Annonce
Vestjylland

Lars er medejer af blomster-firma med milliardomsætning

Gæsten er ikke trådt mange skridt ind i hjemmet på Halgårdvej, før øjnene falder på en af de mange smukke buketter, der står i vaser rundt om i huset. - Det er Pernille, der har været på besøg i firmaet, konstaterer Lars Bay-Smidt med et smil og nikker hen mod hustruen, der lige som sin mand også godt kan lide blomster og planter. Foto: Morten Stricker
Siden 2020 har 53-årige Lars Bay-Smidt arbejdet i Plantas Group - en plante- og blomstergrossist, der sælger blomster og planter i både Danmark og i en lang række lande i Europa.

Mejdal: Han er vokset op i en familie, hvor det er mere reglen end undtagelsen, at man er selvstændig. Han fik sit første lederjob som 18-årig, og siden han blev 30, har der stået direktør på hans visitkort.

Navnet er Lars Bay-Smidt.

Han er i dag er 53 år, far til tre voksne børn og nybagt farfar. Han bor i et hus på Halgårdvej uden for Mejdal sammen med sin kone, Pernille, der er vokset op i Holstebro, bomuldshunden Buster og det sidste hjemmeboende af de fem sammenbragte børn.

Annonce

Hver dag pendler han til Aarhus, hvis han da ikke er på forretningsmæssige besøg andre steder i landet eller på forretningsrejse i udlandet. Pernille kører modsat vej - nordpå til Aalborg Portland, hvor hun er HR-direktør.

- Det er måske ikke så praktisk at bo i Mejdal, men vi er glade for at bo her, hvor vi har masser af netværk, siger Lars Bay-Smidt, der siden 2020 har været direktør - eller CEO, som det hedder i business-verdenen - for Plantas Group, som han ejer 20 procent af.

Plantas Group er en international plantekoncern, som for to år siden omsatte for 838 millioner kroner planter og blomster. Sidste år nåede omsætnings-tallet op på mere end en milliard kroner.

- I næste regnskabsår forventer vi at omsætte for 1,4 milliarder, siger direktøren, der denne torsdag for en gangs skyld har taget en hjemmearbejdsdag for at møde avisen i huset på den store grund med de høje træer, hvor han og familien har boet siden 2013.

Målet med de 1,4 milliarder i omsætning handler ikke bare om tal.

Det handler mere om, at man som virksomhed i blomsterbranchen er nødt til at have en vis størrelse for at kunne få producenternes opmærksomhed og om at have muskler nok til at drive de digitale systemer. Virksomheden er også nødt til at have en vis størrelse for at kunne tiltrække talenterne, forklarer han hen over den kop kaffe, han netop har hentet i køkkenet og taget med hen til spisebordet, der er placeret med udsigt til haven.

I plantevirksomhedens hovedsæde i Aarhus arbejder cirka 100 mand - og i alt har Plantas Group godt 200 ansatte i afdelingerne rundt om i landet - i blandt andet Aalborg, Kolding og Greve - samt i udlandet, hvor virksomheden er repræsenteret i Holland, Tyskland, Polen og Italien.

Fik smag for ledelse

Men lad os begynde med begyndelsen.

Lars er vokset op i Østjylland - mellem Randers og Mariager Fjord. Faderen drev et stort landbrug og hans mor et supermarked.

- Jeg er ud af en familie, hvor alle er selvstændige. Jeg var den eneste, der ikke havde et CVR-nummer, og det blev jeg drillet meget med i familien, smiler Lars og fortæller, at hans morfar var vognmand, mens farbrødre og tanter har titler som murermestre og frisører.

- Der blev jo altid snakket forretning ved middagsbordet, og jeg var ikke ret gammel, før jeg lærte at sige ordet afskrivning, fortæller han.

Der skulle dog gå en del år, før han fik det obligatoriske CVR-nummer som bevis på rollen som selvstændig.

Efter studentereksamen rejste han til Portugal i sit sabbatår og arbejdede for fødevareproducenten Beauvais, og her fik han - helt uden at have de nødvendige kvalifikationer, som han selv nævner - sit første lederjob.

- Det var her, jeg fik smag for ledelse, siger Lars, der hjemme i Danmark blev uddannet gartneritekniker.

- Så jeg kan alle plantenavne på latin, konstaterer han, og den viden skulle senere vise sig at blive nyttig for ham.

Karrieren i blomsterbranchen begyndte som juniorsælger hos Gasa, hvor han blandt andet kørte Europa tynd i sin Ford Mondeo for at få aftaler i hus. Efter kort tid i jobbet blev han forfremmet til eksportchef for Schweiz og Østrig.

- Det var nok, fordi jeg var en af de få, der var tilbage på kontoret, efter at flere medarbejdere havde forladt firmaet for at starte for sig selv, smiler han og mindes nogle år med fuld tryk på arbejdslivet .

- Det var vildt, men sjovt, siger han og fortæller, at han stadig ses med den klike, der opstod på jobbet. Nogle af dem arbejder han også sammen med i dag.

Annonce

15 år i køkkenbranchen

Dengang boede han og familien på Fyn, men hans eks-kone ville gerne hjem til Jylland. Familien flyttede derfor til Viborg, hvorfra han pendlede til jobbet i Odense. Men det blev for bøvlet, og da han også trængte til at prøve noget nyt, blev det til 15 år i køkkenbranchen - blandt andet som  administrerende direktør hos HTH.

I 2013 sad han som næstformand i bestyrelsen for Plantas Group, og da der i 2020 var et generationsskifte undervejs, greb han chancen for at blive medejer.

- Drømmen om at blive selvstændig har altid været der, fortæller Lars og tilføjer:

- Det var jo en forretning, jeg kendte, og da jeg havde midlerne til det, købte jeg mig ind.

Plantas Group har 40 års erfaring som blomster- og plantegrossist og sælger altså blomster og planter til blandt andet supermarkeder, blomsterhandlere og havecentre i både Danmark og i det meste af Europa.

Plante- og blomstervirksomheden har fuld fart frem og har de senere år oplevet vækstrater på ti procent om året. Inden for det seneste halve år har Platas Group købt tre virksomheder: Østjysk Blomsterengros, Danfleur og Euroflora, og i samme periode er der etableret to datterselskaber i henholdsvis Tyskland og Polen.

Der blev jo altid snakket forretning ved middagsbordet, og jeg var ikke ret gammel, før jeg lærte at sige afskrivning.

Lars Bay-Smidt, CEO
Lars Bay-Smidt er far til Frederik på 28 år, Simon på 25 år og Stine på 20 år, og hans kone, Pernille, er mor til Niklas på 26 år og Lærke på 21 år. Så der er fuldt hus ved familiesammenkomsterne. I fritiden prioriterer Lars at sætte tid af til træne crossfit tre gange om ugen, og der bliver også tid til haven - som han her ses ude i - og til sommerhuset i Skagen. Han finder også tid til at passe bestyrelsesposter i blandt andet i Bjerringbro-Silkeborg Håndbold. Foto: Morten Stricker

Købet af EuroFlora, der har speciale i eksport af danske potteplanter til især Sverige, Finland og Tyskland, er nummer tre i rækken af opkøb og det største virksomhedskøb til dato.

Annonce

Planter er boligindretning

Virksomheden står på tre kommercielle ben. Det første - og største ben - er at levere blomster og potteplanter til supermarkeder og dagligvarebutikker. Det andet er at levere blomster af en lidt bedre kvalitet og et lidt mere sofistikeret udvalg til professionelle blomsterhandlere.

- Vores tredje kommercielle ben er Flora Service, der opererer inden for convenience-segmentet med at sælger blomster og færdige dekorationer til tankstationer og 7/11-kiosker i hele Danmark, siger Lars Bay-Smidt og fortæller, at en fjerdedel af den samlede omsætning ligger på snitblomster og tre fjerdedel på potteplanter.

- De fleste potteplanter bliver produceret i Danmark, og den største koncentration af gartnerier ligger omkring Odense, siger han og fortæller, at det lige nu er de grønne planter, der hitter.

- Planter er jo boligindretning, siger han og nikker hen mod de store, grønne planter, der er strøet med lind hånd rundt om på stuegulvet.

En plante som Monstera - den med de takkede blade - er lige nu meget populær og kaldes for en bloggerplante, fordi det er sådan en plante. bloggere godt kan lide at vise frem i deres boligindretning.

Tendensen er, at vi også købet flere og flere snitblomster til at pynte op i vores hjem.

- Blomster gør hjemmet mere levende og farverigt, og når vi her under coronaen har været mere hjemme og er "kravlet tilbage i hulen", så køber vi flere blomster som en "everyday luxery", forklarer han om tendensen, der betød en stigning i omsætningen på mellem 15 og 20 procent under coronapandemien.

- Og når der er uro ude i verden, så pynter vi også mere op i vores hjem, tilføjer han.

Vidste du det om blomster?

Alle de påskeliljer, Plantas Group importerer, er produceret i England, der har det ideelle klima til produktion af påskeliljer.

De første påskeliljer kan købes i de danske butikker i begyndelsen af januar, og sæsonens sidste bliver op mod påske høstet i Skotland.

I Etiopien henter Plantas Group hver år 150 millioner roser - blomsterproduktion udgør syv procent af landets nationalprodukt.

Blomsterne bliver fløjet til de europæiske lande.

- Hvis blomsterne skulle være produceret i europæiske gartnerier, kræver det energi at opvarme drivhusene. Selv om vi bruger energi på at transportere blomsterne med fly, så er hver enkelt roses co2-aftryk kun 1/8 af det, det ville have været, hvis rosen var produceret i Europa, fortæller Lars Bay-Smidt.

Blomstervirksomheden arbejder på en mulighed for at sejle blomsterne hjem, men det kræver en løsning på at kunne opbevare dem i længere tid.

Roser importeres også fra lande i Sydamerika som Columbia og Ecuador.

- De roser, vi kan købe herhjemme, kommer næsten altid fra eksotiske steder i verden, fortæller Lars Bay-Smidt.   

Annonce

Det bedste, jeg har gjort

Lars Bay-Smidt er født med et konkurrencegen - det eneste, der kan berøve ham nattesøvnen, er de udfordringer, der er ude af hans kontrol - som for eksempel de konsekvenser for virksomheden, der følger i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine.

Og han holder af et arbejdsliv, hvor det er ham, der står på broen, som han udtrykker det. Det at det er en familieejet virksomhed, og det at han selv i bogstaveligste forstand har aktier i sin egen arbejdsplads, gør, at han finde et ekstra gear i sin arbejdsindsats, og at han tager beslutninger med hjertet.

Og drillerier ved familiesammenkomsterne om det manglende CVR-nummer er nu fortid. Det er Lars Bay-Smidt glad for. For som han siger:

- Det at få min egen virksomhed, er det bedste, jeg har gjort i mit liv.

Mere om Plantas Group

Plantas blev stiftet i 1979. Virksomheden har 180 medarbejdere og ejes af Honoré-familien, der har været  ejerfamilie siden 2006, samt Lars Bay-Smidt, der er CEO for Plantas Group og Elkær Gruppen i form af Family Office, der er efterkommerne efter Tvilum-stifterne.

Aktiv i Danmark, Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Østrig, Holland, Belgien, Frankrig, Italien, England, Polen, Baltikum og Rusland. Kontorer og terminaler i Danmark, Tyskland Holland, Italien og Polen.

Moderselskab for Plantas A/S, Proflora A/S, Flora Service Danmark A/S samt et ejendomsselskab.

Nettoomsætning i 2020/21: 940 millioner kroner.

Lars Bay-Smidt er her med på et gruppebillede af ledelsen i Plnatas og EuroFlora. Fra venstre ses Jens Elkær, KAM EuroFlora, Jim Svenssen, bestyrelsesformand EuroFlora, Lars Bay-Smidt, CEO Plantas Group, Morten Honore, CFO Plantas Group, Michael Solberg, KAM EuroFlora, Martin Estad, KAM EuroFlora og Leif Mortensen, KAM EuroFlora. Foto: Lasse Olsson
Annonce
Annonce
Erhverv

Ny sygeplejefaglig direktør har stået i spidsen for akutafdelingen i Horsens - nu skal hun helt op i helikopteren

Annonce
Fyn

Konferencecentre forventer nyt rekordår

Annonce
Erhverv

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Nordsjælland

Abekopper sender aktie på himmelflugt: Kvistgård-virksomhed stiger syv milliarder i værdi

Fyn For abonnenter

Biotech-firma i Odense blev kendt under corona: Fordobler millionoverskud efter testspurt

Erhverv

Analyse: Bankerne betaler ikke negative renter længere. Gør du?

Sydjylland

"Det viste sig at være helt nødvendigt med en oprydning": Spildevandsselskab har sagt farvel til top-direktør

Fyn

Sydfynsk cykelhandler i stort gear: Største overskud nogensinde

Annonce