Annonce
Erhverv

Klumme: Tønder med både tiltrækning og fastholdelse

Tommy Schneidelbach Pedersen, Sydbank. Pressefoto

Økonomien er i fulde omdrejninger, virksomhederne har fyldte ordrebøger, og mange har børstet corona-tristessen af sig i Tønder. Men der er noget i vejen. Vi mangler nemlig arbejdskraft - både på landsplan og i kommunen.

Vi er derfor nødt til at slå mere ud med armene og dreje på tiltrækningsknappen, så Tønder bliver den bedste udgave af sig selv. Og det burde ikke være et problem, for vi har masser af spændende virksomheder, kultur, historie, festivaler og en pipeline af fritidstilbud fra Vadehavet til de toppede brosten.

I de seneste landsdækkende analyser, udarbejdet af Dansk Industri, har mere end 7.700 virksomheder vurderet deres kommunes indsats på en lang række områder, når det gælder erhvervsvenligheden. Her er det glædeligt, at Tønder Kommune springer fem pladser frem til en samlet 44. plads - ud af landets 93 kommuner.

Annonce

Bagsiden er, at Tønder bliver skubbet mange pladser ned ad ranglisten i kategorien "arbejdskraft". Her lander vi på en 75. plads - det må vi kunne gøre bedre. Faktum er, at der i de mange håndværkervirksomheder, som har hjemme i Tønder, er mangel på faglært arbejdskraft, som fx tømrer, murer, brolægger, elektriker og kloakmestre. Eleverne findes enten ikke eller vælger ikke at søge stillingerne.

Ifølge en af vores store erhvervskunder er der langt mellem ansøgerne til deres opslåede stillinger, hvorfor de i dag har halvt så mange elever som for blot få år siden. Vi hører også fra andre, at det er svært at besætte elevpladserne, ikke mindst i servicefagene. Det betyder kortere åbningstider eller dage med butiks- og restaurantlukninger. Det rammer hårdt efter corona, da pengene skal tjenes nu.

Men alligevel er der måske et lille lys for enden af den manglende arbejdskraft-tunnel, da vi i Sydbank hører positive toner fra netværk, kunder og virksomhederne selv. Virksomhederne i Tønder oplever ganske rigtigt, at det er svært at tiltrække den højt kvalificerede arbejdskraft, men når det lykkes, har virksomhederne noget nemmere ved at fastholde medarbejderne, hvilket er en stor fordel for Tønder.

Personaleomsætningen i Tønder er således lavere end blandt tilsvarende virksomheder i trekantområdet. Her hører vi, at arbejdskraften godt nok er nemmere at skaffe, men at den til gengæld er sværere at fastholde. Det kan skyldes mange faktorer, og geografien spiller formentlig en væsentlig rolle, da der ikke er langt til nabokommunerne. Men vi kan alligevel godt tillade os at rette ryggen lidt - også over det, vi hører på vandrørene blandt virksomhederne.

Virksomhederne i Tønder oplever ganske rigtigt, at det er svært at tiltrække den højt kvalificerede arbejdskraft, men når det lykkes, har virksomhederne noget nemmere ved at fastholde medarbejderne, hvilket er en stor fordel for Tønder.

Center for Ungdomsforskning, der er solidt støttet af Sydbank Fonden, har også set nærmere på, hvordan man understøtter den gode læreplads, lærlingeforløbet - set fra både lærlingenes og virksomhedernes side. Forskningen er frit tilgængelig og har gode råd til bl.a. politikere, lærere, erhvervsuddannelserne, virksomhederne - under overskriften ’Plads til at lære – på arbejdspladsen. Dannelse i mødet mellem unge og arbejdsmarkedet’. Det er et spørgsmål om tiltrækning og fastholdelse - og forudsætter selvfølgelig, at eleverne er derude.

Og ellers er udenlandsk arbejdskraft en af løsningerne på medarbejdermanglen i Danmark. Tønder midt i marsken ligger bekvemt tæt på Tyskland, så man skulle måske reklamere endnu mere for byens tiltrækningskraft og fastholdelsesevne på den anden side af grænsen.

Annonce
Annonce
Vestjylland For abonnenter

I 2010 var de seks medarbejdere - nu er der 100 og en omsætning på over 100 millioner kroner: Det er lidt en vild historie

Annonce
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hurra, nu kommer der et nyt mærke på din mad

Annonce
Erhverv

Klumme: De midtjyske virksomheder mangler arbejdskraft - Her er otte gode råd

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Klumme: I København betaler virksomhederne bare, men det gør de ikke i resten af landet

Erhverv

Klumme: Solceller på erhvervsbygninger – skattemæssig afskrivning

Erhverv

Restauranter og barkonge efter rekrutteringsproblemer: Nu hyrer vi igen masser af personale

Erhverv

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-virksomhed er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Østjylland

Handskefabrikkens vilde udvikling: Randers er blevet til Rhanders og vil være Danmarks Gucci

Annonce