Annonce
KLUMME

Klumme. Vind er en dansk skyskraber i vækst

The Sky is no longer the limit. I dag rager havvindmøllerne over sky ved hjælp af skarpe hjerner og ny teknologi. Samtidig rasler prisen på den grønne energi ned – alt i alt en dansk styrkeposition, som vi skal bibeholde og udvikle med ny innovation.
Annonce

Du kender Rundetårn. Et knap 50 meter højt bygningsværk i hjertet af København.

I 1991 satte Danmark som de første havvindmøller op ud for Lolland, og Vindeby, som parken hed, bestod af 11 møller, der hver havde en højde svarende nogenlunde til Christian den 4.’s byggeri.

Siden da har innovationen haft fuld fart på. I dag har de største havvindmøller en kapacitet på 8MW – næsten dobbelt så meget energi som de 11 havvindmøller i Vindeby, tilsammen.

I 2003 var danske havvindmøller på højde med Big Ben i London, og i 2017 nåede vingespidsen på de nyeste danske havvindmøller op i 180 meters højde – svarende til The Washington Monument.

De møller, som Bonus Energy producerede i Brande i 1981, var vokset mere end 100 gange i størrelse, da Siemens overtog virksomheden i 2004. Det svarer til en fordoblet møllestørrelse for hvert 3,5 år.

Møllernes vilde vækst i størrelse og effekt modsvares ikke i pris. Tværtimod falder prisen på vindenergi fortsat og ufortrødent.

I 2011 kostede en MW-time havvind fra Duddon Sands Offshore Wind Farm 177 euro; seks år senere kunne Horns Rev 2 levere strøm til 65 euro per MW-time. En reduktion på 63 procent og en MW-timepris under de fossile alternativer.

Dansk vind er i dag et selvstændigt vartegn. Et globalt brand, der emmer af innovation til tiden.

En virksomhed som Ørsted har på 10 år omstillet sig fra sort til grøn energi – og er samtidig steget markant i værdi. De er en ud af en række danske virksomheder, der tjener penge på at være på forkant med den globale klimadagsorden.

Det underbygges af branchestatistikken. Den samlede omsætning i vindmølleindustrien var i 2017 på 143,8 mia. kroner. Det svarer til en vækst på 20,4 procent og 24,4 mia. kroner i forhold til i 2016.

Forretning og innovation hænger således sammen, hvilket også driver innovationsprojekterne i Energy Innovation Cluster.

Vores projektmodel CRIF (Cost Reduction & Innovation Forum) involverer altid problemejere og -løsere, der samarbejder om udviklingen af produkter og services til industrien for energiproduktion. Når store virksomheder som Ørsted og Siemens Gamesa indgår i et forpligtigende samarbejde med underleverandører i et projekt om offshore pakkeleverancer med droner, så batter det noget.

Når vindmølleteknikere i fremtiden kan slippe for at vente på et serviceskib med reservedele, men i stedet kan få bolte og møtrikker leveret med en drone, så sparer det teknikeren tid og dermed også forbrugeren penge.

Problemløserne ved, at de udvikler noget, som de store efterspørger, og de store problemejere ved, at de får direkte adgang til de allerbedste og mest innovative SMV’er og forskere i branchen. Efter endt proces hos os står hele partnerkredsen med et markedsklart produkt til gavn for forretningen, industrien og den grønne omstilling.

Men det stopper ikke her.

For at nå de 70 procents CO2-reduktion i 2030 skal vi gøre endnu mere ved energien fra vindmøllerne. Vi skal lagre den, så den er der, når vinden står stille. Og vi skal omdanne den til grønne brændsler gennem elektrolyse og andre innovative power-to-gas-teknologier.

Gør vi det rigtigt, er det nærmere atmosfæren end skyerne, vi kommer til at sigte efter.

Glenda Napier, administrerende direktør i Energy Innovation Cluster. Pressefoto

EIC

Klummen er leveret af Energy Innovation Cluster, der er Danmarks klyngeorganisation og innovationsnetværk for energiproduktion.

Organisationen har mere end 250 medlemmer og har adresser i Esbjerg, Frederiksberg, Silkeborg og Aalborg.

Læs mere: eicluster.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Østjylland

Opgør med ”kviklån”

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce