Annonce
Fyn

Kreativitet og genbrug hjælper folk tilbage til arbejdsmarkedet

Efter et langt sygdomsforløb er Anne Jensen nu socialfaglig medarbejder i Blitek Social, hvor hun blandt andet er sparringspartner og guide for borgere i recoveryforløb. Samtidig bruger hun kunst og kreative fællesskaber til at hjælpe folk med stress, angst og depression. Foto: Trine Grauholm
Anne Jensen er med til at håndholde mennesker med udfordringer tilbage til arbejdsmarkedet gennem Blitek Social og foreningen "At danse med livet".
Annonce

Odense: Hun var tøjdesigner med fuld knald på karrieren, da hun i 2011 fik konstateret brystkræft og efter en årrække med operationer og behandlinger også blev ramt af en depression.

Siden vendte hun sin egen nedtur til noget positivt og givende, og i dag fungerer Anne Jensen som et link til virkeligheden for udsatte mennesker, der trods psykiske udfordringer kæmper for at vende tilbage til et liv, der også indeholder et arbejde.

- Da jeg blev syg, kunne jeg slet ikke holde modebranchen ud. Alting skulle være lavet i forgårs, og ingenting er godt nok. Alle har en mening om alting. Når man bliver syg, bliver det fuldstændigt meningsløst at diskutere, om en smal stribe skal være to eller fem millimeter, fortæller Anne Jensen.

Undervejs i sit eget forløb besluttede hun at bruge sin kreativitet til at halse efter andet end nye kollektioner, og da hun samtidig selv er tilkendt fleksjob efter sin lange sygdomsperiode, giver det god mening at bruge sine kreative evner til at hjælpe andre. Som socialfaglig medarbejder i Blitek Social arbejder hun med borgere i recoveryforløb, og derudover står Anne Jensen for en række tilbud i foreningen "At danse med livet", som både foreningens medlemmer og borgerne i recoveryforløb kan deltage i.

Det gælder for eksempel et maleværksted, mens andre tager sig af hæklecaféer, kolonihaven og andre fællesskaber, der alle er målrettet mennesker med stress, angst og depression, men hvor de er sammen om det, de kalder "et tredje fælles". En metode, Anne Jensen også kender fra uddannelsen til kunstterapeut, som hun er i gang med.

Annonce

Link til virkeligheden

- Det kan være svært at komme ind til de ting, der er svære at tale om, hvis man sidder og kigger hinanden i øjnene. Men det at tegne, male, sætte farver på noget, lytte til musik eller meditere kan være en fantastisk øjenåbner, forklarer Anne Jensen, der også bruger de kreative redskaber til at arbejde med individuelle forløb.

Hun er sparringspartner og guide for to kvindelige kandidater, som er ved at blive afklaret til pension eller flexjob. Da Anne Jensen selv har været hele afklaringsprocessen igennem, er hun både troværdig og indsigtsfuld og ikke mindst et godt eksempel på, at der altid findes en vej.

Den hjælper hun recovery-kandidaterne med også at finde, og en del af den opgave består i at hjælpe dem med det, Olivia A. Jørgensen, direktør i Blitek Social, kalder "hverdagslivs-mestring", så stressen og de mentale udfordringer bliver håndterbare.

Lige nu har Anne Jensen løbende samtaler med to kvinder, som har det svært, og på en måde bliver hun deres link til virkeligheden i en tid af deres liv, hvor ensomheden kan fylde meget.

Sådan var det også for 43-årige Louise Kjær, der har kæmpet for at holde sig selv og familien oven vande efter en traumatisk barndom, der for cirka 13 år siden fik hende til at bryde sammen.

Beskeden var klar. Louise Kjær var udbrændt, havde posttraumatisk stress, angst og depression og skulle lære at acceptere, at hun aldrig ville blive 100 procent den samme igen.

- Det har været noget af det allersværeste at acceptere, for jeg har været vant til at have styr på mit liv og være den, der havde kontrol over tingene, fortæller hun.

