskellige typer alloys med forskellige egenskaber og få et godt resultat ud af. Vi kan se, at der ikke er porøsitetsdannelse og revnedannelse og så videre i materialet. Det har vi kunnet synliggøre i det her projekt, vurderer Ingo Boysen, Vice President Technology i Baettr.

Han er glad for resultaterne i MADE Udviklingsprojektet, fordi virksomheden fik ny viden om 3D-print, som på sigt vil betyde bedre produkter og emner til vindmølleindustrien.


Hvis vi spoler fem år frem i tiden, så er der en god sandsynlighed for, at nogle af de her ting, vi arbejder med, er implementeret.

Peter Tommy Nielsen, Force Technology


Og potentialet er stort - både når det drejer sig om reparation af emner og nye designmuligheder.

- Der er perspektiver i den her teknologi - ingen tvivl om det. Hvis vi spoler fem år frem i tiden, så er der en god sandsynlighed for, at nogle af de her ting, vi arbejder med, er implementeret, vurderer Peter Tommy Nielsen og konkluderer:

- Baettr kan opnå en større allround løsning for deres kunder, så simpelthen at levere bedre produkter.

Annonce

MADE bygger bro

MADE - Manufacturing Academy of Denmark blev lanceret i 2014 for at skabe en platform for anvendt forskning, udvikling og innovation i danske produktionsvirksomheder.

Dengang gik industrien, fonde, foreninger og forskningsmiljøer sammen for at skabe MADE. Visionen er at gøre Danmark til verdensførende produktionsland gennem forskning, innovation og uddannelse.

MADE bygger bro mellem produktionsvirksomheder, GTS-institutter og uddannelsesinstitutioner. Det sker gennem nyskabende samarbejder, projekter og aktiviteter, hvor aktører mødes på tværs af virksomhedsstørrelse, geografi og branche.

Her er de med til at lave industriel forskning, udvikle nye løsninger og teknologier og udbrede dem til en bred kreds af danske produktionsvirksomheder, så de står stærkt i den globale konkurrence.

Læs mere om klynge-samarbejdet på www.made.dk

Annonce
Annonce
Erhverv

Vindmølle-vokseværk i Munkebo: Lorc er gået fra nul til 25 megawatt på syv år - og er klar til at bygge endnu større

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Eventyret på Industrisvinget: Fra lys idé til succesfuld forretning

Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland For abonnenter

Brødre har ramt en guldåre i roboteventyr: Markrobot giver kæmpe vækst hos sydjysk virksomhed

Erhverv

Aarhus-firma hyrer flere medarbejdere: Computerspil sælger for 365 millioner før det er udgivet

Erhverv For abonnenter

285 mand var sendt hjem, alligevel satte fynsk fabrik rekord i overskud

Erhverv

Sunde kunder hjælper Danske Bank til større milliardoverskud

Erhverv For abonnenter

Dansk erhvervsliv mister sine enhjørninger til udlandet

Erhverv For abonnenter

Lastbilchaufføren Lasse er møgtræt af ulovligt parkerede campingvogne på motorvejs-rastepladser: Er blevet svinet til, når han har påpeget problemet

Annonce