Annonce
Erhverv

Klumme: Velkommen til det nye byråd – husk nu virksomhedernes gode råd

Laurids Kudsk. Pressefoto

Der er al mulig grund til at være optimistisk for tiden - men det kræver, at vi løfter i flok. Det går nemlig rigtig godt for erhvervslivet i Aabenraa, og også i Sydbank oplever vi, at virksomhederne er i glimrende form. De kommer med pæne regnskaber på tværs af flere forskellige brancher, og de kan vise budgetter, der demonstrerer en ukuelig tro på fremtiden.

Det samme gælder faktisk de virksomheder, der godt nok har været hårdt ramt under corona, men som er kommet ud på den anden side uden alt for store skrammer. Nu begynder de også at tro på vækst igen.

Der er ellers ikke mangel på benspænd, når man driver virksomhed i disse dage, og netop som vi forhåbentlig er på den anden side af coronakrisen, bliver den afløst af stor mangel på kvalificeret arbejdskraft og mangel på materialer over hele landet. Det er bestemt også en bekymring her i det sønderjyske.

Annonce

Tag nu for eksempel transportsektoren, som i kraft af Padborg Transportcenter fylder rigtig meget i Aabenraa Kommune. Her leder vognmændene med lys og lygte efter dygtige lastbilchauffører, og trods en ihærdig rekrutteringsindsats fra både virksomheder og brancheorganisationer leder mange af dem forgæves. I Sydbank rådgiver vi rigtig mange virksomheder inden for transportsektoren, og det er samme udfordring stort set over hele linjen.

Tag nu for eksempel transportsektoren, som i kraft af Padborg Transportcenter fylder rigtig meget i Aabenraa Kommune. Her leder vognmændene med lys og lygte efter dygtige lastbilchauffører, og trods en ihærdig rekrutteringsindsats fra både virksomheder og brancheorganisationer leder mange af dem forgæves.

Nu har vi jo netop lagt et veloverstået kommunalvalg bag os, og vi ved, hvilke 31 folkevalgte der skal tegne den politiske linje for Aabenraa Kommune de næste fire år. Her håber jeg, byrådspolitikerne vil huske de vigtige input, som erhvervslivet selv bidrog med, da Sydbank, Dansk Erhverv og Jysk Fynske Medier inviterede spidskandidaterne fra de forskellige partier til erhvervspolitisk møde i Aabenraa, nogle uger inden vælgerne gik til stemmeurnerne.

Her var mangel på kvalificeret arbejdskraft den altoverskyggende fællesnævner. Fokusér på tiltrækning og integration af udenlandsk arbejdskraft, skab grænseoverskridende samarbejder, etablér en international skole, og skab en levende bymidte, lyder nogle af de forslag til vækst, som erhvervslivet finder mest presserende lige nu. Det er med andre ord ikke småting, der er tale om, så jeg håber, politikerne er klar til at trække i arbejdstøjet for at understøtte de driftige virksomheder. Det er trods alt dem, der er forudsætningen for, at vi overhovedet har et velfærdssamfund, for det er dem, der skaber vækst og arbejdspladser i lokalsamfundene.

Brancheorganisationen for den danske vejgodstransport, ITD, som ligger i Padborg, har for ikke så længe siden gennemført en måling af de lokale vilkår for transportvirksomhederne i de danske kommuner. Her noterer jeg mig, at Aabenraa Kommune er kommet ind på en 8. plads, og selvom det naturligvis er flot at være med i top-10, så synes jeg, det rækker til mere. Her kunne manglen på kvalificeret arbejdskraft måske være et tema for en ny politisk indsats, så kommunen går ind som aktiv medspiller for at løse denne alvorlige udfordring.

På den måde kan Aabenraa Kommune måske komme helt til tops, når Årets Transportkommune skal kåres igen til næste år. Der synes jeg faktisk, vi hører til.

Annonce
Annonce
Vestjylland For abonnenter

Kronprinsen og fodboldstjernerne går i tøj fra Ringkøbing: Frederik og Casper sælger eksklusive jakker til de kendte

Annonce
Erhverv

Klumme: Familieoverdragelse af fast ejendom kan fremover ske efter en +/-20%-regel

Annonce
Erhverv

Klumme: Højt afkast til lav risiko - undervurderer du også din tidshorisont?

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Juryen måtte skride til afstemning for at finde en vinder: Cane-Line er Fyns bedste til vækst

Erhverv

Midtjyske iværksættere har fundet en god opskrift: Solenergi giver sundere og bæredygtig madlavning i Afrika

Erhverv

Klumme: Ønskelisten til den danske investorkultur

INSPIRATIONSPRISEN

Torben Larsen viser vejen i kampen mod mangel på arbejdskraft: Derfor fortjener han Inspirationsprisen

Østjylland

Ny bog guider: Sådan undgår du, at din klimatale bliver tom snak

INSPIRATIONSPRISEN

Jesper Refning modtager Inspirationsprisen på Fyn: Han tror på mennesket og sætte kollegerne fri til at lede selv

Annonce