Det er 13 år siden, Louise Kjær for alvor gik ned med flaget og blandt andet fik at vide, at hun ikke bare havde stress men var decideret udbrændt. Siden har det i lange perioder været svært for hende at tro på fremtiden, men genbrugsbutikken i Nansensgade i Odense har været et vendepunkt for hende, og nu er hun meget motiveret for at komme gennem det afklaringsforløb, hun er i gang med. Derefter ved hun nemlig, at der venter et fleksjob til hende. Foto: Trine Grauholm

Modstræbende blev hun anbefalet at komme i foreningen "At danse med livet", men de første mange gange turde hun slet ikke gå ind og være en del af fællesskabet.

Langsomt har hun imidlertid lært at have tillid til de andre medlemmer, og for Louise Kjær har det været helt afgørende, at det er mennesker, der alle selv har prøvet at være ramt af forskellige psykiske udfordringer og derfor ved, hvad det vil sige.


Jeg havde slet ikke troet, jeg ville være nået hertil, men der skete virkelig noget, da Olivia nævnte, at hun gerne ville lave den genbrugsbutik.

Louise Kjær, på vej i fleksjob


Det afgørende vendepunkt kom imidlertid først, da Louise Kjær fortalte, at hun gerne ville arbejde med genbrug, og Olivia A. Jørgensen fra Blitek Social tog med ud for at se på et egnet lokale nær Louise Kjærs hjem.

Det blev startskuddet til den genbrugsbutik, der i dag hedder Nansensgade 15, og som er fyldt med tøj, bøger og interiør til meget få penge.

- Det her er min lille drøm, og derfor har jeg også 10 gange mere lyst til at kæmpe for det hele nu. Jeg er ikke så god til at hjælpe mig selv, for jeg har altid skullet hjælpe alle andre. Måske er det derfor, jeg godt kan lide genbrugskonceptet, hvor vi får donationer ind, som vi sælger billigt til folk, der ikke har så mange penge.

- Og så er jeg sammen med andre, der forstår mig. Derfor behøver jeg ikke forklare, hvis jeg har en dårlig dag. Jeg ved, at jeg kun har halvandet minut hjem, hvis jeg har en dårlig dag og ikke kan holde ud at være her, siger Louise Kjær.

Annonce

Fleksjob i vente

Louise Kjær er lige nu to timer to gange om ugen i butikken, og det var for eksempel hende, der sørgede for at få lov at leje butikkens lokaler i Nansensgade. Når hun på et tidspunkt er færdig med sit recoveryforløb og afklaringen af sine faglige og mentale ressourcer og interesser, ved hun allerede nu, at der er et fleksjob til hende.

Det har Olivia A. Jørgensen sørget for.

- Jeg havde slet ikke troet, jeg ville være nået hertil, men der skete virkelig noget, da Olivia nævnte, at hun gerne ville lave den genbrugsbutik, fortæller Louise Kjær glad.

Og det er netop det, det handler om for Olivia A. Jørgensen: At skabe de muligheder, der hjælper mennesker tilbage til arbejdsmarkedet.

Uanset om det drejer sig om to eller 10 timer om ugen. Samtidig vil hun ligesom Anne Jensen gerne have samfundet til at se på diagnoser, som noget, der kan vendes og bruges konstruktivt.

- Der er meget skam forbundet med diagnoser, og det er ærgerligt, for diagnoser er bare en beskrivelse af nogle problematikker, som i øvrigt kan forsvinde igen, siger hun.

Genbrugsbutikken i Nansensgade skal med tiden blive et sted, hvor borgere både kan komme i recoveryforløb og praktik, og så skal butikken på sigt kunne skabe økonomi til at have folk ansat i fleksjob. Foto: Trine Grauholm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Camillas allergivenlige sæber og rengøringsmidler hitter i Asien: Nu sætter finansiering fra Vækstfonden yderligere skub i salget

Annonce