Annonce
KLUMME

Klumme: Samarbejder har styrket industrialiseringen af vind - nu skal vi videre

Det er gennem innovative samarbejder mellem vindindustriens største aktører og vigtigste underleverandører, vi finder fremtidens teknologiske løsninger og gør vindenergi endnu billigere.

Da MHI Vestas, Vestas og Siemens Gamesa lancerede et fælles og åbent partnerskab med hinanden og en stribe underleverandører i 2017, var det med tårnhøje ambitioner på både egne og hele vindindustriens vegne.

Afsættet var et behov for at drive udgifterne til vindenergi ned for at øge konkurrenceevnen, og derfor tog branchen i fællesskab ansvaret for en øget industrialisering, som kunne reducere omkostningerne. To år senere har resultaterne været betydelige på en række områder:

De tre initiativtagere har sammen med cirka 40 virksomheder og organisationer været gennem en fælles industrialiseringsproces facilitereret gennem Energy Innovation Cluster, og vi har udviklet en række fælles guidelines for en række områder, som ligger uden for den teknologi, som virksomhederne konkurrerer på.

For eksempel er der kommet fælles specifikationer for transport og opbevaringen af tårnsektioner, for udførelsen af tunge løft, inspektioner, overfladebehandling af støbte elementer og krav til bådlandinger og gangvej. Ydermere er der et nyt fælles transportudstyr i støbeskeen.

Annonce

Mere på vej

Hverken virksomhederne eller vi som innovationsnetværk ser en grund til at stoppe her. Der er mange elementer, som fortsat kan industrialiseres i vind-industrien. Energy Innovation Cluster igangsætter sammen med industrien flere fællesprojekter i efteråret 2019.

Faktisk regner industrien selv med, at der er et effektiviseringspotentiale i en fortsat industrialisering og nye, innovative løsninger på op mod en halvering af udgifterne. Så det er bare med at komme i sving.

Vigtigst af alt er, at industrien fortsat tænker i at samarbejde og i at tage et fælles ansvar for at løse opgaven. Det er en fælles udfordring – men der er sandelig også fælles gevinster, når vi udbygger den danske styrkeposition på vindenergi med nye, innovative løsninger.

Glenda Napier, administrerende direktør i Energy Innovation Cluster. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce