Annonce
Erhverv

Klumme: Det er en vild tanke, at CO2 kan ende med at blive en mangelvare

Glenda Napier. Pressefoto

Verdens ledere er optaget af, hvordan man kan bekæmpe klimaforandringerne og udgå temperaturstigninger på over 1,5 grader.

Mediedækningen er præget af historier om de svære vilkår, som verdens ledere fra bl.a. USA, Europa, Indien, Kina og Mellemøsten har for i fællesskab at finde globale løsninger og accelerere den grønne omstilling.

Midt i de mange negative historier er det værd at huske på, at NGO’er, fonde, ildsjæle og især grønne virksomheder er i fuld gang med at udvikle og opskalere de nye grønne teknologier, som bliver en vigtig del af svaret på udfordringerne for den grønne omstilling og fremtidens vedvarende energiforsyning.

Annonce

Danske virksomheder som bl.a. Vestas, Ørsted og Danfoss er i fuld gang med at udvikle nye grønne løsninger til hele verden. Det er en positiv historie, som fortjener mere opmærksomhed i dækningen af politikernes kamp for at finde fælles løsninger på verdens udfordringer.

Danmark har nogle af verdens mest ambitiøse klimamålsætninger. Vi vil reducere vores udslip af CO2 med 70 procent inden 2030 - og danske virksomheder som bl.a. Vestas, Ørsted og Danfoss er i fuld gang med at udvikle nye grønne løsninger til hele verden. Det er en positiv historie, som fortjener mere opmærksomhed i dækningen af politikernes kamp for at finde fælles løsninger på verdens udfordringer. Her er tre positive nyheder fra projekter faciliteret af Energy Cluster Denmark fra den seneste tid, som giver grund til at tro på Danmark når målet om at reducere vores CO2 markant i 2030 og i 2050 slet ikke udleder CO2.

Grønt brint kan blive løsningen på fremtidens grønne transport. Det er svært at gøre transportsektoren grøn, fordi man ikke kan elektrificere containerskibe, fly eller lastbiler. Men i stedet kan man fremstille grønne brændstoffer som brint, der kan hæles i tanken, og som man laver via elektrolyse, hvor man sender elektricitet gennem en væske. Den store udfordring har hidtil været, at brint ikke er konkurrencedygtig med de fossile brændstoffer, som man bruger i dag.

Den 26. oktober var der officiel kick-off på et nyt projekt kaldet GreenHyScale, som kan blive brintbranchens næste kvantespring. EU Kommissionen har nemlig som del af deres ”Green Deal” givet 223 mio. kr. i støtte til at begynde udviklingen af et nyt 100 MW-brintprojekt i Skive.

Målet med projektet er at være trædesten til udviklingen af brintprojekter i gigawatt-klassen, og til at gøre brint konkurrencedygtigt med fossile energi. Det er realistisk, at det lykkedes inden for relativt få år. Hvis grøn brint kan masseproduceres - og er billigere end fx benzin - vil det gå hurtigere, end de fleste kan forestille sig at gøre den globale transportsektor grøn.

Vi kan lagre den grønne energi i lavesten. En af de store udfordringer i den grønne omstilling er at lagre den vedvarende energi fra vindmøller eller solceller, så vi kan bruge den, når det ikke blæser eller solen ikke skinner. Populært sagt er udfordringen, at vi alle har julestegen i ovnen klokken 18 juleaften, hvor solen med garanti ikke skinner i mange timer.

I september begyndte etableringen af et lager på Lolland med den såkaldte ”Gridscale-teknologi”, hvor den grønne energi fx fra solceller eller vindmøller lagres i ståltanke fyldt med knuste lavasten i ærtestørrelse, som opvarmes til op imod 600 grader af et specialkonstrueret varmepumpesystem.

Her kan energien lagres i en uge, indtil der er brug for den. Energikoncernen Andel har investeret 75 millioner kroner i det nye lager, som opføres af Stiesdal Storage Technologies. Allerede i dag er solenergi billigere end olie, og hvis det lykkedes at finde en effektiv måde at lagre den grønne energi, vil den fossile energi givet vis blive udkonkurreret i hele verden - simpelthen fordi det ikke kan betale sig at bruge dyr olie.

Vi kan fange og lagre CO2 indtil de grønne teknologier er udviklet. En udfordring for den grønne omstilling er, at vi har travlt - allerede i 2030 skal de nye løsninger være fuldt indfaset på markedet. Her er det især en udfordring, at energisystemet er præget af store anlægsprojekter, som ofte tager flere år at brygge. Der findes imidlertid en løsning på den korte bane. Nemlig at fange CO2’en og lagre den i undergrunden.

Der er mange spændende tiltag i gang i Danmark med at fange og lagre CO2. Fx er forbrændingsanlægget ARC i København langt med planerne om et stort demonstrationsanlæg, som kan gøre Hovedstaden CO2-neutral allerede i 2025. En mulighed er at lagre den indfangede CO2 i undergrunden. Her undersøger projektet Greensand eksempelvis p.t. mulighederne for sikker, langsigtet CO2-lagring i de udtømte olie- og gasfelter i Nordsøen.

Også her er optimismen stor, især fordi der er tale om teknologier som allerede er kendt. Mange lande arbejder i dag på at fange og lagre CO2, og Novo Nordisk Fonden har lige doneret en halv milliard kroner til et nyt forskningscenter på Aarhus Universitet, som skal forske i de nye teknologier. Hvis det lykkedes at knække koden til effektiv indfangning og udnyttelse af CO2, er det realistisk at der inden for relativt få år vil opstå et marked for at fange og omdanne CO2 til værdifulde råmaterialer. Det er en vild tanke, at CO2 kan ende med at blive en mangelvare.

Annonce
Annonce
Vestjylland For abonnenter

Kronprinsen og fodboldstjernerne går i tøj fra Ringkøbing: Frederik og Casper sælger eksklusive jakker til de kendte

Annonce
Erhverv

Klumme: Familieoverdragelse af fast ejendom kan fremover ske efter en +/-20%-regel

Annonce
Erhverv

Klumme: Højt afkast til lav risiko - undervurderer du også din tidshorisont?

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Juryen måtte skride til afstemning for at finde en vinder: Cane-Line er Fyns bedste til vækst

Erhverv

Midtjyske iværksættere har fundet en god opskrift: Solenergi giver sundere og bæredygtig madlavning i Afrika

Erhverv

Klumme: Ønskelisten til den danske investorkultur

INSPIRATIONSPRISEN

Torben Larsen viser vejen i kampen mod mangel på arbejdskraft: Derfor fortjener han Inspirationsprisen

Østjylland

Ny bog guider: Sådan undgår du, at din klimatale bliver tom snak

INSPIRATIONSPRISEN

Jesper Refning modtager Inspirationsprisen på Fyn: Han tror på mennesket og sætte kollegerne fri til at lede selv

Annonce