Annonce
Erhverv

Kommentar: Giv sårbare unge en chance til og et job - før det er for sent

Unge falder alt for ofte tilbage i ny kriminalitet, hvis de først er kommet galt afsted. Hvis de har lagt kriminalitet bag sig, så giv dem en chance til, opfordrer Erhverv+ journalist Thomas Maxe.

Recidivister er det pæne ord for dem. Bag den kliniske betegnelse gemmer sig alt for mange mennesker, som vender tilbage bag tremmer, når de først én gang har prøvet turen.

Ifølge Danmarks Statistik begår to ud af tre dømte ny kriminalitet inden for to år efter løsladelsen. Det er et gennemsnit. Det kolde faktum er, at jo flere gange du er blevet dømt, jo højere sandsynlighed er der for, at du bliver recidivist.

Dermed er det helt åbenlyst, at vi som samfund har den bedste chance for at hjælpe dømte til at bryde mønsteret, hvis vi griber ind så tidligt som muligt.

I virkeligheden er det jo blot, hvad gode ledere i alle andre forhold kalder ”rettidig omhu”: Gør noget ved problemet, inden det bliver værre!

Alligevel oplever kriminelle, som har udstået deres straf og måske har uddannet sig under afsoning, at de bliver afvist på arbejdsmarkedet.

- Det er totalt no-go, hvis du har en plet på straffeattesten, lyder det slukøret fra en ung mand i Erhverv+.

Heldigvis findes der virksomheder, hvor CSR-politik er mere end bare papir: Arbejdspladser med hjerterum og overskud til at tage sårbare unge ind og tanke deres selvværd og selvtillid op ved at lade dem mærke, at de kan noget; at de er dygtige til noget, og at nogen holder af dem og har brug for dem.


Heldigvis findes der virksomheder, hvor CSR-politik er mere end bare papir.


Kan man ikke nøjes med det helt uvurderlige i at se et ungt menneske vokse fra grim ælling til svane, kan man se på de tørre tal: Økonomer Uden Grænser har beregnet, at samfundet sparer 14-21 millioner skattekroner, hver gang ét ungt menneske bliver selvforsørgende i stedet for at havne i ny kriminalitet.

Tilgivelse er sjældent så let, som det lyder, når præsten prædiker. Men er det virkelig nødvendigt at give en dobbelt-straf ved at skære alle tidligere straffede over én kam og udelukke dem kollektivt fra arbejdsmarkedet - også dem, som har lagt fortiden bag sig?

Arbejde med sårbare unge kan være hårdt. Der vil ofte komme skuffelser og ærgrelser undervejs. Men når det lykkes, får man ikke bare en højt motiveret og loyal medarbejder eller kollega.

Frem for alt kan man vinde en plads i et andet menneskes hjerte, fordi man troede på, at de ville og kunne noget – ofte længe inden, de selv turde tro på det. I længden er den glæde nok den største fortjeneste, man kan tage med sig, den dag pensionsopsparingen kommer til udbetaling.

God læselyst.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce