Annonce
Sydjylland

Lasses lange weekend

Lasse Guldberg Sörns overvejer, om han skal ombygge sin kutter, så han kan fange rødspætter ved siden af rejefiskeriet. Foto: Carsten B. Grubach
Rømø er centrum for dansk rejefiskeri, men i dette efterår er der ikke de store fangster at hente.

HAVNEBY: Lasse Guldberg Sörns tager en slurk af den varme kaffe. Det regner udenfor, og det blæser, som det næsten altid gør her på havnen i Rømø. Han har søgt varmen og kaffen hos Poseidon Rejser, den ene af landets to rejefabrikker. Den anden, Klaas Puul, ligger lige overfor.

Rømø Havn er centrum for dansk rejefiskeri. Her samles de rejer, der ikke blot fiskes her, men også længere oppe ad den danske vestkyst. I Havneby sorteres de og sendes videre til Marokko og Holland. Lasse Guldberg Sörns har god tid og sukker bittersødt: - Jeg har fået en lang weekend.

Han er rejefisker, ejer kutteren HV67 Juvredyb sammen med sin svigerfar, men der er ikke noget at fiske i øjeblikket, selv om det egentlig burde være højsæson.

– Der er ingen rejer, men masser af hvillinger, som spiser dem. Og hvillingerne, som ligner torsk lidt, må vi ikke fiske. Så dem smider vi ud sammen med krabberne og rødspætterne, siger Lars Guldbjerg Sörns.

– Vi har højsæson forår og efterår, der er vi tit på 24/7. Om sommeren fisker vi kun om natten, for der gemmer rejerne sig for os om dagen. Men der er generelt blevet fisket for mange rejer, så priserne er lave. Det bliver et dårligt år, og det var det også sidste år, så jeg overvejer, om jeg skal bygge kutteren om og begynde at fange rødspætter også, men rejefisker, der bliver jeg ved med at være.

Rejefiskeri er mit kald. Jeg har prøvet andet fiskeri, men det er ikke mig. Det er måden, man fisker rejer på, jeg godt kan lide - Vadehavsfiskeriet er ikke bare ud og så langs, man arbejder med tidevandet, siger Lars Guldberg Sörns, der er 31 år og har fisket rejer, siden han var 15 år. Sammen med sin besætning på to mand sætter han bomtrawl. På trawlbommene er der anbragt slæbesko, der i op til flere timer glider hen over havbunden som meder, så man kan fange rejerne i sandet. Sandrejerne er nok bedst kendt som hesterejer, fordi man i tidernes morgen fangede dem med hestekraft.

Annonce
Det er måden, man fisker rejer på, jeg godt kan lide - Vadehavsfiskeriet er ikke bare ud og så langs, man arbejder med tidevandet.

Lars Guldberg Sörns, rejefisker

Sortering i tre størrelser

Der er 28 danske kutterlicenser til rejefiskeri, 13 af dem, inklusive de fem kuttere, der er i Havneby, leverer fangsten til Poseidon Rejer, der er hollandsk ejet og har fem ansatte på Rømø. Tre i produktionen, som sørger for sorteringen af millionvis af rejer, der skal pilles i Marokko, inden de ender i Holland, hvor hesterejer er en delikat spise, og to i administrationen. Den daglige leder Thomas Martinsen er på ferie, så i hans sted fører kontorassistent Elin Hansen, i daglig tale blot kaldet Søs, ordet.

Hun kan føre det med en vis erfaring, hun har været på fabrikken, der blev grundlagt i 1962, i 34 år og blev altså ansat, før Lasse Guldberg Sörns blev født og dedikeret til rejefiskeri.

– Vi sorterer i tre størrelser i maskinen. De største sendes ud i ferskvarehandel i Holland. Herhjemme er de ikke så efterspurgte. Der er jo små, og de skal pilles, og det kan også være farven, der gør det. De er jo ikke så røde som andre slags rejer. Hesterejer er populære i Tyskland, Holland, Belgien og Frankrig.

Rejerne, der fiskes i Esbjerg og Hvide Sande, ender også her, inden de sendes videre til Marokko og Holland, og det sker også, at der er tyske og hollandske kuttere, der lander deres fangst her, siger Søs, der om nogen ved, at det går op og ned med fiskeriet. – Man siger jo, at der kommer en dårlig sæson hvert syvende år, men sådan er det altså ikke denne gang.

I spidsbelastningsperioder kan Poseidon Rejer trække på et par pensionister og efterlønnere, og i de stille perioder som i dette efterår kan de ansatte i produktionen sørge for vedligehold - og holde ferie. Og rejefisker Lasse Guldberg Sörns? Ud over at undersøge prisen for en ombygning af sin kutter kan han hjælpe sin svigerfar i hans fritidslandbrug og hygge med familien, der lige er blevet forøget.

- Rejefiskeri er mit kald, siger Lasse Guldberg Sörns. Foto: Carsten B. Grubach
Kaffen varmer, men Lasse Guldberg Sörns får den betænklige mine på, når det drejer sig om sæsonens rejefiskeri. Foto: arsten B. Grubach
Rejerne sorteres maskinelt, og Christopher Bottenberg tjekker, at det går rigtigt til. Foto: Carsten B. Grubach
Millionvis af rejer ryger gennem sorteringsmaskinen hos Poseidon Rejer på Rømø. Foto: Carsten B. Grubach
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce