Annonce
Erhverv

Klumme: Ny sensor gør brintproduktion bedre og billigere

Pressefoto

Brintproduktion ved elektrolyse danner en blanding af brint- og iltgasser, som kan udgøre en sikkerhedstrussel for både udstyr og personale. Gaskoncentrationerne skal derfor overvåges, så der hurtigt kan lukkes ned for produktionen, hvis grænseværdierne bliver overskredet.

Den overvågning handler innovationsprojektet SafePTX om.

- Vi udvikler og producerer elektrolyseanlæg, hvor vi spalter vand til brint og ilt ved elektrisk energi. Ved brug af vedvarende energi kan brinten omdannes til grøn ammoniak, metanol, metan eller andre brændstoffer – hvor vi laver målinger og efterlever krav om høj sikkerhed, sigerr Anders Rønne Rasmussen, R&D Manager hos Green Hydrogen Systems.

Annonce

Virksomheden er såkaldt problemejer i SafePTX-projektet, der også involverer Dansk Gasteknisk Center, Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut og teknologivirksomheden SulfiLogger.

- Vi vil gerne producere mest muligt grøn brint fra den vedvarende energi og samtidig sikre et fokus på pris og kvalitet. Vores anlæg har allerede i dag en sikkerhedssensor, men vi er interesserede i at gøre den bedre: Kan sensoren laves mere robust, og kan man lave en, der har mindre behov for kalibrering, siger Anders Rønne Rasmussen.

Ifølge Søren Porsgaard, CEO i SulfiLogger, ligner brintindustrien vindbranchen på flere måder. Produkter og processer skal ned i pris, op i skala – og så er sikkerhed i højsædet.

- Vi har igennem flere år arbejdet på en robust sensor til svovlbrinte, som er brugt i kloakker, offshore og til biogas. Vi har nu fokus på Power-to-X-industrien, hvor vores teknologi kan bruges på ny, siger Søren Porsgaard og fortsætter:

- Markedet for sensorer er på mange milliarder euro årligt, og alle politiske forudsætninger siger, at brint-teknologi skal mangedobles. Derfor er det et interessant domæne for os at arbejde med. Som teknologileverandør har vi allerede en fornuftig forretning indenfor to år. Vi kan nemlig sælge til pilotanlæg.

Innovationsprojektet er fundraiset i samarbejde med Energy Cluster Denmark og klyngeorganisationen faciliterer og administrerer også projektet i tæt samarbejde med partnerne.

Hos Dansk Gasteknisk Center har man siden 1980’erne arbejdet med håndtering af gasser.

- Vores rolle i innovationsprojektet handler om at finde ud af, hvad SulfiLogger vil med deres sensor, og ud fra dette hjælpe med at finde ud af, hvilke direktiver, forordninger og standarder der skal i anvendelse for at reglerne bliver overholdt i forhold til anvendelsen af det endelige produkt, siger Jytte Skytte, projektleder ved Dansk Gasteknisk Center.

Innovationsprojektet er fundraiset i samarbejde med Energy Cluster Denmark og klyngeorganisationen faciliterer og administrerer også projektet i tæt samarbejde med partnerne.

Netop samarbejdet er et plus for Green Hydrogen Systems:

- SulfiLogger er en potentiel leverandør til os og hele brintteknologiindustrien – og vi vil gerne være med til at udvikle alle vores leverandører. Vi drømmer om en sensor, der er skræddersyet til vores behov – og projektet tillader, at vi kan påvirke produktet, siger Anders Rønne Rasmussen.

Innovationsprojektet SafePTX er støttet af Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) med 5,24 millioner kroner og løber til udgangen af 2023.

Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Lines hjerneskadede søn gav hende idéen til at starte virksomhed: Har hjulpet ham til at bedre liv og nu skal andre have samme mulighed

Annonce
Sydjylland For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Kæmpe tøjfabrikant er nødt til at investere millioner i ny lagerhal for at følge med: Se videoen af det højteknologiske lager, hvor 36 robotter suser rundt

Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Erhverv

DI-topchef vil skabe et stærkere produktionsdanmark

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Vestjylland

Har solgt rekordmange T-shirts – omsætningen nærmer sig en halv milliard: - Det gør en forskel, når verden begynder at gynge, at vi har medarbejdere, der er rolige og erfarne

Sydjylland

Kolding Havn hiver millioner i land - og leder efter ny direktør efter sag om skjult regning fra luksushotel

Erhverv For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Annonce