Annonce
Fyn

Lego-modellen skal gøre Timbernest endnu mere bæredygtig

Det begyndte som et studieprojekt, men for Kristian Grove Poulsen skal Timbernests sociale uderumsmøbler også være en levevej, og han har oplevet stigende efterspørgsel de seneste måneder. Hans egen forklaring lyder på øget opmærksomhed om behovet for være fysisk sammen efter forårets lange coronanedlukning. Foto: Trine Grauholm
Kristian Grove Poulsen vil først og fremmest inspirere til mere socialt samvær og bæredygtighed med sine uderumsmøbler, der ligesom Lego er bygget op af forskellige moduler. På den måde strækker han materialernes levetid og sikrer, at han også kan skabe økonomi i at tage hensyn til klima og miljø.
Annonce

Årslev: Da Kristian Grove Poulsen i 2016 kom hjem fra Folkemødet på Bornholm, havde han det som manden, der kommer op i lyset i Platons hulelignelse.

Turen forbi DTU’s pitch-bar i forbindelse med demokratifestivalen havde fostret en stærk tro på idéen om at forvandle produktionen af de sociale Timbernest-møbler fra et studieprojekt til en levevej, men hans medstuderende i projektet var ikke sådan at overbevise.

Én efter én faldt de efterhånden fra, så Kristian Grove Poulsen i dag er den eneste tilbageværende af de seks oprindelige idémagere. Det har dog ikke fået ham til at tvivle på, at han er det helt rigtige sted, når han viser rundt mellem dansk douglasgran i lameller, fire-personers vippende signaturbænke og forskellige udviklingsprojekter.

- Når man kigger simpelt på det, er det bare møbler af træ, men den måde, de er bygget på, og den måde folk interagerer i dem, er unik. Jeg har aldrig oplevet lignende feedback med andre projekter, jeg har været involveret i, og derfor har jeg været fast besluttet på, at det er det her, jeg gerne vil. Det er en mulighed for at arbejde med det, jeg brænder for, forklarer Kristian Grove Poulsen.

Han er uddannet ingeniør med speciale i produktudvikling og innovation og har løbende udviklet produktet.

Den grundlæggende idé om at lave møbler til sociale siddeområder er der imidlertid ikke pillet ved, siden Timbernest for fire år siden blev udviklet til musikfestivalen Tinderbox. I dag har møblerne været ude på samtlige store danske festivaler og står i en række danske byer. Efter et stille corona-forår har forsommeren endda budt på stigende efterspørgsel.

- Efter en periode, hvor folk ikke har været fysisk sammen og har været indhyllet i den digitale verden med zoom-møder, tror jeg, mange fik øjnene op for idéen i vores koncept med sociale møbler, hvor man sidder overfor hinanden. Man vil gerne være sammen med familie og venner, og derfor tror jeg, at mange har villet bruge vores møbler til at skabe liv og ophold i gågaderne og de offentlige byrum, forklarer Kristian Grove Poulsen.

Timbernest har haft lokaler på Polymeren i Årslev siden april 2019, og det har været en stor fordel for Kristan Grove Poulsen. Førhen havde han ikke noget fast værksted, og det gav udfordringer for produktionen. Foto: Timbernest

På hans skrivebord står en åben pakke Lego Technic. Indimellem roder han lidt med elementerne fra kassen, men mest af alt bruger han den til at illustrere den model, som Timbernest i dag bygger på. Møblerne skal nemlig bygges op i moduler, der nemt kan samles, skilles og indgå i forskellige versioner.

- Vi har selvfølgelig solgt nogle af vores møbler, men langt de fleste lejer vi ud. Den modulære opbygning betyder, at vi nemt kan reparere dem, og når lejeperioden udløber, kan vi tage dem tilbage, skille dem ad og genbruge delene, så vi strækker dem til deres fulde levetid. Tanken er, at man ved en modulær opbygning kan producere mange forskellige produkter af de samme få dele, forklarer Kristian Grove Poulsen.

Annonce

Har vundet tysk klimapris

Mens Timbernest designer selve systemet, skal kunderne have frihed til at tænke kreativt og designe og tilpasse produkterne til deres individuelle behov og leje dem i den periode - kortere eller længere - de har brug for.

- Vi bruger danske materialer og danske producenter, upcyclede materialer og arbejder på at minimere affald. Udfordringen med at lave bæredygtigere produkter er, at de ofte er dyrere end andre, men får man skruet rigtigt på det, kan man ved at tænke bæredygtigt også skrue ned for omkostningerne i produktionen. Vores tanke er jo at genbruge de samme materialer i nye produkter, så det også giver mening økonomisk, forklarer Kristian Grove Poulsen.

Tidligere på året var den strategi blandt andet med til at sikre Timbernest den tyske klimapris “Sustainable Solutions for the Common Good” ved Kiel Innovations Festival, og selv om anerkendelsen og stoltheden over udnævnelsen selvfølgelig er værd at tage med, er det i højere grad relationerne og det netværk, Kristian Grove Poulsen er ved at opbygge i Tyskland, der giver grund til optimisme.

- Tyskerne lægger slet ikke skjul på deres begejstring. Jeg vil ikke sige, at de lapper vores danske design i sig, men de viser stor begejstring for det, og vi har fået taget hul på processen med at komme ind på det tyske marked. Det tager selvfølgelig lang tid, men festivalen har været en god lakmustest i forhold til at finde ud af, om der er en interesse for vores produkter syd for grænsen, siger Kristian Grove Poulsen, som netop skal til at fokusere mere på udadvendte aktiviteter.

