Annonce
Vestjylland

Kristian har nået målet: Nu serverer flere danske restauranter alt godt fra Limfjorden omkring Venø

24-årige Kristian Borbjerggaard har drevet Venø Seafood i fem år. Nu har han investeret i syvdobling af kapaciteten og er chef for seks ansatte. Foto: Thomas Maxe
24-årige Kristian Borbjerggaard har solgt alt godt fra Limfjorden omkring Venø i fem år. Nu har han investeret i vækst og er chef for seks ansatte.

VENØ: Et lastvogntog og fire personbiler har klemt sig om bord på Venøfærgen, så der opstår kortvarigt trafikprop, da vi efter knap to minutters sejlads kommer i land på den lille Limfjordsø, lige på den anden side af sejlrenden ind til Struer.

Det er naturen, som har lokket de knap 200 fastboere her til Venø. Og som hvert år får tusindvis af gæster til at sejle eller tage færgen til Venø for at bade, sejle, fiske, vandre eller bare slappe af.

En af øens mest kendte sommerhusejere er Christian Kjær, der i 20 år var gift med rejsedronningen Janni Spies. En anden sommerhusejer er 24-årige Kristian Borbjerggaard, der trods sin unge alder har passeret fem års jubilæum som indehaver af Venø Seafood.

Annonce

- Da jeg startede op, var 95 procent af de østers, der blev serveret på danske restauranter, importeret. Og samtidig blev de bedste østers her fra Limfjorden sendt til eksport. Så min plan var ganske enkelt at få danske restauranter til at købe mere dansk, fortæller Kristian Borbjerggaard.

Hans timing var god, for han ramte en bølge med mere fokus på kvalitets-råvarer og helst lokalt producerede råvarer. Og mad fra Limfjorden passer nu engang bedre ind i ”det nordiske køkken” end franske østers.

En god historie

Det er ikke første gang, at nogen har forsøgt at sælge fisk, hummere, muslinger og østers fra den lille virksomhed på Venø. Men det er første gang, at nogen er brudt gennem lydmuren og har fået succes med at drive en virksomhed, der bliver ved med at give overskud.

Venø Seafood ApS

Venø Seafood sælger ferske østers, hjertemuslinger, hummere og krabber. Alt er fanget lokalt i Limfjorden og sælges primært engros til restauranter og fiskehandlere, mens en mindre del sælges direkte til forbrugere via egen webshop.

Virksomheden begyndte oprindeligt som fiskeopdræt og østers-anlæg, men fik først succes fra sommeren 2016, da den dengang blot 18-årige Kristian Borbjerggaard startede med at leje sig ind i virksomheden.

Østers kan spises rå, så virksomheden er underlagt skrap kontrol af Fødevarestyrelsen, der kommer på besøg fem-seks gange om året. Venø Seafood har bestået alle kontrolbesøg uden anmærkninger de seneste tre år og har dermed Fødevarestyrelsens ”Elite-smiley”.

For to år siden solgte Kristian Borbjerggaad 20 procent af virksomheden til Tommy Raabo Fischer, indehaver af Danmarks største fiskehandel i Torvehallerne i København. Sammen med et lån skabte det mulighed for at investere 10 millioner kroner i en markant udvidelse af produktionsanlægget på Venø. Lige nu giver det arbejde til syv mand.

Økonomien i Venø Seafood har i opstarten været præget af relativt små tal, men altid med et lille overskud på nederste linje. Det nye, større produktionsanlæg blev først taget i brug for et år siden, så effekten er ikke slået igennem i senest offentliggjorte regnskab, der viser et overskud før skat på lidt over 200.000 kroner.

Hjemmeside: www.venoeseafood.dk 

Kristian Borbjerggaard har fået meget positiv omtale på grund af sin unge alder, men nøglen til hans succes ligger nok nærmere i hans evner inden for branding, altså evnen til at italesætte den ekstra herlighedsværdi, som følger med, når man køber noget fra lille, charmerende Venø.

