Annonce
INVESTERINGER

Lejeboliger hitter i provinsen: - Når man går lidt uden for Aarhus, er der rigtig gode afkast på ejendomsinvesteringer

Den nye bydel på slagterigrunden i Holstebro ligger helt op til jernbanen, mellem Struervej og stationen, så vejene hedder nu Sporskiftet og Sidesporet. De får snart selskab af Trinbrættet i form af 18 nye, røde rækkehuse. Foto: Thomas Maxe
Velhavende pensionister, lave renter og fornuftige investorer er guf for ejendomsmarkedet, og det er ikke mættet endnu.

HOLSTEBRO/AARHUS: Det er en ældre herre, som kigger ud for at hilse på avisens udsendte, da vi kigger på det nye kvarter med lejeboliger i Holstebro. Han er gået på pension, og – indrømmet – huslejen på lige omkring 11.000 kroner i måneden er måske lidt høj, men det er nu dejligt at slippe for den store pasningskrævende have, og så er det jo også rart, at man ikke længere selv skal vedligeholde huset.

Det er lige præcis den type lejere, som gør markedet for nye privatopførte lejeboliger i byerne attraktive, forklarer Lars Thomsen, direktør og partner i ejendomsinvesteringsfirmaet Imbro, med base i Aarhus. Det er Imbro, der har fundet de nye ejere, som i fællesskab har købt byhusene i Holstebro, kun et stenkast fra banegården.

- Jeg er selv oprindeligt fra Skive, og jeg ved jo, hvordan det er med os midt- og vestjyder: Vi vil helst betale, hvad vi skylder, og det har rigtig mange pensionister også gjort. Men så står de tilbage med en ”papir-formue”, som er bundet i mursten, når huset er betalt. Og rigtig mange opdager desværre, at når man først har passeret 60 år, så kan det være meget svært at låne penge i banken. Derfor sælger mange huset og flytter i lejebolig, simpelthen for at trække pengene ud, forklarer Lars Thomsen.

Annonce

Det er ikke mindst disse relativt velhavende pensionister, som driver markedet for lejeboliger i provinsen: Boligen skal helst være forholdsvis ny og gerne med lige så mange kvadratmeter som et række- eller parcelhus, og så gør det ikke så meget, at huslejen er i den høje ende.

Et attraktivt område

Det giver plads til privat boligbyggeri som i Holstebro, hvor de 134 kvadratmeter store rækkehuse opført i 2019, alle ser ud til at være udlejet. Og dermed er startskuddet også gået til næste etape i form af 18 nye boliger i samme område.

Når vi ser på ejendomme, handler det ikke kun bygningerne. Man investerer i et område.

Lars Thomsen, direktør og partner i Imbro

De nye boliger har Imbro allerede fundet købere til. Men hvorfor lige investere i udlejningsejendomme i Holstebro, når man i forvejen har ejendomme i Aarhus, Odense, Vejle og flere steder på Sjælland?

- Når vi ser på ejendomme, handler det ikke kun bygningerne. Man investerer i et område. Vi fik en henvendelse fra ejendomsmægleren Nordicals, og så blev vi inviteret til Holstebro for at se husene, og her mødte vi også repræsentanter fra kommunen. De fortalte om de meget spændende udviklingsplaner for den gamle slagterigrund og for hele bymidten. Det var faktisk rigtig god service fra kommunens side, og vi var meget begejstrede for visionerne, fortæller Lars Thomsen.

Efter flere års forhandlinger er det endelig lykkedes Holstebro Kommune at få en aftale med ejeren af den gamle køreskole, som lå i det lille hus. Nu er huset solgt og bliver revet ned, så der bliver plads til flere, nye huse. Foto: Thomas Maxe

Attraktive boliger og et attraktivt område gør det nemmere at finde lejere. Og boligerne skal naturligvis være lejet ud, hvis det skal være en god investering at købe bygningerne. Så Holstebro-bydelen var et godt match.

