Annonce
Erhverv

Klumme: Pas på bøden, hvis kunden betaler kontant

Nicolai Flemming Frederiksen. Pressefoto

Måske tænker de færreste, at hvidvasklovens §5 har noget med deres virksomhed at gøre. De er lovlydige og har styr på tingene. Men faktisk kan det lynhurtigt blive noget, man som erhvervsdrivende er nødt til at forholde sig til - og det kan blive særdeles dyrt at lade være. Paragraffen handler nemlig blandt andet om det såkaldte kontantforbud, som Folketinget netop har skærpet.

Det betyder, at hvor man som erhvervsdrivende hidtil har måttet modtage op til 49.999 kroner i kontant betaling, så må man med virkning fra den 1. juli 2021 højest modtage 19.999 kroner. kontant. Betaler kunden 20.000 kroner kontant for en vare eller serviceydelse, bryder den erhvervsdrivende loven og kan idømmes en bøde, og bødestørrelsen er ikke ubetydelig.

Alle virksomheder i Danmark er omfattet af kontantforbuddet. Undtagelserne er revisorer, advokater og pengeinstitutter, som så til gengæld er omfattet af hvidvasklovens indberetningsregler.

Annonce

Med de få nævnte undtagelser er alle erhvervsdrivende altså omfattet af kontantforbuddet. Håndværksmestre, byggemarkeder, forhandlere af møbler, køkkener, cykler, HiFi, hårde hvidevarer, biler osv. - listen er lang.


Betaler kunden 20.000 kr. kontant for en vare eller serviceydelse, bryder den erhvervsdrivende loven og kan idømmes en bøde, og bødestørrelsen er ikke ubetydelig.


Det er heller ikke lovligt at modtage betaling for samme vare i flere rater, hvis formålet er at blive under grænsen på 19.999 kr.

Af flere årsager er det også i den erhvervsdrivendes egen interesse at minimere omfanget af kontante betalinger. For det første kan man ufrivilligt blive involveret i hvidvask af sorte penge, hvis man modtager større beløb i kontanter, for det andet risikerer man at modtage betaling med falske penge - og ingen af delene er godt for hverken virksomhedens økonomi eller renommé.

Om Danske Andelskassers Bank

Danske Andelskassers Bank – i daglig tale Andelskassen - er en børsnoteret bank med hovedkontor i Hammershøj mellem Randers og Viborg. Banken har 19 afdelinger rundt i landet, der betjener både privat- og erhvervskunder. Banken har et lokalt fokus og engagerer sig i sine lokalområder, blandt andet gennem uddeling af priserne ”Sammen kan vi mere” og ”Andelskasseprisen”.

Hvis den samlede pris for et køb er på 20.000 kroner eller derover, kan handlen ikke gennemføres lovligt med kontant betaling. I stedet må man bede kunden om at benytte betalingskort eller bankoverførsel, og man skal ikke lade sig presse eller friste til at modtage for store kontante beløb.

Tilbage til bødestørrelsen. Det er enkelt at regne ud og huske, hvad det koster, hvis man forbryder sig mod kontantforbuddet: 25 procent af overtrædelsen og minimum 10.000 kroner.

Et par eksempler. Modtager man 22.000 kroner kontant, overstiger beløbet grænsen med 2.001 kroner, og 25 procent heraf udgør 500,25 kroner - altså langt under minimumsbøden, og overtrædelsen udløser derfor en bøde på 10.000 kroner.

Modtager man en kontant betaling på 70.000 kroner, overstiger beløbet grænsen med 50.001 kroner, hvilket udløser en bøde på 12.500,25 kroner svarende til 25 procent af beløbet over minimumsgrænsen.

De skærpede regler om kontantforbuddet vedrører som nævnt store dele af erhvervslivet, og det vil være et alvorligt selvmål at ignorere dem.

Annonce
Annonce
Erhverv

Vindmølle-vokseværk i Munkebo: Lorc er gået fra nul til 25 megawatt på syv år - og er klar til at bygge endnu større

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Eventyret på Industrisvinget: Fra lys idé til succesfuld forretning

Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland For abonnenter

Brødre har ramt en guldåre i roboteventyr: Markrobot giver kæmpe vækst hos sydjysk virksomhed

Erhverv

Aarhus-firma hyrer flere medarbejdere: Computerspil sælger for 365 millioner før det er udgivet

Erhverv For abonnenter

285 mand var sendt hjem, alligevel satte fynsk fabrik rekord i overskud

Erhverv For abonnenter

Dansk erhvervsliv mister sine enhjørninger til udlandet

Erhverv For abonnenter

Lastbilchaufføren Lasse er møgtræt af ulovligt parkerede campingvogne på motorvejs-rastepladser: Er blevet svinet til, når han har påpeget problemet

Erhverv

Sunde kunder hjælper Danske Bank til større milliardoverskud

Annonce