Annonce
Sydjylland

Kolding-firma får kæmpe millionbeløb til at bygge stort anlæg som gemmer grøn strøm til vindstille dage

Hvordan opbevarer man den strøm, som vindmøller producerer, når det er vindstille? Green Hydrogen Systems med hovedsæde i Kolding har fået 66 mio. kr. i bidrag til at bygge storstilet anlæg til netop at gemme grøn strøm. (Arkivfoto)
Grøn strøm skal lagres som enten brint eller andre brændstoffer, så energien kan bruges i vindstille perioder. Green Hydrogen Systems i Kolding har fået bevilliget 66 mio. kr. fra et stort EU-projekt til at bygge et nyt anlæg i den såkaldte energipark GreenLab Skive.

Kolding: Hvordan sikrer man grøn strøm i stikkontakterne hos både virksomheder, i huse og lejligheder, når Danmarks mange vindmøller står stille?

Her kommer især brint ind i billedet, fordi vindmøllestrøm gennem den såkaldte elektrolyse kan omdannes til brint, der kan opbevares, indtil den skal bruges - og her kommer koldingvirksomheden Green Hydrogen Systems ind i billedet.

Virksomheden, der har specialiseret sig i brintteknologi, kan se frem til en bevilling på 66 mio. kr., som skal bruges til at bygge et nyt elektrolyseanlæg, der gemmer grøn strøm.

Annonce

- Endelig får vi noget gavn af det dårlige vejr i Danmark. Det blæser ad pommern til ude på Nordsøen, og vi kan stille mange flere vindmøller op, end vi har brug for strøm på land. Derfor er vi nødt til at lave noget af strømmen om til for eksempel brint eller andre brændstoffer, udtaler Kasper T. Therkildsen, der er teknologichef i Green Hydrogen Systems i en pressemeddelelse.

Prisen på produktion af brint skal ned

De 66 mio. kr. indgår som en del af et større EU-finansieret projekt på i alt 225 mio. kr., som fordeles på virksomheder i Danmark, Norge, Frankrig og Storbritannien. Hovedformålet er, at prisen på at producere brint eller lignende brændsler, som er omdannet fra eksempelvis vindmøllestrøm, skal ned.

- Det endelige mål er jo, at det ikke skal kunne betale sig andet end at lave grønne løsninger. Det er det, det går ud på. Det er der, vi skal hen, udtaler Kasper T. Therkildsen fra Green Hydrogen Systems.

Bevillingen skal bruges på projektet døbt GreenHyScale, som skydes i gang i løbet af oktober 2021. I 2024 skal der så stå et 100 MW elektrolyseanlæg klar i GreenLab Skive, der ventes at blive det største af sin slags.

Selvom Green Hydrogen Systems er specialiserede i elektrolyseanlæg og bæredygtig produktion af brint, krævede det grundige overvejelser at indsende en ansøgning til et projekt af den størrelsesorden.

- Call’et kom jo i efteråret, og det skulle vi lige tygge lidt på. Vi er en virksomhed i voldsom vækst, så på det tidspunkt var vi slet ikke lige så store, som vi er nu. Derfor skulle vi lige overveje, om vi kunne bide over et projekt af den kaliber, siger Kasper T. Therkildsen.

Det skal millionerne bruges på

Green Hydrogen Systems med hovedsæde i Kolding har fået bevilliget 66 mio. kr. fra et stort EU-projekt, der skal gøre produktionen af brint billigere. 

Konkret skal der bygges et nyt anlæg i den såkaldte energipark GreenLab Skive, der kan gemme den grønne strøm fra vindmøllerne til perioder, hvor der er vindstille. Strømmen gemmes enten som brint eller et andet brændsel.

Anlægget i Skive skal bestå af et 100 MW elektrolyseanlæg, som skal stå færdigt i 2024. Projektet skydes i gang i oktober 2021.

Annonce
Annonce
Vestjylland For abonnenter

I 2010 var de seks medarbejdere - nu er der 100 og en omsætning på over 100 millioner kroner: Det er lidt en vild historie

Annonce
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hurra, nu kommer der et nyt mærke på din mad

Annonce
Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-virksomhed er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Klumme: De midtjyske virksomheder mangler arbejdskraft - Her er otte gode råd

Erhverv

Klumme: I København betaler virksomhederne bare, men det gør de ikke i resten af landet

Erhverv

Klumme: Solceller på erhvervsbygninger – skattemæssig afskrivning

Erhverv

Restauranter og barkonge efter rekrutteringsproblemer: Nu hyrer vi igen masser af personale

Erhverv

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Østjylland

Handskefabrikkens vilde udvikling: Randers er blevet til Rhanders og vil være Danmarks Gucci

Annonce