Annonce
Erhverv

Klumme: Varde viser vejen

Morten Stoll. Pressefoto

I Varde Kommune er vi 49.900 indbyggere, og på visse punkter kan vi lidt mere end andre steder. Det kan godt være, at befolkningstallet er gået en halv procent tilbage, fordi der er flere fraflyttere en tilflyttere. Til gengæld har vi med 81,5 år i Varde den næsthøjeste middellevetid i Region Syddanmark, ifølge Region Syddanmarks kommunale nøgletal.

Så når det gælder seniorlivet, kan vi noget i Varde. Vi kan dog også noget med juniorer – altså dem i den erhvervsaktive alder, for her har næsten halvdelen af de 25-64-årige en erhvervsfaglig uddannelse, hvilket er langt højere end regionsgennemsnittet på 39 procent.

Når jeg går en tur gennem kommunens gader, bliver jeg da også oprigtig varm og stolt over at arbejde i Varde - både professionelt, fagligt og personligt. Varde vil væksten, for alt spirer og summer. Der er en god grund til, at Varde igen ligger i toppen - i år som nr. 6 i Danmark og dermed en plads op i forhold til 2020 – i årets måling over alle kommuners erhvervsvenlighed foretaget af Dansk Industri.

Annonce

Men noget er ikke helt godt: Vi mangler i den grad arbejdskraft på landsplan og i Varde. ”Vil du tage dig af vores gæster?” eller ”Vi må udskyde ordrerne, da vi mangler medarbejdere” eller ”Butikken eller restauranten er lukket pga. personalemangel”.

Som filialdirektør i Sydbank vækker det bekymring, for det er nu efter corona-pandemien, at væksten i Varde skal op i gear. Men når arbejdskraften ikke er der, kan det blive svært at komme op i fulde omdrejninger. Hvordan kan vi i Varde tænke smart her? Hvordan kan vi få flere hænder i sving?

At fastholde seniorer på arbejdsmarkedet eller at etablere jobs til mennesker, der er udenfor arbejdsstyrken, kan dog på ingen måde stå alene, men små skridt på vejen kan samlet set være et stort skridt for os alle.

Svaret findes måske i første afsnit, for hvis nogle seniorer havde lyst til at trække i arbejdstøjet igen for at medvirke til at løse det akutte problem med manglen på arbejdskraft, kunne det være et skridt på vejen vel vidende, at det kræver vilje og handling - fra den enkelte, fra virksomhedernes og samfundets side. Der er brug for alle lige nu. Unge og ældre, dem uden uddannelse og dem med lange cv’er og specialistroller.

Ifølge Erhvervshus Sydjylland er der gode netværksmuligheder for at starte dialoger op med dem, der ønsker at komme tilbage på arbejdsmarkedet, og de virksomheder, der efterlyser faglært og ufaglært arbejdskraft.

Sydbank er bl.a. en del af projektet ”Code of Care Varde”, og sammen med mange andre lokale virksomheder har vi tænkt ud af boksen og evnet at forene virksomheder med jobsøgende på kanten af arbejdsmarkedet. Indtil nu har det resulteret i 85 etablerede småjobs.

At fastholde seniorer på arbejdsmarkedet eller at etablere jobs til mennesker, der er udenfor arbejdsstyrken, kan dog på ingen måde stå alene, men små skridt på vejen kan samlet set være et stort skridt for os alle.

Som bankforbindelse hører vi meget på vandrørene fra vores kunder og virksomheder. Og også her tegner billedet sig af den manglende arbejdskraft, for jeg hører fra mange virksomhedsejere, at de ville sige ja tak til erfaren arbejdskraft - også i mindre omfang end 37 timer ugentligt. Varde viser vejen. Men vi kan jo altid blive bedre. Min dør i alle tilfælde altid åben for nye ideer og tanker til gavn for vores kommune.

Annonce
Annonce
Vestjylland For abonnenter

I 2010 var de seks medarbejdere - nu er der 100 og en omsætning på over 100 millioner kroner: Det er lidt en vild historie

Annonce
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hurra, nu kommer der et nyt mærke på din mad

Annonce
Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-virksomhed er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Klumme: De midtjyske virksomheder mangler arbejdskraft - Her er otte gode råd

Erhverv

Klumme: I København betaler virksomhederne bare, men det gør de ikke i resten af landet

Erhverv

Klumme: Solceller på erhvervsbygninger – skattemæssig afskrivning

Erhverv

Restauranter og barkonge efter rekrutteringsproblemer: Nu hyrer vi igen masser af personale

Erhverv

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Østjylland

Handskefabrikkens vilde udvikling: Randers er blevet til Rhanders og vil være Danmarks Gucci

Annonce