Annonce
Erhverv

Ladies First giver gode råd til at øge fleksibiliten: Det er nødvendigt, at vi genforhandler arbejdslivet post-corona

Louise Marie Genefke og Nikoline Nybo er partnere i netværks- og rådgivningsvirksomheden Ladies First. Foto: Morten Pape

Skal vi uligestilling til livs, er det afgørende, at vi sætter fokus på mænd og kvinders muligheder og ansvar – både i arbejdslivet, men i særdeleshed også i privatlivet. Dette kræver mere fleksibilitet i arbejdet og en genforhandling af arbejdslivet, som det udleves og organiseres i dag.

Mange af os oplever for alvor uligestillingen mellem kønnene, når vi får børn. Og her har forskning længe vist, at valget om at få børn stiller kvinder langt dårligere på arbejdsmarkedet end deres mandlige modpart – ikke bare i årene efter de har fået børn, men også i resten af arbejdslivet.

Kvinders lønudvikling følger ikke med mændenes, de oplever færre forfremmelsesmuligheder, og barslen koster dyrt på pensionsopsparingen.

Annonce

Vi ser også, at balancen mellem familie-og arbejdsliv får flere kvinder end mænd til at vælge en karriere på deltid, ligesom det også oftest er moderen, der tager sig af børnenes sygedage. En fordeling, som i høj grad skyldes, at det oftest bedst kan betale sig for familiens økonomi, at kvinden går ned i tid og står for størstedelen af de hjemlige arbejdsopgaver.

Kønsarbejdsdelingen i hjemmet påvirkes således i høj grad af kønsarbejdsdelingen på arbejdsmarkedet – og vice versa. Og det skal der snart gøres op med, spørgsmålet er bare hvordan.


Kvinders lønudvikling følger ikke med mændenes, de oplever færre forfremmelsesmuligheder, og barslen koster dyrt på pensionsopsparingen. Vi ser også, at balancen mellem familie-og arbejdsliv får flere kvinder end mænd til at vælge en karriere på deltid, ligesom det også oftest er moderen, der tager sig af børnenes sygedage.


Her kan coronapandemien blive vores redning, for med hjemsendelser ser vi nu konturerne af, at øget fleksibilitet og hjemmearbejde kan bryde med den kønsarbejdsdeling, der længe har hæmmet ligestillingen på det danske arbejdsmarked.

Men kære leder, tungen skal holdes lige i munden, for øget fleksibilitet og hjemmearbejde kan også resultere i det modsatte resultat, uden den rette ledelsesindsats.

Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. Pandemien har tilbudt en længe ventet mulighed til at reflektere over, hvordan arbejdsmarkedets (til tider stive) rammer påvirker arbejdslivet - og det hele liv.

Det viser en ny undersøgelse, som vi har lavet i Ladies First Network, hvor vi har indsamlet kvinders arbejdslivsoplevelser under corona.

Om Ladies First

Ladies First blev oprindelig oprettet som en forening i 2012. I første omgang med fokus på kvindelige iværksættere og med som drev en række netværksgrupper i Aarhus og København - for eksempel netværksgrupper for kvinder på barsel.

  • I 2017 blev foreningen Ladies First omdannet til en virksomhed som ApS.
  • I 2019 købte Louise Marie Genefke og Nikoline Nybo virksomheden, som de driver i dag sammen med titler som henholdsvis partner og administrerende direktør (CEO) samt partner og drifts-/vicedirektør (COO).
  • Louise Marie Genefke har en baggrund som både leder og underviser. Hun er cand.mag. i Kommunikation, Marketing & Management og, har en MA i ledelse. Louise Marie er tidligere leder af Erhvervsakademiet og ekstern lektor ved Aarhus Universitet gennem mange år.
  • Nikoline Nybo er bachelor i Antropologi og desuden uddannet Kaospilot. Hun har fokus på kønsstudier, dynamikker i fællesskaber og forandringsledelse.
  • Forretningen står i dag på to ben, hvor den ene er netværksdelen. Ladies First driver i dag netværk i Odense, Herning, Horsens, Aabenraa, Aalborg og Aarhus.
  • Netværksforløbene bærer titlen Work. Derudover arrangerer Ladies First også en række mindre netværksmøder med navnet Meet.
  • Som det andet ben i virksomheden tilbyder Ladies First rådgivning for virksomheder under navnet Inclusio.
  • Samlet set består Ladies First online-community af 16.000 kvinder.