Det er nu, Timbernest for alvor står sin prøve i forhold til, om virksomheden kan bære én, eller på sigt flere, fuldtidsstillinger.

- Der er sindssygt langt fra, at man jubler over det første salg, til man kan leve af det. Også længere end jeg havde regnet med. Men under studiet har jeg haft tid til at gøre konceptet bedre, og jeg har set det som en sandkasse eller legeplads, hvor jeg kunne bruge tid på at implementere de ting, jeg gerne ville have med i produktet, i stedet for at tænke kortsigtet på salget i næste måned.

- Nu bliver jeg nødt til at tænke omvendt, og det er en vanvittig god motivation. Nogle gange kan man godt komme til at sidde på sine hænder og tænke, at hvis vi lige forbedrer noget her og der, bliver projektet bedre og kunderne mere tilfredse. Det er en meget normal ingeniørtilgang. Men møblerne fungerer, og vi skal ud at sælge det, vi har. Fokus skal skiftes til at skabe noget mere salg, siger Kristian Grove Poulsen.


Jeg ved godt, at vores koncept næppe bliver en milliardforretning, men jeg håber at kunne inspirere andre til både at tænke på bæredygtighed, men også i socialt samvær med hinanden.

Kristian Grove Poulsen, ejer og direktør, Timbernest


Derfor har Timbernest prioriteret at ringe ud til samtlige kommuner for at komme i kontakt med dem, der tager beslutninger om de kommunale uderum, og der er også arbejdet på at skabe kontakt til forhandlere, så virksomheden som en lille spiller alligevel kan komme i spil til indretningen af uderum på store byggeprojekter.

- For fire år siden havde ikke regnet med at sidde her, men jeg vil gerne udvide konceptet og inspirere andre i forhold til at tænke i en mere bæredygtig retning. Vi har en udfordring i forhold til global opvarmning, energiforbrug og at der kommer flere mennesker på jorden, så det kan vi lige så godt. Jeg ved godt, at vores koncept næppe bliver en milliardforretning, men jeg håber at kunne inspirere andre til både at tænke på bæredygtighed, men også i socialt samvær med hinanden, siger Kristian Grove Poulsen.

Annonce

Nye produkter på vej

Kristian Grove Poulsen lægger ikke skjul på, at han sagtens kunne sidde i en større ingeniørvirksomhed og hente en større og mere sikker indkomst, men det er han ikke interesseret i.

- Man taler meget om, at ens job skal være meningsfyldt, men alligevel er løn ofte en afgørende faktor for mange. Selv om jeg nogle gange står i produktionen og selv skruer møblerne sammen, giver det her mening for mig. Selvfølgelig er det vækkeuret, der får mig ud af sengen om morgenen, men jeg glæder mig til at komme på arbejde. På det punkt tror jeg, der er mange, der misunder mig, siger Kristian Grove Poulsen.

Den arbejdsglæde vil han gøre alt for at holde fast i, og derfor deler han heller ikke det, han kalder en “Jesper Buch-agtig tilgang til iværksætteri” om, at man skal knokle 80 timer om ugen for at komme nogle vegne.

- Jeg tror ikke, man er effektiv i de timer, man lægger ud over de 37, og jeg tror ikke, at det er der, man får de kreative idéer. Man får nærmere tunnelsyn, og så handler det kun om eksekvering. Det tror jeg ikke er særligt sundt for en iværksætter, så den opfattelse vil jeg gerne til livs. Hvis man er effektiv, kan man måske ligefrem skrue ned til 30 timer. Selvfølgelig er der nogle opgaver, som skal udføres, men man må fokusere på kerneopgaverne og det, der er vigtigst, for at komme videre. Det håber jeg også selv at blive meget skarpere på, siger Kristian Grove Poulsen.

I den forbindelse gælder det om at få det modulære system endeligt på plads, så porteføljen med den vippende fire-personers gynge, loungeversion og de to stole kan suppleres med andre produkter. Lige nu har Kristian Grove Poulsen to ingeniørstuderende til at skrive afgangsprojekt i virksomheden, og opgaven går ud på at undersøge behovet for og designet af nye typer af sociale uderumsmøbler.

Timbernest

  • Designer og producerer sociale møbler, som stimulerer til naturligt samvær.
  • Det store vippemøbel er virksomhedens flagskib, og det blev udviklet af seks ingeniørstuderende i 2016, da de som et studieprojekt skulle skabe møbler til sociale siddeområder til festivalen Tinderbox. Siden har møblerne været lejet ud til samtlige store, danske musikfestivaler, og de står også i en lang række byer som Odense, Sønderborg, Slagelse og Løgstør.
  • Ejer Kristian Grove Poulsen, 28, er ingeniør med speciale i produktudvikling og innovation. Han har et par medarbejdere til at hjælpe sig. Ingen af dem arbejder dog fuld tid i Timbernest endnu.
  • Virksomheden tænker bæredygtigt og er en del af Odense Renovations EU-støttede projekt Cirkulær i Odense og arbejder med cirkulær økonomi. Timbernest bruger dansk træ, planter to træer for hvert træ anvendt i produktionen og forsøger at genbruge materialerne så længe som overhovedet muligt.
  • Timbernest kom ud af det seneste regnskab med et plus på knap 5000 kroner og har nu fokus på at øge salget.
Timbernest-møblerne findes i forskellige varianter og størrelser, og så lejer Kristian Grove Poulsen dem ud. For eksempel har de stået på alle de store danske festivaller. Foto: Timbernest
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Camillas allergivenlige sæber og rengøringsmidler hitter i Asien: Nu sætter finansiering fra Vækstfonden yderligere skub i salget

Annonce