Odense: Krisztina Vajda Rygård har hele sin barndom været det, hun kalder en computernørd, og har altid været vild med strategi- og rollespil. Da hun for nogle år siden fandt ud af, at hun og hendes kone ventede en lillebror, tænkte hun derfor med det samme "fedt, så kan vi spille Playstation sammen".
Hun smiler, når hun fortæller historien, for kort efter slog det hende, hvor kønsstereotyp en opfattelse, der ligger dybt i hende, selv om hun som lead frontend developer hos Hesehus og mentor for IT-landsholdet netop forsøger at bryde med fordomme om kvinder i it og gaming.
- Det er dybt indgroet i vores kultur - selv i mig - at it ikke er for kvinder, og det er jo dybt forkert, understreger Krisztina Vajda Rygård, som dog - foreløbig uden held - har forsøgt at lokke sin seks-årige datter med ind i spilverdenen.
Om det lykkes med hendes to-årige søn ved hun selvfølgelig ikke endnu, men selv spiller hun fortsat gerne The Witcher på Playstation og føler sig privilegeret af at kunne bibeholde legen i sit job som udvikler.
- Jeg føler på en måde, at jeg får løn for at spille. Det er sjovt at lave det, jeg laver. Det er lidt som at bygge med lego-klodser, bare digitalt. Jeg elsker også at bygge med lego-klodser analogt, og det er lidt det samme at bygge en hjemmeside. Man har en masse små klodser, der skal sikre en side, som alle kan bruge, og hvor det er så nemt som muligt at opnå det, man klikker ind på siden for at gøre, forklarer Krisztina Vajda Rygård.
Stadig få kvinder
Hendes ansøgning om at blive dansk statsborger er netop blevet godkendt, og hun har aldrig været i tvivl om, at hun ville bo et andet sted end Ungarn, hvor hun er vokset op. Hun var træt af landets politiske situation, som er præget af korruption og dårlig økonomi.
Samtidig ville hun - trods stor respekt for dem, der kæmper for lige rettigheder til alle uanset seksualitet i Ungarn - hellere rykke til England eller Danmark for at kunne leve et helt almindeligt familieliv i mere frisindede omgivelser.
Krisztina Vajda Rygård, lead frontend developer hos Hesehus og mentor for IT-landsholdetJeg begyndte min uddannelse i 2010, og selv om det er mere end 10 år siden, synes jeg ikke, det har rykket sig ret meget siden. Da jeg for nogle måneder siden holdt en gæsteforelæsning i webteknologi på SDU, var der stadig næsten ingen kvinder blandt de studerende.
Efter i en periode først at have læst marketing management fandt hun sin rette hylde på uddannelsen til multimediedesigner og siden webudvikler. Et miljø, hvor andelen af kvinder faldt betragteligt i takt med, at Krisztina Vajda Rygård bevægede sig mere og mere i retning af en fremtid som webudvikler.
- Og antallet af kvinder faldt endnu mere, da jeg efter uddannelsen skulle ud at have et job. Mange af kvinderne ender i en rolle som projektledere eller i en anden ledelsesrolle. Noget, hvor man ikke koder. Jeg begyndte min uddannelse i 2010, og selv om det er mere end 10 år siden, synes jeg ikke, det har rykket sig ret meget siden. Da jeg for nogle måneder siden holdt en gæsteforelæsning i webteknologi på SDU, var der stadig næsten ingen kvinder blandt de studerende, fortæller Krisztina Vajda Rygård.
Vil give noget tilbage
Det skal der laves om på.
Derfor har hun gennem årene været frivillig i en række initiativer, der skal få flere til at få øjnene op for, at man sagtens kan blive en del af it-branchen, selv om man ikke har kodet fra barnsben.
Blå bog
- Krisztina Vajda Rygård er vokset op i Ungarn, men rykkede til Danmark, da hun var færdig med gymnasiet. Hendes ansøgning om dansk statsborgerskab er netop blevet godkendt, og hun venter nu kun på grundlovsceremonien til februar.
- Har en professionsbachelor i Web Development fra Københavns Erhvervsakademi fra 2014 og arbejder som lead frontend developer hos Hesehus i Odense. Samtidig er hun mentor for IT-landsholdet og var en vigtig spiller i projektets seneste store event om e-sport.
- Er gift og har to børn.
Da Krisztina Vajda Rygård fik muligheden for at blive mentor for IT-landsholdet, var hun derfor ikke i tvivl om, at hun gerne ville være et af de forbilleder, hun selv har spejdet langt efter i branchen.
- Det er vigtigt for mig at give noget tilbage, og jeg tror, at vi med IT-landsholdet kan inspirere andre piger og kvinder til i højere grad at overveje en uddannelse indenfor it. Til vores E-sport-event var der en masse spilnørder som så IT-landsholdets kvinder, og det har helt sikkert en betydning. Det kan godt være, man ikke er bevidst om den, men det er med til at forme, hvad man opfatter som normalt, mener Krisztina Vajda Rygård.
Fordel at være kvinde
Hos Hesehus har man i 20 år haft fokus på at skabe en mere ligelig kønsfordeling, og hvert år tager it-virksomheden for eksempel imod folkeskole- og gymnasieelever til den årlige Girls' Day in Science, hvor de møder kvindelige rollemodeller, der fortæller om deres arbejde.
Krisztina Vajda Rygård ser også rollen som mentor for IT-landsholdet som en mulighed for, at Hesehus' HR-afdeling kan skabe en dialog og få information om, hvad de unge kvinder på it-uddannelserne lægger vægt på, når de efterfølgende skal ud at søge job.
Hun er ikke i tvivl om, at det gør en forskel, at begge køn er repræsenteret, når man skal udvikle software. Alene af den grund at det altid er vigtigt at have nogle i målgruppen for det produkt, man arbejder med. Samtidig giver det en anden dynamik på en arbejdsplads, hvis begge køn er repræsenteret. Det er hun tilsyneladende langt fra den eneste, der mener.
- Det har været utroligt nemt at komme ind i branchen. Man bliver ikke hyret, fordi man er kvinde, men fordi man er god, men er man begge dele, åbner dørene sig måske i endnu højere grad end for de mandlige udviklere, der nu også har let ved at finde job. Man bliver bombarderet med tilbud, så man har høj jobsikkerhed. Og det er ikke bare et job. Det er et godt job, hvor man normalt har gode vilkår og arbejder i et godt kontormiljø, understreger Krisztina Vajda Rygård.