Annonce
Erhverv

Klumme: Sørg for at få brugt håndværkerfradraget i år

Anders Schweitz Jensen. Pressefoto

Reglerne for håndværkerfradrag er ekstraordinært gunstige i år. Det bliver de næppe til næste år. Tværtimod bliver hele eller dele af ordningen nok nedlagt. Det gælder derfor om at bruge den, mens tid er.

Håndværkerfradraget findes som bekendt i to versioner. Dels som et såkaldt servicefradrag, der gælder for udgifter til hjælp i egen bolig eller i sommerhuset i form af assistance til rengøring, vinduespudsning, havearbejde og/eller børnepasning. Dels som et egentligt håndværkerfradrag, der omfatter en række specifikke tømrer- og maler-arbejder, men som også dækker udgifter til installering af fx varmepumper, bredbånd og tyverialarmer samt forskellige former for klimasikring.

For 2021 er det maksimale beløb for begge typer fradrag forhøjet ekstraordinært. Det samme gælder skatteværdien af servicefradraget, som også ekstraordinært – og kun for i år – er forhøjet fra ca. 26 % til ca. 35 %. Rent teknisk sker det ved, at fradraget på årsopgørelsen hæves til 135 % af din faktiske udgift. Skatteværdien er udtryk for den reelle skattebesparelse, som du opnår via fradraget.

Annonce

Skatteministeriet har netop offentliggjort beløbsgrænserne for håndværkerfradrag i 2022. De er markant lavere end i år, hvor de maksimale fradrag for både hjælp i hjemmet og håndværkerydelser er på 25.000 kroner. Næste år falde de beløb til hhv. 6.400 og 12.900 kroner.

Ægtefæller har ligesom samlevere med fælles økonomi ret til hvert sit fradrag - dog ikke for den samme udgift - og kan derfor i 2021 tilsammen opnå fradrag for 100.000 kr., men i 2022 kun fradrag for 38.600 kr. Og skatteværdien af de maksimale fradrag falder fra ca. 30.500 kr. i 2021 til kun ca. 10.000 kr. i 2022. Fordelen ved at bruge reglerne i år er derfor markant.

Skatteministeriet har netop offentliggjort beløbsgrænserne for håndværkerfradrag i 2022. De er markant lavere end i år.

De nu offentliggjorte beløbsgrænser for 2022 er naturligvis baseret på gældende regler, og de ændres måske snart. Både blandt økonomer og politikere er der mange, som taler for at afskaffe reglerne. I alle tilfælde den del, som giver fradrag for udgifter til håndværksydelser. Vi anser det for overvejende sandsynligt, at dette sker. Også af den grund giver det derfor god mening inden årets udgang at få istandsat sin bolig inden for områder, der giver ret til fradrag, hvis du har overvejelser herom.

Som altid er det vigtigt at være opmærksom på, at det kun er udgifter til arbejdsløn inklusive moms, som kan fratrækkes. Det er derfor vigtigt, at fakturaen fra håndværkeren er specificeret. Er den ikke det, kan ingen del af udgiften fratrækkes. Du kan altså ikke fratrække en andel af en udgift ud fra dit eget skøn over, hvor meget der er arbejdsløn, og hvor meget der er materialer. Fakturaen skal også rumme oplysninger om arten af det udførte arbejde, og er der udført flere forskellige arbejder, skal prisen for materialer henholdsvis arbejdsløn for hvert enkelt arbejde fremgå.

Om klummen

I denne klumme fra BDO møder du gode råd om skat, køb og salg af virksomheder, generationsskifte, personalegoder og meget andet.

BDO dækker Danmark og beskæftiger flere end 1200 medarbejdere på 31 kontorer landet over.

Det verdensomspændende BDO-netværk har cirka 80.000 medarbejdere i mere end 160 lande.

Når det gælder hushjælp, er det ikke en betingelse for fradrag, at du har købt assistancen af en momsregistreret virksomhed, men køber du hjælpen af en privatperson, gælder der en række formaliakrav. Du skal således udfylde og underskrive en serviceerklæring med oplysning om bl.a. navn, personnummer og kontonummer, for den du har købt hjælp af.

Annonce
Annonce
Østjylland

Dansk firstmover på genbrug af plast i opråb: Genanvend nu i stedet for at brænde plastik af

Annonce
Fyn

Podcast: Da Tokes datter måtte genoplives, gav han sig til at hjælpe andre

Annonce
Østjylland

Arkitektfirma skiftede navn for at komme mere i øjenhøjde med kunderne: Nu er de nomineret til pris

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Droner bruges mere og mere til transport: Om ti år er de lige så almindelige som biler

Erhverv

Reick Møbler kørte fint forbi coronaen

Erhverv

Klumme: Er din direktør lønnen værd? Hvad med 155.000 kroner om dagen?

Erhverv

Klumme: 60 mio. kr. til digitalisering af SMV’er - Sådan får du del i puljerne

Erhverv

Klumme: Efter coronaen - Afviklingen af moms- og A-skattelån

Vestjylland

Se billeder: Velbesøgte messer for transport og entreprenørmaskiner

Annonce