- Det er ærligt talt en smule besværligt at drive virksomhed på en ø. Så jo, det var nok lettere at placere virksomheden på havnen i Struer, men det giver noget særligt, at vi er her midt i naturen på Venø, og at vores østers, hjertemuslinger og hummere er hentet op af Limfjorden, som vi er lige midt i, siger han og erkender, at det giver en del praktiske udfordringer at drive virksomhed på en ø:

- Vi ligger meget tæt på kysten, som man gør overalt på Venø, så det er meget besværligt at få byggetilladelse til udvidelse på grund af kystbeskyttelseszonen. Det var også et større arbejde at få fragtet beton herover med færgen, da vi udvidede produktionen, og medarbejderne har også et stykke vej på arbejde.

Der findes flere store leverandører af blåmuslinger, men Venø Seafood er en af de få, som sælger de små hjertemuslinger. Det er lidt af et pillearbejde, men kokkene er glade for slutproduktet. Foto: Thomas Maxe

Men det er nu engang her, virksomheden hører hjemme. Og restaurant-kokke, fiskehandlere og grossister i hele landet har taget budskabet til sig: Råvarerne bliver lidt bedre, når de friske varer bliver skyllet ned med en god historie om idylliske Venø.

Annonce

Kunde blev investor

En af de gode, faste kunder er Tommy Raabo Fischer, indehaver af Danmarks største fiskehandel i Torvehallerne i København. Han blev ikke kun en vigtig forretningspartner, men også en god ven af Kristian Borbjerggaard - og en god ven var netop, hvad han fik brug for, da han ville realisere sin vækstplan.

- Østers skal ligge i et rensebassin, før de kan sælges. Vi skal være sikre på, at de er helt fri for bakterier, og at der ikke er sand eller mudder i dem, når de forlader os, så det kræver noget plads. Hidtil var kapaciteten på 15 tons østers pr. år, men jeg ville gerne udvide, fortæller Kristian Borbjerggaard.

De mente, at jeg var for ung til at låne så mange penge. Virksomheden var kun tre år gammel, og hvad nu hvis det ikke gik?

Kristian Borbjerggaard, indehaver af Venø Seafood

Den dengang 22-årige iværksætter gik derfor til sin bank og bad om et lån til at realisere sin vækstplan, der ville kræve en investering på omkring 10 millioner kroner.

- De mente, at jeg var for ung til at låne så mange penge. Virksomheden var kun tre år gammel, og hvad nu hvis det ikke gik? Kunne det så sælges til andre, så banken havde sikret sine værdier? Og var Venø Seafood overhovedet så meget værd, som jeg mente? Næh, de ville godt låne penge ud til landbrug, men åbenbart ikke til seafood, konstaterer Kristian Borbjerggaard, som var noget slukøret efter mødet med banken.

Han fortalte Tommy Raabo Fischer om sin vækstplan, og svaret lød prompte: ”Lad os mødes og tale mere om det”.

- Vi havde talt om det i 20 minutter, og så nåede vi frem til, at Tommy skulle købe 20 procent af virksomheden. Det havde han faktisk længe været interesseret i. Og da jeg så gik tilbage til banken og kunne bekræfte, at min nye investor var enig i min egen værdisætning, så var de pludselig til at snakke med, fortæller Kristian Borbjerggaard.

Det nye, større anlæg gik i drift for knap et år siden, nu med kapacitet til at håndtere 110 tons østers om året. Inspirationen hentede han i Frankrig.

- Dernede bruger man ikke glasfiber-kar, men kar af beton. De har dem stående udendørs, men det ville være forbudt i Danmark, fordi man ikke kan beskytte fødevarerne mod skadedyr. Der er jo også risiko for, at en måge skider i bassinet, så vi har udvidet hallen, så de nye beton-kar står indendørs, forklarer han.

Annonce

Nytår giver travlhed

Ved siden af det øgede salg til erhvervskunder har Venø Seafood også åbnet for salg via hjemmesiden direkte til privatkunder, som kan få leveret levende hummere og andre friske varer i is-kasser. Sidste år blev der afsendt 680 is-kasser med nytårs-østers til hele landet.

- Lige op til nytår er vi nødt til at sætte telefonsvarer på, fordi rigtig mange ringer for at få råd om, hvordan de skal håndtere de hummere og østers, de har købt. Jeg har ellers lagt instrukser i kassen, men mange tør ikke åbne kølekassen, så de ringer for at spørge, om det er okay at gøre det? Vi skal vist have fundet en bedre løsning på det, siger Kristian Borbjerggaard.

Det store salg gav en speciel udfordring. Østers bliver fanget på kun halvanden meters vanddybde. Det er for lavt vand til en båd, så det er faktisk fridykkere, som svømmer ned og ”plukker” østers. De kan hente 500-800 kilo på en god dag.

- Normalt dykker de efter østers indtil sidst på efteråret, og så lever fangsten i vores egne bassiner, indtil de er klar til nytårssalget. Men sidste år havde vi budgetteret salget for lavt, så dykkerne måtte ud igen kort før jul. De peb godt nok noget over at skulle ud i det kolde vand i december, siger Kristian Borbjerggaard.

Annonce

Næse for mersalg

Hans næse for salg og markedsføring er også tydelig på hjemmesiden, hvor salget af hummere, østers og muslinger er kombineret med relaterede produkter, for eksempel en østers-kniv, champagne og kaviar.

- Sidste år var vi den største internetbaserede forhandler af kaviar. Det er faktisk lidt vildt, når man tænker på, at det ”bare” er et produkt, som jeg begyndte at videresælge for at have lidt ekstra i webshoppen, siger han.

Omtrent halvdelen af alle danske iværksættere giver op inden for de første fem år. Kristian Borbjerggaard er drønet forbi den milepæl og har bevist, at Venø Seafood er levedygtig. Nu er fokus på vækst, men også på et godt og stabilt arbejdsliv, for der er trods alt stadig 50 år forude, inden han når pensionsalderen.

- De første år var jeg helt alene om at skulle tage alle beslutninger. Jeg kunne selvfølgelig tale med min mor og far, men det er ikke helt det samme. Derfor er jeg også rigtig glad for, at jeg fik Tommy med som investor og medejer, for nu har han ”hånden på kogepladen”, og det giver noget helt andet, når vi taler om forretningen, forklarer Kristian Borbjerggaard.

Annonce

Bedre balance

Han er også ved at finde en god balance mellem arbejde og fritid.

- Det er lidt ligesom, når det er høst-tid i landbruget. Der er nogle tidspunkter i sæsonen, hvor der bare er meget travlt. Og sådan er det. Men ingen kan ikke holde til at arbejde 80-90 timer om ugen hele tiden. Min kæreste og jeg har bygget et hus i Tvis, lidt uden for Holstebro, og vi har et sommerhus her på Venø. Der skal også være tid til at slappe af, så jeg er blandt andet blevet bedre til at holde fri i weekenden, også selv om det koster mere i løn, når en anden skal se til dyrene, fortæller han.

Samtidig har han fundet ud af, at han ikke skal for langt væk fra hallen med rislende vand og tonsvis af østers, muslinger og hummere.

- Jeg forsøgte i en periode at trække mig væk og bruge min tid på kontoret for at fokusere på salg, markedsføring og så videre. Men det fungerede ikke. Jeg kan rigtig godt lide at være i produktionen, så det skal jeg ikke for langt væk fra, siger Kristian Borbjerggaard.

Og så trækker han i ”Harboøre-habitten” igen. Det er kun middag, så der kan stadig nå at blive pakket et par tons østers mere inden fyraften.

Annonce
Annonce
Vestjylland For abonnenter

Kronprinsen og fodboldstjernerne går i tøj fra Ringkøbing: Frederik og Casper sælger eksklusive jakker til de kendte

Annonce
Erhverv

Klumme: Familieoverdragelse af fast ejendom kan fremover ske efter en +/-20%-regel

Annonce
Erhverv

Klumme: Højt afkast til lav risiko - undervurderer du også din tidshorisont?

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Juryen måtte skride til afstemning for at finde en vinder: Cane-Line er Fyns bedste til vækst

Erhverv

Klumme: Ønskelisten til den danske investorkultur

INSPIRATIONSPRISEN

Torben Larsen viser vejen i kampen mod mangel på arbejdskraft: Derfor fortjener han Inspirationsprisen

Østjylland

Ny bog guider: Sådan undgår du, at din klimatale bliver tom snak

INSPIRATIONSPRISEN

Jesper Refning modtager Inspirationsprisen på Fyn: Han tror på mennesket og sætte kollegerne fri til at lede selv

Erhverv

Fynsk cannabisfabrik bryder lydmuren - Lægemiddelstyrelsen godkender første danske produkt

Annonce