Annonce
Erhverv

Sydbank: Lad pengene arbejde for dig gennem investering i aktier

Michael Dalgaard Sørensen,investeringsrådgiver, Sydbank Aarhus. Pressefoto

Hvor går du hen med din opsparing, når det koster i negativ rente at have penge stående på en almindelig bankkonto, og obligationerne ikke giver afkast? Svaret kunne være aktier.

2020 var et af de mere usædvanlige aktieår. Jeg havde forudset en mere afdæmpet udvikling i forhold til 2019, men det gik lige omvendt, selv om der ikke var mangel på kriser.

Covid-19 gik fra at være et kinesisk fænomen til en verdensomspændende pandemi, der satte den globale økonomi på vågeblus. Briterne lagde fra og forlod EU under stort bulder og med ”hvem-blinker-først”-forhandlinger om en handelsaftale lige til det allersidste. Verden bed negle, mens det amerikanske valg nærmede sig og sluttede i en farce, som rystede verdens ældste demokrati.

Annonce

Alligevel stod aktieinvestorerne med små undtagelser støt i dette stormvejr af usikkerhed, som normalt ville ryste markederne alvorligt. 2020 blev i stedet et rigtigt fornuftigt år med et historisk løft af det danske eliteindeks OMX25 med hele 33,7 procent, mens amerikanske aktier var en historie om gevinst til de frække i klassen især koncentreret om de store tech-selskaber, som tordnede i vejret.

Kan det fortsætte? Nok ikke i samme takt, som vi så i 2020, men heller ikke uden fornuftige afkast. Vi kommer formodentlig til at se en mere rolig sejlads på aktiemarkederne. Meget kommer dog til at afhænge af kampen mod corona.

Hvor hurtige er landene til at vaccinere, opstår der nye mutationer, og kan verdenshandelen regenerere hurtigt med Joe Biden som præsident i USA, der formodentlig vil bløde op den på protektionistiske kurs, som hans forgænger Trump indførte?

Helt overordnet forudser jeg, at aktieåret 2021 bliver en lang rejse tilbage til normalen i takt med, at vi ser Covid-19 nedkæmpet, og økonomierne blive lukket op. Det vil, selv om der kan forekomme bump på rejsen, lægge en solid bund under aktierne.

I kombination med den lave rente, der ser ud til at holde sig på et lavt niveau flere år frem, vil kapitalen søge mod aktiemarkedet i mangel på bedre alternativer. TINA (There Is No Alternative) lever stadig.

Vi har sat de danske aktier på gult afkastbarometer på grund af den dyre prisfastsættelse, som er resultatet af stigningerne i 2020. Men de er ikke uden potentiale, da danske virksomheder viser sig at være dygtige og godt ledet, som giver dem et forspring for konkurrenterne.

En forcering af den grønne omstilling i USA og en omlægning i det amerikanske sundhedsvæsen under den nye præsident Biden kan også få en positiv betydning for de danske aktier. Men de kommer, må jeg understrege, fra et højt udgangspunkt.


Med fornuftige langsigtede investeringer og med en risikoprofil, som passer til din økonomi og dit temperament, kan du få formuen til at vokse fornuftigt i stedet for at høvle den ned med hjælp fra inflationen og den negative rente.


De amerikanske aktier er præget af samme forhold. Et godt aktieår sætter sin naturlige begrænsning for fortsatte stigninger samtidig med, at Biden stiller en hårdere virksomhedsbeskatning i udsigt.

Det betyder formodentligt mindre udbytte til investorerne.

Det får til gengæld pilen til at pege på Europa, hvor aktierne ikke har oplevet den samme stigningstakt som i Danmark og USA. Dette efterslæb giver potentiale, ikke mindst set i lyset af et mere gunstigt handelsklima med USA, efter handelskrigeren Trump modtvunget har forladt Det Hvide Hus.

Den politiske udvikling i USA kan også få betydning for aktiemarkederne i Fjernøsten. En lempeligere pengepolitik i verdens største økonomi USA kan være med til at fremme eksportsektoren i disse lande og gavne deres aktiemarkeder, som vi også har markeret med grønt.

Så har man penge på kontoen, er der god grund til at tænke i at lade overskuddet arbejde på aktiemarkederne ikke mindst på baggrund af den negative rente, som mange pengeinstitutter har indført på almindelige konti.

Er der plads til at sætte til side, så sørg for at få pengene til at yngle. Tag en snak med din bankrådgiver og få lavet en gennemgang af din økonomi. Aktiemarkederne er et af de få steder, hvor det kan lade sig gøre.

Med fornuftige langsigtede investeringer og med en risikoprofil, som passer til din økonomi og dit temperament, kan du få formuen til at vokse fornuftigt i stedet for at høvle den ned med hjælp fra inflationen og den negative rente.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Forfatter Peter Borbergs har været fascineret af Piet Hein siden 1990'erne: Må knibe sig selv i armen over kildematerialet til stor biografi

Annonce