Annonce
DEBAT

Klumme: Vi skal også kunne tale sammen efter corona

Ole Østergaard. Pressefoto

Netop som vi troede, at corona i det store hele var overstået, virker det hele til at starte forfra. Smitten stiger og stiger, og nu har vi igen fundet de irriterende mundbind frem, og coronapasset skal være vores tro følgesvend.

Samtidig er tonen i debatten blevet meget hård, og mange mener tilsyneladende, at den rigtige strategi er at udskamme, isolere og håne de mennesker, der ikke vil lade sig vaccinere. Men er det virkelig den bedste vej at gå?

For én ting er smittefaren. Vi ved, at dem, der ikke vil vaccineres, i højere grad er i risiko for smitte  - også for at smitte andre - men særligt at de, der ikke er vaccinerede, har højere risiko for at udvikle kraftige symptomer, og derfor at skulle indlægges.

Annonce

Derfor giver det selvfølgelig mening at arbejde for, at folk skal lade sig vaccinere så hurtigt som muligt. Der er ingen tvivl om, at det vigtigste lige nu er, at vi ikke sætter hverken danskernes helbred eller vores sundhedsvæsen på spil.

Men samtidig skal vi huske, hvor vigtigt det er, at vi ikke polariserer debatten og ender med i endnu højere grad at radikalisere de mistroiske. Vi skal jo også kunne være kolleger, familie og venner efter dette. Det overordnede mål må til hver en tid være, at vi skal finde en måde, hvor vi kan komme igennem corona og udover sundhedsvæsnet og skal passe på både demokratiet og fællesskabet i samfundet.

I podcasten ”Et Åbent Sind”, der beskæftiger sig med konspirationer, fake news og kritisk tænkning fra et videnskabeligt perspektiv, diskuterede værterne for nylig, hvordan man bedst ”omvender” vaccineskeptikere og konspirationsteoretikere, og konklusionen var, at den bedste metode er ved hjælp af åbenhed og dialog.

Vi skal jo også kunne være kolleger, familie og venner efter dette. Det overordnede mål må til hver en tid være, at vi skal finde en måde, hvor vi kan komme igennem corona og udover sundhedsvæsnet og skal passe på både demokratiet og fællesskabet i samfundet.

Studier viser nemlig, at hvis myndighederne åbent og ærligt fremlægger både de gode og de dårlige ting ved vacciner, så vil negative oplysninger om for eksempel bivirkninger på kort sigt føre til øget skepsis i befolkningen, men på lidt længere sigt – og det er jo det vigtigste – giver ærligheden øget tillid både til myndighederne og vaccinerne.

Det, der derimod giver bedst grobund for konspirationer er, når man isolerer og marginaliserer skeptikerne – hvilket for så vidt ikke er så underligt, for hvem kender ikke det, at man bliver mere indædt og mindre lyttende i sin argumentation, hvis man står over for et menneske, der håner og kalder dig en idiot?

Jeg mener derfor, at det er en farlig vej at gå, når nogle arbejdspladser for eksempel byder deres medarbejder at spise i en separat kantine, som vi har set eksempler på.

Det er en svær balance at være autoritetstro uden at være ukritisk, og det er altså helt legitimt at lægge op til diskussion af myndighedernes håndtering af corona. Der er stadig mange ting, vi ikke ved, og når vi ”lægger skinnerne, mens vi kører”, så er det uundgåeligt, at det hele kan komme til at virke lidt rodet, når regler og retningslinjer ændrer sig igen i takt med, at vi bliver klogere.

Men af samme grund kan der også hurtigt dannes grobund for rygter, konspirationer og misforståelser. Her må vi huske på, at de mennesker, der bliver konspiratoriske og begynder at se spøgelser, ofte gør det med udgangspunkt i en skepsis, der i sit udgangspunkt er sund og god.

”Assume good faith” hedder en af retningslinjerne for redaktører på Wikipedia, og det skal minde folk om, at alle mennesker som udgangspunkt vil det gode – også når de laver elendige tilføjelser på en leksikonside. På samme måde mener både kritikere og tilhængere af vacciner altid selv, at netop de handler ud fra det, som er godt og rigtigt for os alle sammen.

Det duer ikke at spille folk ud mod hinanden eller lave et a- og et b-hold på arbejdspladserne.

Vi skal naturligvis have fokus på vores sundhedsvæsen og folkesundheden, men jeg tror på, at vi kommer længst med dialog, forståelse og venlighed – også når det handler om at få flest muligt vaccineret, så vi kan komme videre.

Annonce
Annonce
VIRKSOMHEDER

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Annonce
Erhverv

Kildent spørgsmål: Løser overenskomster den akutte mangel på arbejdskraft?

Annonce
Arbejdsmarked

Klumme: Mens vi venter på reformerne

Annonce
Forsiden netop nu
Uddannelse

Lasse og Henrik vil lærlingemangel til livs: - Det skal være fedt at være håndværker igen

Erhverv

Byggebranchen nærmer sig overophedning og højeste niveau i over 40 år

Sydjylland

Transport-kæmpe: - Ringe bilsalg koster os adskillige millioner, så vi må skrue fragtpriserne op

Uddannelse

Hos Ungdommens Uddannelsesvejledning i Randers vejer mors mening stadig tungt, når de unge skal vælge vej

Erhverv For abonnenter

Elbiler skal give Odense-fabrik kraftig vækst: Jorgensen vil være dobbelt så stor

Østjylland

Visma udvider portføljen og opkøber Sofus Døgndata

Annonce