Annonce
Erhverv

Klumme: Ny virksomhedsejer eller fortsat direktør?

Mange direktører eller funktionschefer går i det stille og tænker på, om de ikke skal skifte status fra at være ansat til at blive selvstændig med egen virksomhed. Springet vil for de fleste være stort. Næsten en uoverkommelig tanke, når først spekulationerne er begyndt at løbe.

På den anden side er der også nogle der grundet overvejelserne kommer til en afklaring, men spørgsmålene er naturligvis mange. Tilsvarende er spørgsmålene mange for de selskabsejere der igennem spekulationer og drøftelser med de nærmeste er kommet til den afklaring, at tiden er inde til at afhænde hele eller dele af virksomheden.

Nedenstående følger en kort redegørelse for hvem der kan have interesse i at sælge og hvordan processen kan forløbe.

Den veldrevne virksomhed: Ejeren er tilfreds, men på vej til den tredje alder. En ny (med)ejer vil ofte kunne tilføre virksomheden nye initiativer og nye forretningsområder, og den nuværende ejer får kapitaliseret hele eller dele af virksomhedens værdi.

Om klummen

John Lohff er partner i Lohff Management Consultants, der har kontorer i Sønderborg, Vejle og København. Har du kommentarer til denne klumme, kan du kontakte klummeskribenten direkte på john@lohff.dk

Den stagnerende virksomhed: Ejeren har tidligere drevet virksomheden fornuftigt, men nu viser virksomheden tegn på stagnation. De nødvendige kompetencer for at få virksomheden på ret kurs igen er ikke til stede i virksomheden. En ny (med)ejer vil kunne puste nyt liv i virksomheden, men det vil ofte skabe behov for mere finansiering.

Virksomheden i vækst: Virksomheden vokser hurtigt - men følger de rette kompetencer med? Gå efter et langvarigt og udbytterigt kundeforhold ved at undersøge muligheden for at tilføre en ny (med)ejer med de rette kompetencer.

Virksomhedsejere, der afsøger muligheden for helt eller delvist salg (ejerskifte) eller virksomhedsejere, der søger efter en potentiel kandidat til overtagelse af virksomheden på længere sigt er en normal situation. Det er også den typiske målgruppe for konsulentselskaber der arbejder med formidling eller rettere sagt søger potentielle kandidater til ejere, der vil af med deres virksomhed.

Det er naturligt, at konsulentselskaber der i det daglige arbejder med direktørrekrutteringer ofte står med potentielle interesserede kandidater til at investere i eller helt overtage en virksomhed. Ofte motiveret af at blive selvstændig og få foden under eget bord.

Generelle enkle faser i et overtagelsesforløb:

1) Indledende møde.

2) Aftale om formidling.

3) Indsamling af data.

4) Fastlæggelse af Targetpris.

5) Igangsætning af salgsproces.

6) Fortrolighedserklæring til udvalgte.

7) Udfærdigelse af Letter of Intent.

8) Due Diligence via køber og sælgers egne rådgivere.

9) Underskrift af endelig overdragelsesaftale.

Eksklusivitet

Af professionelle og etiske årsager har det selskab, der står for formidlingen sædvanligvis eksklusivitet i forbindelse med løsning af opgaven, således at alle potentielle købere får den samme behandling og information. Skulle sælger i procesforløbet få kontakt med interessante og relevante købere ,henvises disse til det selskab der står for processen.

Fortrolighed og databaser

Diskretion og fortrolighed er et must når formidlere arbejder med hel eller delvis afhændelse af en virksomhed. Måske endda et livsværk. For vort eget vedkommende er vi derfor særdeles omhyggelige med at sikre en fortrolig og lukket proces, hvor kandidater der modtager materiale om virksomheden skal underskrive en fortrolighedserklæring. Dette er også den typiske rutine generelt for formidlings-selskaberne.

Hos Lohff Management Consultants A/S har vi en Investor Database, som potentielle investorer kan taste sig ind i i fuld fortrolighed. Dette enten man er interesseret i at være aktiv investor der ønsker at tage del i ledelsen/være ledelsen, eller blot som passiv investor. Tilsvarende systemer har andre formidlingsselskaber også.

Hvad angår selskabsejere der vil gøre opmærksom på, at de har et ønske om afhændelse af deres virksomhed, er det mest normale, at disse selv tager kontakt og ikke som sådan står anført i en database.

I Danmark er der en stor grad af iværksætterlyst og lyst til selv at skabe noget. Derfor er der altid mange potentielle købere i markedet til de virksomheder, der måtte komme til salg helt eller delvist. Finansieringen er ofte en del af den hurdle der skal overkommes, men heldigvis findes der både her i Danmark og i udlandet mange finansielle kilder at låne fra.


I Danmark er der en stor grad af iværksætterlyst og lyst til selv at skabe noget. Derfor er der altid mange potentielle købere i markedet til de virksomheder, der måtte komme til salg helt eller delvist.


En direktør, der går og drømmer om at erhverve sig en virksomhed, behøver bestemt ikke at komme med alle pengene på en gang. Her findes et utal af finansieringsmuligheder, hvor man for ganske få kroner kan få sin drøm opfyldt, blot man er en lille smule risikovillig. Er man ikke det, er man måske heller ikke den rigtige til selv at stå i spidsen for en virksomhed!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce