Annonce
Erhverv

Klumme: Tyske valgforhandlinger kan booste jysk klimaeksport

Michael Kirkeby, erhvervsdirektør, Sydbank Herning. Pressefoto

En onsdag i juli ændrede tilværelsen sig markant for hundredtusindvis af tyskere, da kraftig regn skabte voldsomme oversvømmelser i store dele af det vestlige Tyskland. Ud over tabet af henved 200 menneskeliv førte oversvømmelserne til massive skader på infrastrukturen i delstaten Nordrhein-Westphalen, der blev anslået til at løbe op i ti mia. kr. Flere steder ventes det at vare måneder eller sågar år, før skaderne er udbedret.

Den voldsomme regn, som tyskerne tilskriver klimaændringer, har nu også sat sit tydelige aftryk i Tysklands politiske landskab. Det står klart, efter at tyskerne søndag 26. september var forbi stemmeurnerne for at afgøre, hvordan landets parlament, Den Tyske Forbundsdag, fremover skal sammensættes, og hvem der skal være ny frontfigur for Europas største økonomi efter 16 år med Angela Merkel ved roret.

Det tyske miljøparti, Die Grünen, bliver efter en forrygende fremgang på 5,9 procentpoint det tredjestørste parti i Forbundsdagen. Nu tegner det grønne parti sig for 14,8 pct. af stemmer mod 8,9 pct. ved det seneste valg.

Annonce

Den øgede vælgertilslutning til den grønne omstilling i Tyskland ventes at få politiske konsekvenser for den kommende koalitionsregering, når de politiske partier engang får forhandlet sig på plads. Det kan dog vare noget tid. Efter et tæt valg, der som bekendt blev vundet af socialdemokraten Olaf Scholz og hans parti SPD med et lille forspring til konservative CDU-CSU, er der nemlig lagt op til langvarige forhandlinger - også om kanslerposten.

Én ting er dog (relativt) sikkert. Det tyske miljøparti vil gøre sin grønne indflydelse gældende, nærmest uanset hvordan en fremtidig tysk regering kommer til at se ud. Det kan meget vel komme jyske og andre danske virksomheder til gode, hvis den tyske økonomi, der er Europas største og Danmarks næstvigtigste eksportmarked, for alvor lægger sig i klimaselen.

Det vil utvivlsomt føre til et nyt, miljørigtigt og indbringende kapitel i eksporten af dansk klimateknologi til vores naboer mod syd.

Det er en kendt sag, at Tyskland under Merkel har været præget af en offentlig sparepolitik, men efter Merkels afgang er der lagt op til en markant kursændring i Tysklands økonomiske politik. Flere partier er nemlig gået til valg på at lempe finanspolitikken og skrue op for offentlige investeringer, hvilket kan løfte den tyske vækst og trække resten af det europæiske kontinent med sig opad. Der er derfor ikke noget at sige til, at dansk erhvervsliv følger nøje med i de kommende forhandlinger om, hvem der fremover skal lede Tyskland.

Økonomerne er ikke i tvivl. Et tysk stilskifte, hvor tyskerne går foran med en mere aktiv finanspolitik og flere investeringer i bl.a. grøn omstilling vil ikke alene være en fordel for hele Europa. Det vil også give bedre muligheder for de danske eksportvirksomheder, særligt for de virksomheder, der leverer bæredygtige løsninger, og dem har vi jo en del af her i Jylland. Med lidt held kan udfaldet af det tyske valg derfor bidrage til at skabe endnu flere grønne og bæredygtige arbejdspladser her hos os.

I en global sammenhæng er Danmark måske ikke en stor aktør, men vi har et stærkt ry for at gå forrest, når det gælder bæredygtighed. Med god grund. Vi bygger energieffektive huse, vi sparer på strømmen, og vi har globale, børsnoterede selskaber som fx Vestas, Ørsted og Rockwool, der er med til at skabe en grønnere verden. Dertil kommer en stor underskov af regionale og lokale virksomheder med stort fokus på bæredygtighed, også her i det midt- og vestjyske.

Som de fleste ved, præges den aktuelle samfundsdebat i høj grad af behovet for en bæredygtig omstilling, ansporet af klimaforandringer og stigende krav om handling fra eksperter, interesseorganisationer og offentligheden. Udfaldet af det nylige valg kan meget vel føre til, at Tysklands kommende koalitionsregering sætter fart på landets grønne omstilling. Det vil utvivlsomt føre til et nyt, miljørigtigt og indbringende kapitel i eksporten af dansk klimateknologi til vores naboer mod syd.

Derfor bør mange danske virksomheder, både dem der eksporterer til Tyskland allerede nu, og dem der overvejer det, få et smil på læben ved udsigten til flere offentlige investeringer i landet mod syd.

Annonce
Annonce
Vestjylland For abonnenter

I 2010 var de seks medarbejdere - nu er der 100 og en omsætning på over 100 millioner kroner: Det er lidt en vild historie

Annonce
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hurra, nu kommer der et nyt mærke på din mad

Annonce
Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-virksomhed er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Klumme: De midtjyske virksomheder mangler arbejdskraft - Her er otte gode råd

Erhverv

Klumme: I København betaler virksomhederne bare, men det gør de ikke i resten af landet

Erhverv

Klumme: Solceller på erhvervsbygninger – skattemæssig afskrivning

Erhverv

Restauranter og barkonge efter rekrutteringsproblemer: Nu hyrer vi igen masser af personale

Erhverv

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Østjylland

Handskefabrikkens vilde udvikling: Randers er blevet til Rhanders og vil være Danmarks Gucci

Annonce