Annonce
Erhverv

Kolding Havn tæt på at slå alle tiders rekord – manglede kun to af de store læs

Trods uro om havnens fremtid og en corona-pandemi leverer Kolding Havn den næsthøjeste godsomsætning nogensinde i 2020. Det er blandt andets større aktivitet i bygge- og anlægsbranchen, der trækker op. Foto: Henri Rix
Travlhed i specielt bygge- og anlægsbranchen førte til, at Kolding Havn trods en pandemi og uro om fremtiden var snublende tæt på at slå rekorden i godshåndtering.

Kolding: Godsomsætningen på Kolding Havn nærmede sig sidste år det rekordhøje niveau fra 2017, der målt i tons var det største i havnens historie.

- Vi var kun to skibe fra at nå rekorden. Godsomsætningen var kun godt 20.000 ton fra at slå rekorden fra 2017. Det svarer til kapaciteten på to af de største skibe, som lægger til i Kolding Havn, siger Anders Vangbjerg Sørensen, der er administrerende direktør på Kolding Havn.

- Vi er godt tilfredse, men vi ville selvfølgelig gerne have slået rekorden, siger Anders Vangbjerg Sørensen.

Annonce

Fremtiden for den kommunalt ejede havn kom endelig på plads i november 2020, hvor et stort flertal i byrådet besluttede, at havnen i fremtiden skal afgive arealer til byudvikling. Samtidig har det været et år, hvor havnen skulle styre gennem en pandemi.


Vi er en havn i vækst, og vi er dygtige til det, vi gør, og vi bliver hele tiden dygtigere,

Anders Vangsbjerg Sørensen, direktør for Kolding Havn


- Det har været et kaotisk år. Når vi kigger på det politiske, så har det været interessant. Det er den ene ting. Samtidig forventede vi, at corona ville presse os på omsætningen. Men det har vist sig, at fordi byggeriet har haft travlt, så har havnen også haft travlt. Samtidig er vi en del af fødevarekæden. Hvis vi ikke leverede råvarer til foder til kyllinger, grise og malkekøer, så var der ikke noget i køledisken. Når der er corona, så holder man jo ikke op med at spise, siger Anders Vangbjerg Sørensen.

Marked i vækst

Samlet blev der flyttet ikke mindre end 1,28 millioner ton gods over kajkanterne. Det er en fremgang på 14 procent i forhold til 2019. Det er særligt større mængder af materialer til bygge- og anlægsbranchen, blandt andet cement, grus og skærver, der trækker op.

- Vi er en havn i vækst, og vi er dygtige til det, vi gør, og vi bliver hele tiden dygtigere, siger Anders Vangsbjerg Sørensen, der fortæller, at antallet at skibe i 2020 landede lige omkring 500 for hele året.

Det er på niveau med 2019.

- En af de fordomme, vi nogle gange hører, det er, at det er nogle gamle coastere, der kommer til Kolding. Det er ikke rigtigt. Det kigger vi hele tiden på. Skibene bliver nyere. De bliver længere og bredere. Men de stikker ikke dybere, siger Anders Vangsbjerg Sørensen, der lige nu oplever, at markedet for de mindre havne, som den i Kolding vokser.

- Der er mindst 100 havne i Europa, der minder om Kolding Havn, og det er et marked, der oplever vækst. Der bliver også bygget nye skibe til det her marked. Man kan godt få den opfattelse, at det er de helt store containerskibe, der rykker. Men det her marked - som går under navnet short sea shipping - er i vækst, siger Anders Vangsbjerg Sørensen.

Annonce

Sikre arbejdspladser

I Kolding Havns bestyrelse er formand Tobias Jørgensen (V) først og fremmest godt tilfreds med, at det er lykkedes at holde et højt aktivitetsniveau i et år, som på flere områder har været udfordrende, lyder det i en pressemeddelelse.

- Jeg er glad for, at Kolding Havn i en tid med både tumult omkring havnens fremtid og midt i en corona-pandemi leverer den næstbedste godsomsætning nogensinde, udtaler bestyrelses­formanden og tilføjer:

- Som lokalpolitiker ser jeg en stor værdi i den rolle, som havnen spiller i erhvervslivets forsyningskæder. Vores omsætning af gods taler et tydeligt sprog om, at virksomhederne i regionen har brug for en lokal havn. Kort afstand til en havn er med til at holde virksomhedernes omkostninger nede, og på den måde er det med til at sikre arbejdspladser i Kolding og omegn.

Annonce
Annonce
Vestjylland For abonnenter

I 2010 var de seks medarbejdere - nu er der 100 og en omsætning på over 100 millioner kroner: Det er lidt en vild historie

Annonce
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hurra, nu kommer der et nyt mærke på din mad

Annonce
Erhverv

Klumme: De midtjyske virksomheder mangler arbejdskraft - Her er otte gode råd

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Klumme: I København betaler virksomhederne bare, men det gør de ikke i resten af landet

Erhverv

Klumme: Solceller på erhvervsbygninger – skattemæssig afskrivning

Erhverv

Restauranter og barkonge efter rekrutteringsproblemer: Nu hyrer vi igen masser af personale

Erhverv

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-virksomhed er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Østjylland

Handskefabrikkens vilde udvikling: Randers er blevet til Rhanders og vil være Danmarks Gucci

Annonce