Annonce
Erhverv

Klumme: Vogt din virksomhed for digitale banditter

Michael Kirkeby, erhvervsdirektør, Sydbank Herning. Pressefoto

Det er en kendt sag, at kriminelle i mange år har forsøgt at tømme privat- og erhvervskunders konti på forskellige kreative måder. For at sætte en stopper for de digitale banditter har danske banker sat massivt ind på området, og det har virket. I dag bliver mange sager udtaget til manuel behandling, og det har forhindret mange forsøg på svindel.

I de første tre måneder af 2021 blev danske betalingskort ifølge tal fra Danmarks Nationalbank misbrugt for ca. seks millioner kroner. Set med ærlige øjne er enhver svindlet krone en krone for meget, men lidt overraskende er det måske alligevel for mange, at det svindlede beløb er rekordlavt. Misbruget af danske betalingskort har nemlig været stærkt faldende siden 2016, hvor det første gang blev opgjort af Nationalbanken.

Desværre betyder den positive udvikling inden for betalingskortområdet ikke, at de kriminelle er ophørt med deres samfundsskadelige aktiviteter. Tværtimod. Kreativiteten blandt svindlere lader til at være stor, når det gælder om at finde nye fremgangsmåder i forsøget på at skille gode borgere og virksomheder fra deres ærligt tjente penge. Når en fremgangsmåde ophører med at fungere, sker det ofte, at slynglerne opfinder nye metoder.

Annonce

På erhvervsområdet findes der adskillige digitale trusler, som landets virksomheder bør være opmærksomme på, før det ender med erfaringer, man helst ville være foruden. Virus og malware, ransomware, fakturabedrageri, phishing og CEO-fraud er forskellige begreber for kriminelle handle-mønstre, der ofte advares imod. Hvert begreb er komplekst nok til, at det kan rumme en selvstændig klumme, men for eksemplets skyld vil jeg fremhæve CEO-fraud - også kendt som kontaktbedrageri og direktørsvindel.

Det danske samfund er et udpræget tillidssamfund, både hvad angår borgernes tillid til hinanden og deres tillid til staten og de offentlige institutioner. Et højt tillidsniveau har en kolossal værdi for et samfund, fordi det er med til at skabe trivsel, tryghed og troværdige relationer mellem mennesker og får samfundslivet til at fungere lettere. Bagsiden af medaljen er, at denne tillid kan udnyttes og misbruges, og det er netop, hvad digitale banditter i mange tilfælde forsøger at gøre.

Kort fortalt går CEO-fraud ud på at franarre en virksomhed oplysninger eller pengebeløb ved at udgive sig for at være virksomhedens direktør eller bestyrelsesformand. Bedrageriet foregår ofte via e-mail, hvor en digital bandit sender en e-mail til for eksempel bogholderen i en virksomhed fra en e-mailadresse, der på overfladen ligner direktørens eller formandens. Her vil vedkommende bede om at få overført et pengebeløb, ofte under indtrykket af, at det haster. Reagerer man på e-mailen, vil gerningspersonen typisk følge op med en e-mail med kontooplysninger, hvor der ønskes penge overført til.

Ifølge Rigspolitiet er ferieperioder højsæson for CEO-fraud, fordi centrale medarbejdere kan være afskåret fra jævnlig kontakt med hinanden. Emnet er derfor højaktuelt her mod slutningen af maj, men også relevant resten af året, da der allerede findes talrige eksempler på danske virksomheder, der har været ramt af fænomenet.


Ifølge Rigspolitiet er ferieperioder højsæson for CEO-fraud, fordi centrale medarbejdere kan være afskåret fra jævnlig kontakt med hinanden. Emnet er derfor højaktuelt her mod slutningen af maj, men også relevant resten af året.


For at forsvare sig mod CEO-fraud kan virksomhedens medarbejdere eksempelvis kontrollere mailadressen på afsenderen, også i en travl hverdag, for at sikre sig, at adressen rent faktisk tilhører den pågældende direktør. Det er dog hændt, at mailkonti er blevet overtaget af kriminelle, så derfor anbefales det at foretage et opkald til direktøren, hvis vedkommende i en mail har bedt om overførsler af penge eller lignende. Vær gerne ekstra opmærksom, hvis man bliver bedt om at overføre penge til konti i udlan-det. IT-kriminelle bruger ofte udenlandske bankkonti, da de er sværere at spore.

De kriminelle er foruroligende dygtige, og det kan faktisk være lidt af en opgave at følge med i deres kreative og ulovlige fremgangsmåder. Men det er vigtigt, at vi hele tiden gør, hvad vi kan, for det er med til at forhindre, at disse kriminelle elementer får frit spil.

Ved at kaste lys over deres metoder bliver det nemlig langt sværere for dem at svindle via eksempelvis CEO-fraud, og det er bestemt noget, vi sagtens kan undvære i det danske erhvervsliv - præcis som med misbruget af danske betalingskort, som vi er godt på vej til at sætte en endegyldig stopper for.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Forfatter Peter Borbergs har været fascineret af Piet Hein siden 1990'erne: Må knibe sig selv i armen over kildematerialet til stor biografi

Annonce