Undersøgelsen tegner et tvetydigt landskab; mange stortrives i hjemmearbejdssituationen, netop på grund af fleksibiliteten, mens en stor del mistrives grundet et stigende samlet arbejdspres. Fælles for begge lejre er dog, at størstedelen udtrykker at opleve bedre handlemuligheder i en arbejdssituation kendetegnet ved større fleksibilitet i forhold til prioriteringen af tid og selvledelse.

Fleksibilitet må ikke ske på bekostning af kvinderne. Fokus på fleksibilitet kan være en vej til øget ligestilling, da vi nu har rum til at genforhandle hverdagens prioriteringer og de traditionelle kønsrollemønstre, herunder ansvarsområder.

Men en advarsel bør falde: For muligheden for hjemmearbejde må selvfølgelig ikke resultere i, at kvinderne, fortsat og i endnu højere grad, forbliver hjemmets projektledere og ansvarstagere.

Derfor skal både mænd, kvinder og ledere være skarpe og opmærksomme på den fælde, der også potentielt ligger heri. Fremtidens ledere bør derfor udforske hjemmearbejdets potentiale både for trivslen og ligestillingens skyld.

For med øget fleksibilitet og ansvar for eget arbejde på hjemmekontoret, sker en højere grad af selvledelse, og hvordan støtter man som leder ens medarbejdere heri og bryder med det tidligere skel mellem det private og professionelle?

Vi ser det som nødvendigt, at værktøjer til nærværende og inkluderende ledelse skal indlejres i ledelseskompetencen, og derfor vil vi give følgende råd:

1. Udsted kørekort til selvledelse. Forventningsafstem i forhold til ansvar, roller og arbejdsopgaver. Samskab klare rammer og retningslinjer: Hvem gør hvad, hvornår og hvordan? Det er afgørende, at der kommer klare aftaler og spilleregler for, hvad henholdsvis du og medarbejderne tager sig af - og hvilken rolle i spiller i hinandens hverdag.

2. Skab nærvær gennem uformel kommunikation. Uformel kommunikation er en kilde til det nærvær og trivsel. Vær som leder opmærksom på at skabe muligheder for den uformelle samtale. Det kan være et kort telefonopkald eller tjek ind med fokus på trivsel, nye behov og ønsker for arbejdslivet.

3. Faglig sparring på afstand. Vær til rådighed for medarbejderne. Lad dine medarbejdere vide, hvad dine arbejdsopgaver er, eller hvordan din kalender ser ud - og sæt tidsrum af til sparring, hvor de kan kontakte dig. På denne måde oplever medarbejderen, at de har et sikkerhedsnet og mulighed for støtte.

Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Kig med indenfor i Oldenborghus: Spritnye ungdomsboliger står snart klar og der er mange ledige

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Annonce
Erhverv

Vindmølle-vokseværk i Munkebo: Lorc er gået fra nul til 25 megawatt på syv år - og er klar til at bygge endnu større

Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland For abonnenter

Eventyret på Industrisvinget: Fra lys idé til succesfuld forretning

Sydjylland For abonnenter

Brødre har ramt en guldåre i roboteventyr: Markrobot giver kæmpe vækst hos sydjysk virksomhed

Erhverv

Aarhus-firma hyrer flere medarbejdere: Computerspil sælger for 365 millioner før det er udgivet

Erhverv For abonnenter

285 mand var sendt hjem, alligevel satte fynsk fabrik rekord i overskud

Erhverv

Sunde kunder hjælper Danske Bank til større milliardoverskud

Erhverv

Ulovligt parkerede campingvogne sætter lastbiler i dilemma på rastepladser: Enten skal de parkere ulovligt eller bryde regler om køre- og hviletid

Annonce