Annonce
Erhverv

Klumme: Skatteministeren freder arvefinte

Arne B. Jepsen. Pressefoto

Hvis hele eller dele af din formue en dag skal arves af for eksempel dine søskende eller søskendebørn eller af gode venner, bør du stærkt overveje også at betænke en velgørende organisation. Det kan nemlig øge arven til de andre.

Selvom det ikke sker ofte, så hænder det faktisk, at man på Christiansborg med åbne øjne vedtager skatteregler, der lægger op til skattetænkning. Det vil sige, at man accepterer, at der er borgere, der opnår en skattefordel ved en bestemt fremgangsmåde.

Den særlige arvefinte er et godt eksempel herpå. Finten går ud på, at man indsætter en velgørende organisation som for eksempel Kræftens Bekæmpelse eller Hjerteforeningen som legatar i et testamente mod, at organisationen betaler arveafgiften for de øvrige arvinger.

Annonce

Fremgangsmåden betyder, at de øvrige arvinger i den sidste ende modtager en større nettoarv, end de ellers ville have gjort, fordi de ikke skal betale arveafgift af den fordel, der ligger i, at den velgørende organisation - som selv er fritaget for at betale arveafgift - betaler deres andel af afgiften.

Finten er primært interessant i de tilfælde, hvor hele eller dele af arven skal tilfalde personer, der ikke er nærtstående med arveladeren. Det kan for eksempel være søskende, nevøer og niecer, naboer eller gode venner. Altså tilfælde, hvor der ikke kun skal betales arveafgift med 15procent, men derimod med 36,25 procent.

Den økonomiske fordel forudsætter, at den velgørende organisation indsættes som legatar for op mod 30 procent af formuen i boet. Sker dette, vil nettoarven til de øvrige arvinger kunne øges med små 30.000 kr. i et bo med en nettoformue på 1 mio. kr., og allerede ved en formue på 4 mio. kr. vil der være mere end 200.000 kr. ekstra til de øvrige arvinger, hvis der indsættes en velgørende organisation til at arve 30 procent af formuen, end hvis de bare selv skulle dele denne mellem sig.

I et nyligt svar til Folketingets Skatteudvalg oplyser skatteministeren, at han finder det udmærket, at der består et incitament til at lade en del af arven gå til velgørende organisationer, da disse hver dag knokler for at hjælpe dem, der har allermest brug for det.

En afskaffelse af reglen kan efter hans vurdering ikke ske, uden at det går ud over støtten til de velgørende organisationer. Regeringen har derfor ingen aktuelle planer om at ændre reglerne.

Om klummen

Med 40 år i revisionsbranchen er Arne B. Jepsen rådgivende revisor for kunder fra vidt forskellige brancher.

Specialet er rådgivning inden for skat, køb og salg af virksomheder samt generationsskifte.

Interessen går især i retning af de små og mellemstore virksomheder, da det særligt er herfra, at landets vækst skal komme.

Der er to årsager til, at reglen nok får lov til at bestå. Den ene er, at den har væsentlig betydning for den økonomiske støtte til de velgørende organisationer, hvis arbejde har stor samfundsmæssig betydning. Der findes godt nok ikke oplysninger om, hvor store beløb organisationerne hvert år arver efter denne model, men det er næppe småbeløb. Den anden årsag er, at den økonomiske fordel, som kan opnås ved at benytte fremgangsmåden, ikke er større, end at man politisk kan leve med den.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at finten kun virker, hvis den velgørende organisation er 100 procent velgørende. Ønsker du en konkret vurdering af, om det kunne være hensigtsmæssigt for dig at betænke en velgørende organisation, er du velkommen til at kontakte os.


Der er to årsager til, at reglen nok får lov til at bestå. Den ene er, at den har væsentlig betydning for den økonomiske støtte til de velgørende organisationer, hvis arbejde har stor samfundsmæssig betydning.


Vi har lokale skatteeksperter i alle landets regioner, som ikke bare kan hjælpe med at udfærdige eller ændre et testamente, men som også kender reglerne om beskatning af dødsboer. Regler, der har mindst lige så stor betydning som reglerne om arveafgift.

Annonce
Annonce
Erhverv

Vindmølle-vokseværk i Munkebo: Lorc er gået fra nul til 25 megawatt på syv år - og er klar til at bygge endnu større

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Eventyret på Industrisvinget: Fra lys idé til succesfuld forretning

Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland For abonnenter

Brødre har ramt en guldåre i roboteventyr: Markrobot giver kæmpe vækst hos sydjysk virksomhed

Erhverv

Aarhus-firma hyrer flere medarbejdere: Computerspil sælger for 365 millioner før det er udgivet

Erhverv For abonnenter

285 mand var sendt hjem, alligevel satte fynsk fabrik rekord i overskud

Erhverv

Sunde kunder hjælper Danske Bank til større milliardoverskud

Erhverv For abonnenter

Dansk erhvervsliv mister sine enhjørninger til udlandet

Erhverv For abonnenter

Lastbilchaufføren Lasse er møgtræt af ulovligt parkerede campingvogne på motorvejs-rastepladser: Er blevet svinet til, når han har påpeget problemet

Annonce