- Vores investorer indskyder mindst 750.000 kroner, ofte mere, og så samler vi flere, så man går sammen om at investere i større ejendomme – eller som i Holstebro: Flere rækkehuse i samme område. Et større projekt gør driftsomkostningerne mindre, forklarer Lars Thomsen.

Det er heller ikke tilfældigt, at investorerne kastede deres kærlighed på en større provinsby som Holstebro.

- Der er blevet opført mange lejligheder i Aarhus og Vejle, og priserne er også ret høje, men så snart man kommer lidt uden for Aarhus, så er der rigtig gode afkast på erhvervsejendomme. Og interessen for at bo bynært er der altså også i Holstebro, Herning, Slagelse og de andre byer - det er en klar tendens i hele landet, siger Lars Thomsen.

Annonce

Ingen fare for ny krise

Men kan det blive ved med at gå godt? Var der ikke noget med, at finanskrisen tog fart, fordi boligmarkedet kollapsede? Jo - og så alligevel nej, lyder det beroligende fra Imbro-direktøren.

- Finanskrisen var jo en finansiel krise. Det, der gik galt, var, at ejendommene var overbelånt, og da værdien faldt, og bankerne så pludselig opsagde lånene, brød det hele sammen. Det har man lært af, og bankerne er blevet mere forsigtige med at låne penge ud, så det sker ikke i dag, hvor erhvervsejendommene typisk ikke er belånt mere end til højst 70 procent af ejendomsværdien, forklarer Lars Thomsen.

Og skulle opsving blive afløst af lavkonjunktur er det heller ikke nødvendigvis en katastrofe, nærmest tvært imod.

- Erfaringsmæssigt vil flere boligejere søge over mod lejemarkedet i krisetider, så jeg ser ingen fare for ejendomsinvestorerne, siger han.

Lars Thomsen, direktør og partner i ejendomsinvesteringsselskabet Imbro, konstaterer, at bankerne har lært af finanskrisen. Erhvervsejendomme er ikke overbelånt, som de nogle gange var førhen. Foto: Imbro

Investorerne er også blevet mere snusfornuftige, end man var før finanskrisen.

- Hos Imbro har vores investorer som regel erhvervsejendomme som én af flere investeringer, og så har man typisk nogle aktier ved siden af, hvor ejendomme er den mere langsigtede gren af investeringerne. Det er sådan, de fornuftige investorer gør: Spreder investeringerne, siger Lars Thomsen.

Annonce

Flere boliger på vej

Nu er den lokale entreprenør Claus Ørts Byg gået i gang med at opføre de næste 18 bynære boliger i Holstebro. Først, når byggeriet står færdig, vil Imbro-investorerne købe husene.

Og forhåbentlig kommer der endnu flere lejeboliger til – både i Holstebro og andre steder. Imbro er i hvert fald klar til at investere endnu mere i udlejningsejendomme i provinsen, lyder det fra kontoret i Aarhus.

Foreløbig har man inviteret investorer til et informationsmøde i Odense 30. marts, hvor der bliver præsenteret nye muligheder. Det kan man læse mere om på www.imbro.dk.

Annonce
Annonce
VIRKSOMHEDER

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Annonce
Arbejdsmarked

Klumme: Mens vi venter på reformerne

Annonce
Østjylland

Visma udvider portføljen og opkøber Sofus Døgndata

Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Østjylland halter efter - færre nye, små virksomheder i 2021

Uddannelse

Lasse og Henrik vil lærlingemangel til livs: - Det skal være fedt at være håndværker igen

Erhverv

Byggebranchen nærmer sig overophedning og højeste niveau i over 40 år

Sydjylland

Transport-kæmpe: - Ringe bilsalg koster os adskillige millioner, så vi må skrue fragtpriserne op

Uddannelse

Hos Ungdommens Uddannelsesvejledning i Randers vejer mors mening stadig tungt, når de unge skal vælge vej

Erhverv For abonnenter

Elbiler skal give Odense-fabrik kraftig vækst: Jorgensen vil være dobbelt så stor

Annonce