Annonce
Erhverv

Kunst spiller central rolle i lægehus: Det er lige så vigtigt som DHL-stafetten

- Jeg elsker de kunstnere, der kaldes konkretisterne, for deres ofte grafiske, farverige kunst, siger Thore Eriksen om sit valg af et yndlingsværk fra Kunstmuseum Brandts samling. Foto: Susanne More
- Kunsten åbner op for nogle anderledes samtaler, forklarer læge Thore Eriksen, initiativtager til kunstforeningen i Fyns største lægehus.
Annonce

ODENSE: I Fyns største lægehus på Skt. Anne Plads i Odense har kunsten fået en central rolle. Ikke bare som gængs ”venteværelse-kunst”, men som socialt omdrejningspunkt i en utraditionel form for kunstforening.

To gange om året skaber de fire læger bag foreningen en udstilling med 20-25 værker af danske samtidskunstnere, der også selv bidrager med at vælge malerier og hænge dem op. Derefter er der fernisering for de over 100 ansatte samt venner og familie, på de i alt 32 klinikker med praktiserende læger, speciallæger, tandlæger og fysioterapeuter.

- Det er vigtigt for os socialt, for når vi står der til åbningen med et glas i hånden og taler om kunsten, kommer vi også til at tale om alt muligt andet end det rent faglige. Vi har også andre ting, vi samles om, for eksempel DHL stafetten, men kunsten åbner op for nogle anderledes samtaler. Kunst rammer måske nogle andre end lige dem der løber, og begge måder at ses på er vigtige for os, siger læge Thore Eriksen, initiativtager til kunstforeningen.

Annonce

Kendte kunstnere udstiller

I lægehuset har der været udstillinger med kendte, danske kunstnere som Signe Jais, Bo Thobo-Carlsen, Bella Husted og Kunstnerparret Lisbeth Eugenie Christensen og Per Ahlmann.

- Kunstnerne er dejlige at samarbejde med, og de går entusiastisk ind i at vælge malerier, og hvordan de skal ophænges, selv om mange af dem jo er vant til at udstille meget større og nok også finere steder, siger Thore Eriksen.


Jeg synes, det signalerer noget særligt, at vi har valgt at investere i et originalt værk til klinikken. Mine patienter spørger ofte til det, enten fordi de kan lide det - eller fordi de synes, jeg skal skifte det ud. Uanset hvad, så var den dialog nok ikke kommet med en plakat i ramme.

Thore Eriksen, læge


- I starten samarbejdede vi med gallerier fra Odense og Svendborg, men efterhånden finder vi selv frem til de kunstnere, vi vil udstille. Vi har så et beløb, vi afsætter, så hver kunstner er garanteret mindst et salg, tilføjer han.

Annonce

Udtryk er aldrig ligegyldigt

Thore Eriksen vælger et værk fra Kunstmuseum Brandts faste samling at blive fotograferet ved. Det er af Knud Hvidberg, en af de danske konkretister – og samme kunstner, som Thore Eriksen har et stort maleri hængende af på sin klinik:

- Jeg synes, det signalerer noget særligt, at vi har valgt at investere i et originalt værk til klinikken. Mine patienter spørger ofte til det, enten fordi de kan lide det - eller fordi de synes, jeg skal skifte det ud. Uanset hvad, så var den dialog nok ikke kommet med en plakat i ramme, siger Thore Eriksen.

- Jeg synes, generelt vi i Danmark er gode til at bruge kunsten i det offentlige rum på skoler, arbejdspladser og hospitaler. Det er jo en gammel tanke i sundhedssystemet, at smukke omgivelser virkelig betyder noget, lige fra naturen og de smukke udsigter på de gamle sanatorier til i dag, hvor kunstnere som Poul Gernes har udsmykket for eksempel Herlev Hospital. Udtryk er jo aldrig ligegyldigt, siger Thore Eriksen.

Privat deler Thore Eriksen sin store interesse for kunst med hustruen, Lene. De er sammen ved at bygge en større samling af 80'er kunst op.

- Da jeg som studerende opdagede ”De unge vilde”, som efter at maleriet var erklæret dødt som kunstform, begyndte at male store, ekspressionistiske farverige malerier og blev vildt populære, blev jeg meget betaget af den tids kunst. Nu er det min og Lenes fælles passion at samle værker af dem og andre kunstnere fra 80'erne, siger Thore Eriksen.

Mellem kunst og ledelse

  • Kunstnere og erhvervsfolk har altid haft en gensidig fascination og afhængighed. Mæcener og kunstsamlere som Carl Jacobsen, Hirschsprung, Knud W. Jensen og vor tids Annie og Otto Detlevs har gennem århundreder præget kunsten i Danmark.
  • Men hvordan præger kunsten erhvervslivet?
  • Som moderne leder møder man i dag en forventning om, at man viser, ikke blot sine forretningsmæssige værdier, men også de menneskelige sider, der ligger bag.
  • I et samarbejde mellem Kunstmuseum Brandts og Erhverv+ har vi derfor bedt 10 fynske ledere fra det offentlige og private præsentere et yndlingsværk og fortælle, hvordan de bruger kunsten som led i værdibaseret ledelse i dag.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Velkomment politisk fokus på digitalisering

Annonce