Annonce
Erhverv

Landbrugsformand: Grøn omstilling skal tackles med udvikling - ikke afvikling

Drone over kornmarken. Landbrug & Fødevarer vil udvikle dansk landbrug bl.a. med ny teknologi frem for at afvikle erhvervet. Pressefoto

Danmark er et landbrugsland. Alene vores landskab gør en forskel. Tænk over det, hvis du er en af dem, der holder sommerferie sydpå og møder bjergene. Sådan et landskab har alle dage været en større udfordring at dyrke end vores flade arealer. Det danske vejrlig med hyppig vekslen mellem sol og regn gør også vores land perfekt til landbrug. Det giver os optimale forhold for at sikre godt foder til vores dyr, og vores køer trives samtidig med ikke alt for voldsomme varmegrader. Vores afgrøder bliver modne over længere tid, fordi vi ikke har sydens kraftige varme og sol.

Vores land er ganske enkelt skabt til landbrug. Det er med til at give os danskere nem adgang til en bred vifte af lokaltproducerede fødevarer.

Sådan er det ikke alle steder i verden. Store dele af verdens befolkning har mangel på mad. FN's verdensmål nr. to er Stop Sult. FN's mål er inden 2030 at afskaffe alle former for sult og underernæring og sikre, at alle mennesker har adgang til tilstrækkelig og nærende mad hele året rundt.

Annonce


Vores land er ganske enkelt skabt til landbrug. Det er med til at give os danskere nem adgang til en bred vifte af lokaltproducerede fødevarer.


Jeg er stolt af at være fødevareproducent i et landbrugsland, som også eksporterer fødevarer til andre lande - samtidig med at vi deler vores viden og støtter udvikling af andre landes landbrug. Det gør vi blandt andet ved at dele vores erfaringer med at udvikle produktionen og bøndernes medejerskab gennem den danske andelsmodel.

Andelsmodellen - den demokratiske selskabsform - er en anden ting, der udgør Danmarks fundament som landbrugsland. En anden er vores tradition for uddannelse af landmænd og medarbejdere og vidensdeling. Vi havde vidensformidling til bønderne, landbrugsuniversitet, landbrugsskoler og landbrugskonsulenter længe før andre.

I Danmark er vi kendt for at drive et moderne, effektivt landbrug. Vi er kendt for vores evne til at tilpasse og udvikle produktionsmetoder. Den evne skal vi bygge på, så vi kan fortsætte med at udvikle dansk landbrug og derigennem kunne finde løsninger, viden og teknologi, som både kan inspirere andre landes landmænd og fødevareproducenter og bruges af dem.

Den danske regering har i flere sammenhænge meldt klart ud med netop med samme budskab: Danmark er et landbrugsland, som vi skal udvikle; ikke afvikle. "Den grønne omstilling af landbruget skal ske klogt, fx ved at gøre brug af nye teknologier og løsninger. Målet er ikke at producere mindre, men at producere smartere. Danmark skal eksportere grønne fødevarer og løsninger – ikke blot flytte udledninger og arbejdspladser til andre lande,” lyder det fra regeringen.

Det bakker vi op om og holder øje med. Christiansborg-forhandlingerne om landbrugets fremtid er på sommerpause nu, men vi vil gerne gentage, at der er brug for en bred politisk aftale om landbrugets fremtid.

Desværre har der hen over foråret og forsommeren været nogle, der har argumenteret for, at vi i Danmark skal hugge bremser i for landbrugsproduktionen. Det er jeg selvfølgelig ikke enig i.

Vi skal udvikle, ikke afvikle, vores landbrug. Vi skal bruge vores erfaringer og vores viden og stærke innovationskraft til at finde de løsninger, der skal sænke det globale klimaaftryk ved landbrugsproduktion, samtidig med at vi formår at producere mere mad til en voksende verdensbefolkning.

Nogle mener, at de gør klimaet og miljøet en tjeneste ved at lægge stramme krav og rammer ud over danske landmænd, så vi i Danmark stilles markant ringere end vores europæiske kolleger. Det vil ødelægge vores muligheder og økonomiske fundament og være første skridt mod at afvikle dansk landbrug. Det vil bare betyde, at den mad, vi producerer i vores stalde og på vores marker, i stedet vil blive produceret i udlandet. Så må danske forbrugere importere maden i stedet. Det er ikke fremgang. Tværtimod.

Lad os tackle den grønne omstilling med udvikling og tro på at samarbejde, investeringer og innovation endnu en gang kan skabe nye løsninger, der kan bidrage med indtjening og arbejdspladser i Danmark - ikke mindst i landdistrikterne. Med de rigtige rammer for både landmænd, virksomheder, forskning og innovation kan Danmark kan blive et fyrtårn for fremtidens bæredygtige fødevareproduktion.

De skriver Erhvervsklummen

Erhvervsklummen skrives på skift af:

Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv

Mira Lie Nielsen, bolig- og formueøkonom, Nykredit

Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Søren Søndergaard, formand, Landbrug & Fødevarer

Lars Sandahl Sørensen, direktør, Dansk Industri

Lars Aagaard, direktør, Dansk Energi

Annonce
Annonce
Erhverv

Vindmølle-vokseværk i Munkebo: Lorc er gået fra nul til 25 megawatt på syv år - og er klar til at bygge endnu større

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Eventyret på Industrisvinget: Fra lys idé til succesfuld forretning

Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland For abonnenter

Brødre har ramt en guldåre i roboteventyr: Markrobot giver kæmpe vækst hos sydjysk virksomhed

Erhverv

Aarhus-firma hyrer flere medarbejdere: Computerspil sælger for 365 millioner før det er udgivet

Erhverv For abonnenter

285 mand var sendt hjem, alligevel satte fynsk fabrik rekord i overskud

Erhverv For abonnenter

Dansk erhvervsliv mister sine enhjørninger til udlandet

Erhverv For abonnenter

Lastbilchaufføren Lasse er møgtræt af ulovligt parkerede campingvogne på motorvejs-rastepladser: Er blevet svinet til, når han har påpeget problemet

Erhverv

Sunde kunder hjælper Danske Bank til større milliardoverskud

Annonce